TOP 10 zimních metalových koncertů: Korn, Sabaton, Powerwolf, Dream Theater a další

Vydáno 12.01.2017 | autor: redakce

Obchody se předhánějí v povánočních slevách a výprodejích, ale fanoušci metalu mohou být v klidu. V následujících měsících se rozhodně nebudou muset přehrabovat neprodaným či dokonce neprodejným zbožím. Chystá se k nám řada výborných kapel, ať už představit nové písně, nebo připomenout slavná alba.

TOP 10 zimních metalových koncertů: Korn, Sabaton, Powerwolf, Dream Theater a další Metalovou událostí nadcházejících měsíců bude koncert Korn


SUICIDAL TENDENCIES
, AGNOSTIC FRONT, MUNICIPAL WASTE, WALLS OF JERICHO A DALŠÍ

20. 1., SONO CENTRUM, BRNO

Nemáte rádi zimu a pravidelně v tomto období vyrážíte do teplých krajin? Letos nemusíte. Tohle bude hodně žhavá akce! Po dvanácti měsících se k nám vracejí Suicidal Tendencies. Začátkem loňského roku Mike Muir zahříval publikum před Slipknot, tentokrát jeho parta přijíždí jako hlavní atrakce Persistence Tour. Legendární bubeník Dave Lombardo do sestavy pasuje jako nezbytný šátek na Muirovu hlavu, nová deska World Gone Mad se také vydařila. Zkrátka není jediný důvod nechat si koncert uniknout.

Nejočekávanější koncerty roku 2017 (II.): Rammstein, Linkin Park, Guns N' Roses, Depeche Mode, System Of A Down a další

Navíc vystoupí i Walls Of Jericho, jejichž fanoušci čekali na nové CD osm let. Mimochodem jejich předchozí počin se jmenuje The American Dream, zatímco aktuální nahrávka Agnostic Front je pojmenována The American Dream Died.


INSOMNIUM, BARREN EARTH, WOLFHEART
24. 1., FUTURUM, PRAHA

Pokud se budou Insomnium držet podzimního modelu, mohou se i návštěvníci pražského koncertu těšit na přehrání kompletní novinky Winter's Gate. Tato koncepční nahrávka obsahuje jednu jedinou skladbu rozdělenou na sedm částí. Příběh vypráví o skupince Vikingů, kteří se vydali najít legendární ostrov na západ od Irska. Zajímavý projekt finských deathmetalistů je hodnocen vesměs pozitivně. Je tedy velký předpoklad, že se vyplatí na pár hodin opustit pohodlí domova a vydat se za dobrodružstvím, které se otevírá za zimní bránou.

Dále zahrají Barren Earth. V jejich řadách je třeba Olli-Pekka Laine (dříve Amorphis) nebo Sami Yli-Sirniö (Kreator). Finský trojlístek doplní Wolfheart.


POWERWOLF, EPICA
28. 1., FORUM KARLÍN, PRAHA

Křivka kariéry Powerwolf míří vzhůru a tato smečka si uzurpuje stále větší území. Česká republika patří mezi místa, kam se Attila Dorn se svými parťáky pravidelně vrací a letošní rok nebude výjimkou. Nejnovějším přírůstkem v diskografii je obsáhlý komplet The Metal Mass Live, na kterém najdete mimo jiné i koncert z festivalu Masters Of Rock 2015.

Hudební leden nabízí Green Day, Powerwolf i Harryho Pottera, Lucie Bílá dožene resty

Z hlediska stoupající popularity je na tom podobně také Epica. Holanďané mají navíc v ruce trumf v podobě nového alba The Holographic Principle, které vydali na podzim. Na něm poprvé ve své historii využili služeb symfonického orchestru a zabývají se interesantní vědeckou teorií, podle níž je svět pouze holografickou projekcí.

 

FATES WARNING, ARMORED DAWN
1. 2., METRO MUSIC BAR, BRNO

Fates Warning možná nemají ikonickou pověst jako jiní zástupci jejich žánru. To ovšem nic nemění na tom, že právě od nich by se mnozí mohli učit. A nejen proto, že se jejich historie začala psát před více než třiceti lety. Tito Američané totiž mají na kontě jedno z nejlepších alb loňského roku v kategorii progresivní metal. Skladby z desky Theories Of Flight si nyní budou moci v živém provedení vychutnat i fanoušci z České republiky.

Dream Theater loni rozdělili hudební obec svým 130 minut dlouhým albem. Patříte-li k těm, pro které představuje The Astonishing až příliš pompézní dílo, obraťte svou pozornost na partu kytaristy Jima Matheose, jediného zakládajícího člena, který vydržel v řadách Fates Warning do dnešních dnů.

Debut Power Of Warrior představí Brazilci Armored Dawn.


HAMMERFALL, GLORYHAMMER, LANCER
3. 2., HALA EURONICS, ZLÍN

Navzdory zálibě v tvrdých riffech je duše metalistů křehká a k rozložení fungujícího systému stačí i zdánlivě nepodstatná změna. HammerFall pochopili, že vizuální část je neoddělitelná od hudební složky a hodnocení jejich tvorby začíná už pohledem na obal. Maskot Hector v období alba Infected v ústraní sbíral síly, ale jeho odpočinek neměl dlouhého trvání. Zdobí tedy i novinku Built To Last, která je jubilejním desátým úderem švédského kladiva. Nechybí ani další song oslavující tento nástroj, tentokrát nese název Hammer High.

vložte odkaz, text nemažte

Může za daných okolností skupinu Joacima Canse doprovázet někdo jiný než spolek pojmenovaný Gloryhammer? Zbrusu nové CD Mastery představí Lancer.


