Výhled 2021: 11 českých alb, na které se těšíme. Novinky vydají Michal Prokop, Mirai, The Atavists a další

Vydáno 27.02.2021 | autor: Ondřej Horák

Pohled do koncertního kalendáře vzbuzuje úzkost a nezbývá, něž se upnout na studiové počiny. A že budou! Nová alba v roce 2021 chystají Michal Prokop, Mirai, Emma Smetana, Bruno Ferrari, Jelen a další, posmrtné desky se dočká David Stypka.

Výhled 2021: 11 českých alb, na které se těšíme. Novinky vydají Michal Prokop, Mirai, The Atavists a další Výhled 2021: 11 českých alb, na které se těšíme. Novinky vydají Michal Prokop, Mirai, The Atavists a další

Michal Prokop

Už na konci letošního ledna Michal Prokop oznámil, že nahrávání jeho nadcházející alba je hotové. Nyní se pracuje na mixu, masteringu a dalších náležitostech. Album se bude jmenovat Mohlo by to bejt nebe a na jaře 2021 ho vydá jako CD, dvojité LP a elektronicky SinglTon.

VIDEOROZHOVOR: Michal Prokop - Pracuji na novém albu, i když kmotřička smrt vyčistila řady mých spolupracovníků

Nové písně i klasiky zazní během vyhlašování hudebních cen Anketa Žebřík, Michal Prokop vystoupí 21. května 2021 spolu s kapelou Framus Five v plzeňské hale DEPO2015.

Mirai

V roce 2017 se dle Akademie populární hudby stali objevem s velkým O, dnes Mirai patří mezi neoblíbenější kapely tuzemské populární hudby. S alby Konnichiwa a Arigatō válcovali český rádiový prostor a plnili haly, na úspěch obou alb se chystají navázat v říjnu, kdy by měla vyjít jejich čtvrtá deska.

The Atavists 

Hradečtí The Atavists už od loňského roku nepravidelně navštěvují vinohradské studio Golden Hive, kde vzniká jejich třetí deska. Zatímco oceňovaná nahrávka LO-FI Life z roku 2018 vznikla během nikterak dlouhé, ale zato intenzivní nahrávací frekvence, třetí album vzniká krok po kroku, což naznačuje propracovanost. Producent Amák Golden přesto mluví o syrovějším zvuku.

Bruno Ferrari

Po albu Ghost Army z roku 2019, s kterým Samir Hauser opět vykopal z hrobu ikonické uskupení Vanessa, se generační šansoniér vrací ke svému dekadentně-lázeňskému alter egu Bruna Ferrariho. „Natáčení novýho alba probíhá skvěle a je to vlastně jediná možnost, jak přežít lockdown. A taky příležitost soustředit se pekelně jen na jednu věc. Tahle deska bude asi to nejlepší, co jsem kdy vydal, a nebude to samozřejmě jen moje zásluha,“ uvedl Hauser k albu, které právě vzniká ve studiu Golden Hive.

Bruno Ferrari interview: Jitka Zelenková je úžasně zábavná

Kromě Moimira Papalescu na desce spolu s Hauserem pracují také Necrocock, kytarista Adam Krofian z The Atavists a také americký basák Fernando Saunders, který hrál s Lou Reedem, Jeffem Beckem, Janem Hammerem a dalšími hvězdami.

Emma Smetana

Do studia se vrátí také zpěvačka, novinářka a moderátorka Emma Smetana. Druhé album vznikne ve stejné společnosti jako debut What I've Done z roku 2016. Kromě producenta Jiřího Buriana se tak na nahrávce objeví i zpěvaččin partner Jordan Haj, který loni několika silnými singly zahájil svou sólovou kariéru.

Koňe a Prase

O valašskomeziříčské kapele s prapodivným názvem Koňe a Prase, na který je trio muzikantů patřičně hrdé, se loni začalo konečně mluvit víc. Vděčí za to především sami sobě, respektive debutovému albu Bramborové hity, které se odhodlali po osmi letech fungování nahrát. A dle všeho na desku číslo dvě nebudeme vůbec čekat tak dlouho. „Máme spoustu času, tak chystáme další album,“ informovala kapela na svém facebookovém profilu v loni v říjnu.

ROZHOVOR | Koňe a Prase: Pravdu říkáme jenom doma manželkám

Jelen

Členové kapely Jelen se během pandemické a hudební krize věnují vyučování hry na ukulele, studiu i rozvážení nákupů. Podle všeho si ale v těžkých časech udělali čas i na to hlavní, tedy hudbu. Jejich čtvrté album vyjde už 16. dubna 2021 na labelu SinglTon.

I am Pentagon

Labutí píseň hlučné pražské kapely I am Pentagon se bude jmenovat Příčetnost. Finální album se stane již sedmým vydavatelským počinem nezávislého labelu Pushteek, vyjde v nákladu 150 kusů černých vinylů, které je možno začít objednávat od 3. března 2021. Vypadá to na instantní sběratelskou raritu a venku už jsou dva singly.

Tereza Balonová

Mladá zpěvačka a kytarista zaujala civilním projevem, precizní hrou na kytaru i poučeným zacházením s looperem. Od klasické kytary se dostala k písničkářství, jako dvanáctiletá zaujala na Portě, kterou později, konkrétně v roce 2018, vyhrála. Následně odjela turné s kapelou Jelen nebo s Davidem Kollerem. V roce 2018 vydala EP Zhasni den, loni v červnu nahrála spolu s Michalem Horákem singl V toleranci. A v říjnu 2021 se konečně dočkáme jejího debutového alba. Už 14. března 2021 pak Tereza Balonová odehraje odkládaný streamovaný koncert.

Vladimir 518 & DJ Wich

Rok 2021 podle všeho bude rokem, kdy kromě pandemické krize (snad!) odezní i vydavatelství BiggBoss. Vladimir 518 na konci loňského roku ohlásil plánovaný konec svého hyperaktivního dítěte, je ale zřejmé, že parta kolem BiggBoss si najde prostor na vybíjení energie jinde. Nicméně jedním z posledních alb, které pod zavedenou značkou vyjde, nejspíš bude léta diskutovaná společná deska Vladimira 518 a DJ Wiche. Jejich spolupráce vyústila na přelomu milénia ve formativní album tuzemského hip hopu, v roce 2021 se tedy kruh symbolicky uzavře.

PSH zbourali Výstaviště, pokřtili mixtape Debil a Vladimir 518 oslavil narozeniny

Davida Stypka

O nejsmutnějším albu roku 2021 je rozhodnuto už nyní. Písničkář David Stypka, který zemřel 10. ledna 2021 po dlouhé nemoci, za sebou nechal písně známé i takové, které slyšeli jen zpěvákovi nejbližší. Jeho přátelé a kolegové se nyní chystají zkompletovat nevydané skladby, vydání je prozatím naplánováno na listopad.

Nepravděpodobná hvězda českého popu uhasla. David Stypka měl všechno ještě před sebou

redakce, foto: archiv iREPORT
Témata: David Stypka, Mirai, Tereza Balonová, I am Pentagon, Emma Smetana, Jordan Haj, Jelen, The Atavists, Emma SmetanaVladimir 518, DJ Wich

zavřít