Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): Na nejlepší skladbu a videoklip aspirují Depeche Mode a Billie Eilish, konkurují jim Miley Cyrus, Beatles i Linkin Park

Vydáno 27.02.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Hlasování v Žebříku se blíží do svého finále. Mezi skladbami aspirují na vítězství Rolling Stones s Angry, Miley Cyrus s Flowers, Depeche Mode a jejich Ghosts Again, Beatles s Now and Then a Billie Eilish s písní What I Was Made For? k filmu Barbie. Eilish a Depeche Mode jsou nominovaní se stejnými songy i mezi videoklipy, konkurovat jim budou U2 a jejich Atomic City, Linkin Park s Lost a blink-182 s One More Time.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): Na nejlepší skladbu a videoklip aspirují Depeche Mode a Billie Eilish, konkurují jim Miley Cyrus, Beatles i Linkin Park Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): Na nejlepší skladbu a videoklip aspirují Depeche Mode a Billie Eilish, konkurují jim Miley Cyrus, Beatles i Linkin Park


ZAHRANIČNÍ SKLADBA


Angry – Rolling Stones

Dlouhých osmnáct let trvalo Rolling Stones nahrát desku Hackney Diamonds, kterou vydali minulý rok v říjnu. Jako první z ní představili singl Angry, který se dočkal poutavého videoklipu, v němž se objevila herečka Sydney Sweeney. Legendární „Stouni“ desku natáčeli po celém světě. Navštívili například studia v Los Angeles, Londýně, New Yorku nebo na Bahamách.

VIDEO: Rolling Stones vydají po 18 letech nové album, lákají na něj singlem Angry

Flowers – Miley Cyrus

Píseň Flowers se rozhodně řadí mezi nejlepší, které kdy Miley Cyrus napsala. Svědčí o tom mimo jiné ocenění Grammy, jež zpěvačka za song získala. Zpívá v něm o sebelásce a o tom, že nepotřebuje chlapa k tomu, aby jí někdo koupil květiny či napsal její jméno do písku. Naopak to všechno zvládne i ona sama. Text je inspirovaný vztahem Cyrus s jejím bývalým přítelem Liamem Heamsworthem.

Ghosts Again – Depeche Mode

Ghosts Again je první skladbou, kterou Depeche Mode vydali po smrti Andyho Fletchera. „Promarněné pocity, překroucené významy / čas je pomíjivý, podívej, co přináší / setkání, ztráty, tisíce půlnocí / ztracen v bezesných ukolébavkách / nebeském snění / bezmyšlenkovitých myšlenkách, moji přátelé,“ zpívá Gahan, načež v refrénu zaznívá: „Víme, že budeme opět duchové.“ Píseň se nachází na albu Memento Mori, videoklip k ní režíroval Anton Corbijn.

LIVE: Depeche Mode ovládli O2 arenu kontrastem mezi temnotou a barevností

Now and Then – Beatles

Beatles udělali definitivní tečku za svou kariérou. Po letech vydali dle svých slov poslední píseň Now and Then. Podíleli se na ní Paul McCartney, Ringo Starr, ale také režisér Pána Prstenů Peter Jackson a umělá inteligence, která oživila hlas Johna Lennona. Právě on skladbu v sedmdesátých letech napsal a následně nahrál pouze za doprovodu piana na kazetový pásek. Tento nikdy nepoužitý demosnímek po jeho smrti předala Yoko Ono zbytku kapely. Dlouhou dobu si s nahrávkou nevěděli rady, protože žádná technologie nebyla schopná oddělit zpěvákův hlas od piana. To se povedlo až nyní, především díky zmíněné AI.

What I Was Made For? – Billie Eilish

Billie Eilish se minulý rok soustředila především na koncertování. Mezitím ale stihla vydat píseň What I Was Made For?, kterou napsala spolu s bratrem Finneasem pro film Barbie. „V lednu nám Greta Gerwig ukázala několik nedokončených scén z filmu. Absolutně jsme tehdy netušili, co od něj čekat, ale velmi nás zaujal. Už o den později jsme psali texty a nedokázali jsme přestat si o tom povídat,“ prozradila zpěvačka.

ZAHRANIČNÍ VIDEOKLIP


Atomic City - U2

Energická skladba Atomic City od U2 zaujme hned na první poslech. Videoklip samotný je pak rozdělený do dvou částí, přičemž v jedné je sestava zachycena hrající song na pravém americkém trucku, obklopená diváky. V druhé vidíme Bona a spol. v budově s názvem Sphere, která je nejnovější dominantou Las Vegas.

Ghosts Again – Depeche Mode

Ačkov Depeche Mode tvrdí, že album Memento Mori není inspirované smrtí Andyho Fletchera, téma odchodu na věčnost celou deskou prostupuje. Stejně tak písní Ghosts Again. Videoklip k ní vznikal pod taktovkou Antona Corbijna. David Gahan i Martin Gore se v něm prochází s vycházkovými holemi, na jejichž vrcholech jsou lebky. Posléze se usadí na jedné ze střech, kde s výhledem na město hrají šachy.

Lost – Linkin Park

Píseň Lost vydali Linkin Park při příležitosti dvacátého výročí alba Meteora. Doprovází ji videoklip, při jehož tvorbě kapela chytře nevsadila na archivní záběry, ale rozhodla se pro animace, jež mimo jiné zobrazují i zesnulého frontmana. Vyrobili ho Alasdair Willson, Andrew Hawryluk, Colby Beckett, Daniels Gulbis, Egor Mark, Kim Ho, Torell Vowles a Toros Kose.

Zatímco fanoušci nadšeně skandovali Linkin Park, on bojoval s démony. Chester Bennington ve vzpomínkách z Prahy a Norimberku

One More Time - Blink-182

Videoklip k písni One More Time od blink-182 je vlastně úplně jednoduchý, o to silnější poselství ale s sebou přináší. Reflektuje různé peripetie mezi jednotlivými členy kapely, které museli navzájem během dekád překonat. Mezi ty nejhorší momenty patří diagnóza rakoviny Marka Hoppuse a tragická letecká nehoda Travise Barkera. 

What I Was Made For? – Billie Eilish

Vedle kategorie Zahraniční skladba je What I Was Made For? nominovaný i mezi videoklipy. Vizuál je inspirovaný filmem Barbie, pro který píseň vznikla. Eilish se v něm stává blonďatou dívkou s dlouhým copem. Zatímco sedí u stolu, prohrabává se šuplíky a připravuje oblečení pro své panenky. Mezitím ji ruší různé přírodní živly, jako například déšť, vítr či zemětřesení. „Z videoklipu se mi chce plakat,“ prozradila zpěvačka s tím, že pro ni velmi znamená.

Jak hlasovat?

Více informací o hlasování najdete na stránkách Ankety Žebřík. Své favority můžete podpořit do 29. února. Slavnostní vyhlášení proběhne v plzeňském DEPO2015 v pátek 5. dubna 2024. Vstupenky na akci zakoupíte tady.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Anton Corbijn (Depeche Mode), Mark Seliger (Rolling Stones), Tereza Slowiková, Live Nation
Témata: Rolling Stones, Depeche Mode, Miley Cyrus, Billie Eilish, U2, Beatles, blink-182, Linkin Park

zavřít