Hvězda internetu a rádií Poetika: Užívejte si života tak, jako by po noci nepřišlo ráno

Vydáno 19.08.2016 | autor: Hana Bukáčková

Poetika, která s rap-popovým singlem Zkouším žít překonala svůj první milion zhlédnutí na YouTube, je nový zjev na tuzemské scéně.  Formaci tvoří textař a rapper Eduard Rovenský, skladatel a instrumentalista Dan Hrdlička a zpěvák Ondřej Brejška. S kluky jsme si sedli a popovídali nejen o tomto úspěšném singlu, ale taky o jejich plánech a životních postojích.

Hvězda internetu a rádií Poetika: Užívejte si života tak, jako by po noci nepřišlo ráno Poetika, to jsou tři nadějní muzikanti. Foto: Kristýna Melichárková

Na české scéně jste nováčci, jak byste se čtenářům představili?
Eduard (dále E): Skládáme se ze tří segmentů: Eduard rap, Dan produkce a Ondřej zpěv. Jsme z Vysočiny a původně jsme já a Dan osm let společně tvořili, ale pak jsme si řekli, že by bylo naši hudbu potřeba obohatit o nějaký další subjekt. Tak jsme si našli Ondřeje, který mezi nás skvěle zapadl!

Dočetla jsem se, že stejný název jako vy má i rapová skupina z východu. Proč jste se rozhodli právě pro tento název?
Ondřej (dále O): Poetika je zkratka citátu Seneky ml., což v překladu znamená licence básníka.
E: Báseň je umění a básník si může dovolit říct cokoliv. Je to to samé, jako když malíř nakreslí obraz - samotný obraz nemůže nikoho urazit. Je to určitá kultura vyjádřená jeho pohledem.

TOP 5 videoklipů týdne (89.): Tata Bojs si přizvali Terezu Voříškovou, Poetika zkouší žít

Překvapilo mě, kolik máte za sebou už singlů, včetně klipů, dříve jste se zaměřovali spíš na hip hop, teď se to odklání směrem k popu, proč ta změna?
E: Pro hiphopovou scénu jsme byli moc měkcí, protože jsme s Danem nikdy neupřednostňovali svoje ego a neměli nějakou pózu, ať už se jednalo o naše texty či samotné vystupování. Naopak pro popovou scénu jsme byli zase moc tvrdí, ale příchodem Ondřeje se to přehouplo a hranice popu tak trochu naplňujeme.
Dan (dále D): Doba se změnila a teď se nazývá popem vše, co se hraje v rádiích. Rap se za těch pár let vyvinul a posunul se jinam.

LIDÉ MAJÍ TENDENCI SROVNÁVAT

Jak jste se vlastně dali dokupy s Ondřejem?
E: Před rokem jsme jeli z nějaké akce a bavili jsme se o tom, že by bylo dobrý mít vokalistu, tak jsme hledali ve svém okolí. Zrovna Ondřej byl výrazný tvůrce na Vysočině, proto jsme ho oslovili. Původně to mělo být jen na jeden song, ale zjistili jsme, že si rozumíme. Řekli jsme si tedy, proč to nezkusit a nerozšířit náš pohled.

Váš singl Zkouším žít má už přes milion zhlédnutí, wow. Popravdě mi dost připomínáte ATMO Music, Lipa apod. Asi nejsem první, kdo vám to říká. Souhlasíte s tím? Čím se chcete od nich odlišit?
E: Přirovnáváni jsme asi proto, že jsme přišli až dva roky po tom, co ATMO začali se zpěvem, rapem a dobrou produkcí. Lidé mají tendenci někoho k někomu přirovnávat, ale nemyslím si, že by to bylo stejný. Každý z nás jsme originál.
D: ATMO i my jsme jako dalších milion různých kapel v zahraničí. Nemůže se to srovnávat. To bychom pak mohli říct, že ATMO okopírovali Macklemorea a ten okopíroval někoho předtím, a tak se dostaneme někam až do pravěku. Teď už asi nejde být úplně výjimečný, to by se muselo jednat o úplně alternativního člověka.
E: S klukama z ATMO jsme párkrát vystupovali a jsou v pohodě, ale že bychom se k nim chtěli přirovnat, tak to rozhodně ne.

Kde jste klip natáčeli? Nebylo to na vaší rodné Vysočině?
O: Natáčeli jsme ho v okolí Velkého Meziříčí, což je místo, odkud pocházím. Song původně cílil na lidi kolem nás, protože nám přišlo, že když v něm uvidí povědomá místa ze svého života, tak je to potěší. Je to takové poděkování těm, co nás podporují.

vložte odkaz, text nemažte

Už jsem viděla i parodii na tento klip, jaký máte názor na tvorbu parodií?
E: Jestli je to baví a dává jim to pocit, že na to musí něco natočit, tak to je super, je vidět, že ten originální klip v nich něco zanechal.
O: Nijak to neškodí.