DREAM THEATER
6. 2., FORUM KARLÍN, PRAHA

Ambiciózní dílo The Astonishing sice vyšlo teprve loni, přesto Dream Theater pro potřeby letošního turné zalovili hluboko ve svém archivu a připravili projekt, kterým připomenou první album, na kterém se podílel zpěvák James LaBrie. Je to totiž právě 25 let, kdy se objevila nahrávka Images And Words, což je komerčně nejúspěšnější počin v historii skupiny. Ta uvedenou desku odehraje celou, k tomu by měla přidat několik dalších hitů, protože slibuje tříhodinovou show. Images And Words je mnohými fanoušky i kritiky považováno za jedno z nejlepších progmetalových alb všech dob. Pokud je i ve vaší sbírce, měli byste mít v kalendáři tento den červeně zakroužkovaný.


APOCALYPTICA
11. 2. a 12. 2., FORUM KARLÍN, PRAHA
19. 2., KONGRESOVÉ CENTRUM, ZLÍN

V létě 1996 dost příznivců Metalliky vydýchávalo CD Load. Právě do té doby se trefila Apocalyptica všeříkající nahrávkou Plays Metallica By Four Cellos. Vzbudila tím značný zájem posluchačů, kterým vůbec nevadilo, že Finové nepřicházejí s původní tvorbou, ale těží z nápadů někoho jiného. To se později změnilo, ale pro řadu metalistů zůstává nejzajímavější právě debut. Na oslavu dvacátého výročí vydání připravila skupina reedici se třemi bonusovými skladbami, ale hlavně turné, které se těší mimořádnému zájmu. Apocalyptica v Praze zahraje dokonce třikrát. Přidala i odpolední koncert pro rodiče s dětmi, ale samozřejmě i pro všechny váhající, kterým unikly vstupenky na večerní koncerty.


THE DILLINGER ESCAPE PLAN
15.2., ROCK CAFÉ, PRAHA

Za dopadení bankovního lupiče Johna Dillingera svého času vypsala FBI odměnu 20 tisíc dolarů. Nedá se vyloučit, že za pár let budou pro změnu pořadatelé festivalů ochotni zaplatit mimořádnou prémii za vystoupení The Dillinger Escape Plan. Ti se totiž rozhodli po dvaceti letech a šesti albech ukončit kariéru. Ať už jejich rozhodnutí považujete za předčasné, zbytečné nebo vykalkulované, případně předem počítáte s comebackem, nyní je třeba přistupovat k pražskému koncertu jako k poslední příležitosti vidět tuto zběsilou bandu na vlastní oči. TDEP navíc přivezou jen pár měsíců starou desku Dissociation, kterou kanadský hudební časopis Exclaim! ocenil luxusní známkou 10/10. Když už konečná, tak se vší parádou.


SABATON, ACCEPT
4. 3., TIPSPORT ARÉNA, PRAHA

Joakim Brodén sice Českého slavíka nezískal, ale jistě ho to netrápí. Podstatné je, že Sabaton úspěšně pokračují v nastoupeném směru a přibližují svým fanouškům historické události spojené s různými válkami. Naposledy se věnovali např. bitvám u Thermopyl a u Bannockburnu. Objevují se sice názory naznačující, že The Last Stand (2016) kvalitou zaostává za předchozím kusem Heroes (2014), ale davy věrných kvůli tomu neprořídly.

Accept jsou už zase rozjetou mašinou, pro kterou se Mark Tornillo ukázal jako kompetentní strojvůdce. Album Blind Rage vyšlo už v roce 2014, ale na údernosti neztratilo zhola nic. Navíc z hlediska starších hitů skutečně mají Accept kam sáhnout, přestože budou navždy spojeny s hlasem Udo Dirkschneidera.


KORN, HELLYEAH, HEAVEN SHALL BURN
30. 3., FORUM KARLÍN, PRAHA

Na podzim loňského roku vzbudili Korn všeobecné nadšení svým dvanáctým albem The Serenity Of Suffering. Nebývá zvykem, aby se kapely s podobně popsaným životopisem připomněly materiálem, který se může směle zařadit vedle těch nejsilnějších CD, které za více než dvacet let nahrály. Průkopníkům nu metalu se to podařilo.

Bubeník Vinnie Paul (ex Pantera) požene kupředu Hellyeah. Loni připravili desku Unden!able a nutno říct, že se s tím také nijak nemažou. I když překvapili zařazením coveru Phila Collinse v podobě I Don't Care Anymore. Nudit se nebudete ani při setu Heaven Shall Burn. Ani oni nelenili a výsledkem jejich píle je CD Wanderer, se kterým seznámili veřejnost na podzim 2016.



Text: Tomáš Rumler

Témata: metal, koncerty, Korn, Powerwolf, Apocalyptica, HammerFall, Sabaton, Suicidal Tendencies, Epica, Dream Theater

zavřít