Foo Fighters

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Foo Fighters Foo Fighters

 

 

 

Foo Fighters je americká rocková skupina ze Seatllu. Byla původně založena jako sólový projekt bubeníka Nirvany Davea Grohla v roce 1994 poté, co Kurt Cobain spáchal sebevraždu. Název "foo fighters" pochází ze slovního spojení, jímž se za druhé světové války označovaly neznámé létající objekty. Současná sestava je následující: Dave Grohl (vokály, kytara; dříve všechny zastoupené nástroje), Nate Mendel (baskytara), Pat Smear (sólová a doprovodná kytara), Taylor Hawkins (bicí, doprovodné vokály) a Chris Shiflett (sólová kytara, doprovodné vokály).

Ihned po smrti Cobaina začal Grohl dostávat nejrozmanitější a opravdu skvostné pracovní nabídky, on se ale uchýlil do studia a začal nahrávat materiál, který se mu nakupil především během působení v Nirvaně. Kurtovi se své songy bál ukázat, protože byl prý Cobainovou genialitou zastrašen. Vše, co po léta schovával, tedy vydal na prvním eponymním albu Foo Fighters (1995), které Grohl nahrál až na výjimky úplně sám.

S druhou deskou The Color and the Shape mu už pomáhali (a stali se také oficiálními členy kapely Foo Fighters) bývalý koncertní kytarista Nirvany Pat Smear a baskytarista a bubeník ze seatlleské kapely Sunny Day Real Estate, Nate Mendel a William Goldsmith. Grohl nakonec nebyl s bubnováním Goldsmitha spokojen, a tak je část perkusních partů na desce nahrána právě Daveem. Náhradu si pak našel u Alanis Morissette - na jejím turné bubnoval Taylor Hawkins, vynikající bicař, který se vykašlal na vše a na Daveovu nabídku se vrhnul jako divý. V této sestavě nahráli i třetí album There Is Nothing Left To Lose (1999).

Na pokraji rozpadu se kapela ocitla na začátku tisíciletí a projevilo se to i v tom, že čtvrtá řadovka One By One byla takřka kompletně přepsána a předělána a celkově s ní bylo spoustu práce, která se ovšem vyplatila, protože singl z této desky All My Life se stal obrovským globálním hitem. Aby získali úplnou kreativní svobodu, postavili si hudebníci v Los Angeles své vlastní nahrávací studio a v něm nahráli dvojalbum In Your Honor, kde první disk je ryze rockový a druhý spíše akustický.

25. září 2007 vyšla šestá deska Echoes, Silence, Patience & Grace, která už byla napěchovaná hity odshora dolů - můžete znát The Pretender nebo Long Road to Ruin. Za tento šestý počin si uskupení odneslo cenu Grammy za nejlepší rockové album a nejlepší rockové vystoupení se songem The Pretender.

Zatím posledním zářezem v diskografii jsou kolekce Wasting Light a Sonic Highways. Dave Grohl oznámil, že rok 2017 se bude nést v duchu nahrávání nového alba.

Diskografie:
Foo Fighters (1995)
The Colour and the Shape (1997)
There Is Nothing Left to Lose (1999)
One by One (2002)
In Your Honor (2005)
Echoes, Silence, Patience & Grace (2007)
Wasting Light (2011)
Sonic Highways (2014)

Další články interpreta

zavřít