PROČ PŘEMÝŠLET O TOM, CO BUDU DĚLAT ZÍTRA?

Viděla jsem i akustickou verzi, která se mi moc líbila, čí to byl nápad a kde se točil tento klip?
E: Vzešlo to z toho, že Dan je skvělý instrumentalista, tak jsme si říkali, proč toho nevyužít. Chtěli jsme taky dokázat, že jsme schopni to přenést z elektronické hudby i do těch klasických podmínek.
D: Natáčení se uskutečnilo na prostějovském náměstí. Místo bylo vybrané proto, že Ondra Kudyn, který nám natáčel kompletně klip Zkouším žít, pochází odtamtud.

Singl se jmenuje Zkouším žít - co chcete tímto slovním spojením říct?
E: Člověk by neměl plýtvat časem, měl by si užívat každou minutu na maximum.
D: Lidé se stále na něco těší a neužívají si okamžiku.
O: Proč bych měl přemýšlet o tom, co budu dělat zítra? Měl bych raději přemýšlet o současnosti. Lidé přemýšlejí strašně dopředu, třeba v řádech pár měsíců i let. Člověk by si měl svůj čas užívat tak, jako kdyby po noci nepřišlo ráno.
E: Čas je u spousty lidí konstanta, kterou nedoceňují. Všichni koukají na peníze a vůbec neuvažují nad tím, že ta finanční rovina je odkaz na svůj čas. Aby sis vydělala, musíš vložit čas svého života. Pokud si toto člověk neuvědomí, tak se žene za něčím, co podle nás není dobré.

Kdo nebo co je pro vás inspirací?
E: V prvopočátcích byl mojí velkou inspirací můj otec. Měl svoji rockovou kapelu Renovace Rock, ve které dělal frontmana a vše organizoval. Odmala jsem s ním jezdil a měl tak větší možnost dostat se k hudbě.
D: U mě se o nějaké konkrétní inspiraci mluvit nedá, mám to tak, že mě něco napadne, když jdu například po ulici. Pak přijdu domů a zrealizuju to.
O: Největší inspiraci mám v sobě, protože se rád překonávám a vždy si říkám, že chci být lepší Ondřej Brejška, než byl ten včerejší.

DESKU BUDEME KOMPLETOVAT PŘÍŠTÍ ROK

S kým byste rádi spolupracovali?
E: Byl bych nadále rád, aby nám to společně fungovalo jako doteď. Jsem rád, že mám vedle sebe dva talentované muzikanty. Až přístí dny nám ukážou, s kým se v hudební branži potkáme. Nebudeme se bránit žádné inspirativní spolupráci.

Na čem teď pracujete? Nechystáte třeba desku?
E: Aktuálně tvoříme materiál, který by měl být na nějaké kompilaci. Do dvou měsíců by měl vyjít nový singl s názvem Každou vteřinou. Přibližně 60 - 70 % materiálu na desku už máme hotovo a kompletace je podle mě otázkou příštího roku.

Kam byste to rádi "dotáhli"?
D: Jsme rádi, že se nám podařilo dotáhnout to na profesionální úroveň a naše tvorba se může dostat k více lidem.



Napadlo vás jít třeba do talentové soutěže, aby vám tu cestu za slávou ulehčila?
E: Je to v dnešní době takové stigma. Člověk by měl být hlavně sám sebou a nedělat se kým není. V talentových soutěžích se často hraje na nějaký příběh, který je vytvořen, aby to diváky zaujalo. Takové soutěže pak můžou vysát energii z talentů.
O: Všechny talentové soutěže jsou škodící hudebnímu průmyslu, jelikož zabíjí mnoho talentů.

Kde vás můžeme vidět v nejbližší době?
E: Koncertů poslední dobou přibývá. Přesný seznam najdete na našich internetových stránkách www.poetikamusic.cz.

Bez čeho si nedokážete představit svůj den?
E: Bez pozitivních myšlenek a energie, aby člověk den prožil, a ne jen přežil. Bez kontaktu s nejbližšími.
D: Bez nějakého kontaktu s lidmi a bez hromady pracovních e-mailů. :)
O: Bez víry.
E: To je pravda, protože víra je nejpodstatnější částí našeho života. Je jedno, v co věříš, ale jestli vůbec věříš.

Co je pro vás vášní?
E: Muzika, dobří lidé, život sám.
O: Sex.
D: Hudba.

Máte svůj oblíbený citát, podle kterého se řídíte?
E: Napadá mě: "Nejvíce ze všeho vyčerpává nečinnost."
O: Nemám žádný oblíbený citát. Každý by měl mít svoji hlavu a měl by o věcech přemýšlet více do hloubky.

Co byste rádi vzkázali svým fanouškům?
E: Ať poslouchají naši hudbu, jestli je baví, a žijí své životy sami za sebe.

text: Hana Bukáčková, foto a video: Kristýna Melichárková, studiové foto: Universal Music

Témata: Poetika, ATMO Music, Lipo, rap, Macklemore

zavřít