TOP 3 tipy na neoposlouchané české kytarovky: Saca, Marjari a Island Mint

Vydáno 09.02.2024 | autor: Barbora Kubalová

Někdy to chce zkusit něco neoposlouchaného. Tentokrát jsme pro vás vybrali tři interprety z různých koutů České republiky, jejichž společným jmenovatelem by mohla být "indie kytarovka", což může samozřejmě skrývat mnoho. Jde o Sacu, Marjari a Island Mint.

TOP 3 tipy na neoposlouchané české kytarovky: Saca, Marjari a Island Mint TOP 3 tipy na neoposlouchané české kytarovky: Saca, Marjari a Island Mint


Saca

Saca (původně Sækədʒəwiːə) letos oslaví deset let od svého vzniku. Za tu dobu se stala jednou z nejzajímavějších kapel, které můžete najít na ostravské klubové scéně. Pod původním názvem vydala své debutové album Temporary Thing, v roce 2020 ale své jméno zjednodušila. Přestože se, jak už jsme naznačili v úvodu, jedná o indie kytarovku, Saca se nebojí míchat různé žánry, nebo občas vyměnit angličtinu za češtinu.

TOP 3 tipy na české elektropopové umělce, o kterých jste možná ještě neslyšeli

Aktuálně dokončují svou druhou desku, která by mohla spatřit světlo světa už v druhé polovině letošního roku. Většinu alba nahrávali v dnes již zaniklém ostravském klubu Brno, pěkně postaru celá kapela v jedné místnosti, aby si skladby zachovaly co nejvíce syrovosti a energie ze společného hraní. První ochutnávkou je singl Can't Wait, který vyšel v lednu, na další klipy se můžeme těšit již brzy. Mezitím si je vyražte poslechnout naživo do Ostravy, kde se představí 21. 3. spolu s kapelami Goofy Cows a Silver Bliss.

Marjari

Hvězda loňského Startéru Rádia Wave je nejčastěji charakterizována jako písničkářka, ale byla by chyba zařadit ji "jen" jako další holku s kytarou, která zpívá písničky o lásce. Její záběr je velmi široký, a to jak po hudební stránce, tak i co se týče textů, ve kterých se nebojí zpracovávat obtížná témata. Své první skladby nahrávala sama jen s pomocí looperu, na svém debutovém LP Hey Girl z roku 2022 už má plnohodnotnou doprovodnou kapelu, složenou z Vlastimila Nohejla a Ondřeje Škocha, kteří společně tvoří také v duu YI.
V tuto chvíli Marjari pilně pracuje na skladbách pro novou desku. Pokud si ji chcete poslechnout naživo, 13. února vystoupí ve svých domovských Českých Budějovicích na akci Oslava, která bude ohlédnutím za minulým rokem, kdy město získalo titul Evropského hlavního města kultury 2023. V Praze se představí na MDŽ v Hybernské spolu s Good Times Only. A nebo vyrazte na jeden z koncertů turné s Manon Meurt, které proběhne od 14. do 17. května a navštíví plzeňský klub Pod Lampou, Kasárna Karlín, brněnský Kabinet Múz a Novou synagogu ve Velkém Meziříčí.

Island Mint

Kapela Island Mint vznikla původně jako sólový projekt Matyáše Adámka po rozpadu kapely Humdrum Ligthouse. Po vydání EP Hazy Days dal ale dohromady plnohodnotnou sestavu, kterou kromě něj tvoří Jakub Bolbol, Tomáš Kovařík, Ondřej Lahoda a Jan Podskalský. Tato pětice dala dohromady debutovou desku Irreality, která vyšla v roce 2022. Ve svých skladbách míchají obrovskou směsici vlivů a stylů, od neopsychedelie a shoegaze přes surf rock až po post punk. Od té doby stihli vypustit do světa také EP All Studium No Punctum a aktuálně úplně čerstvý singl Burnout. Díky vítězství v Czechingu Rádia Wave si v lednu 2024 zahráli na prestižním showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu. V Česku si na ně ale samozřejmě můžete zajít také, 14. února vystoupí spolu s Personal Trainer v pražském klubu Fuchs2, 29. února spolu s Kosmetik Institut v Kabinetu Múz v Brně.

Text: Barbora Kubalová, foto: archiv kapel
Témata: Saca, Marjari, Island Mint

zavřít