Arakain

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Arakain je česká metalová kapela. Byla založena v roce 1982 jako amatérský rockový soubor Alešem Brichtou - ten byl frontmanem Arakain až do roku 2002, kytaristou Jiřím Urbanem a bubeníkem Miroslavem Nedvědem. Následně ve skupině působili pěvecky Petr Kolář a Jan Toužimský. Sestava Arakainu se velice často měnila, posledních dvanáct let se ale ustálila takto: Jan Toužimský (zpěv), Jiří Urban (kytara), Miroslav Mach (kytara), Zdeněk Kub (basa), Lukáš "Doxa" Doksanský (bicí).

Formaci tedy zakládali Brichta, Urban a Nedvěd, později se k nim připojili ještě kytarista Rudolf Rožďálovský a baskytarista Olda Maršík. Všichni účastníci byli velmi inspirováni kapelami jako Iron Maiden či Judas Priest, ale s časem se jejich zvuk přiblížil spíše k Slayer. Celkově inklinovali spíše k přímočaré metalové hudbě, a hráli jak covery, tak vlastní tvorbu - ta převažovala. Kolem roku 1984 se kolem skupiny točí jako host i tehdy začínající Lucie Bílá (ta pravidelně vystupuje s Arakain na vzpomínkových a výročních akcích dodnes) a v témže období se Arakain poprvé dostávají k profesionálnímu nahrávání ve studiu Československého rozhlasu, kde nakonec vznikly hned čtyři nahrávky. Z uskupení se stává známý pojem a pánové koncertují nejen v Československu, ale i Polsku a SSSR. Režim občas kapele ztěžoval život, ale Arakain vše ustáli a dokázali si najít cestičku, která jim působení v komunistické éře usnadňovala.

Důležitým mezníkem v historii skupiny je rok 1999: to formaci opouští Aleš Brichta. Valná většina veřejnosti se domnívá, že to lze považovat za konec Arakainu, ten to ale nehodlal vzdát a našel si za Brichtu náhradu: Petra Koláře. Ten se nicméně zakrátko vrhá na sólovou dráhu a z uskupení také odchází bubeník Marek Žežulka (působí v kapele Divokej Bill). Od roku 2005 je zpěvákem Jan Toužimský, který se proslavil i svým působením v muzikálu Excalibur (tam působil v alternaci právě s Petrem Kolářem a také Kamilem Střihavkou).  

Diskografie:
Trash The Trash (1990)
Schizofrenie (1991)
Black Jack (1992)
Salto Mortale (1993)
Thrash! (1994)
Legendy (1995)
S.O.S. (1996)
Apage Satanas (1998)
Farao (1999)
Forrest Gump (2001)
Archeology (2002)
Metalmorfoza (2003)
Warning (2005)
Labyrint (2006)
Restart (2009)
Homo Sapiens..? (2011)
Adrenalinum (2014)
Abrakadabra (2016)

Další články interpreta

LIVE: Hrady CZ na Rožmberku - Tomáš Klus rozesmál i dojal, Lucie Bílá byla za metalovou královnu

Recenze

vydáno 06.08.2017

Putovní festival Hrady CZ pokračoval v pátek a sobotu v jižních Čechách. Krásné prostředí Rožmberka, všudypřítomná dobrá...

Srpen slibuje festivalovou smršť, samostatné koncerty chystají Robbie Williams, Billy Talent nebo The Offspring

Style

vydáno 31.07.2017

Prázdniny jsou přesně v půli a jejich druhá polovina rozhodně nebude hudebně chudší než ta první. Na festivaly míří třeba Lordi ,...

LIVE: Sobotní The Legends Rock Fest: Traktor vyhrál diváckou soutěž kapel, nejoriginálnějšího fanouška mají Dymytry

Recenze

vydáno 23.07.2017

Druhý festivalový den v Hořicích přinesl koncerty kapel Dymytry , Komunál , Doga nebo Limetal a také výsledky diváckých...

LIVE: Páteční The Legends Rock Fest přivítal hvězdy českého rocku Škwor nebo Arakain i nastupující mládí

Recenze

vydáno 22.07.2017

Už šestým rokem rozezněl areál Masarykovy věže festival The Legends Rock Fest. Kromě toho, že se každoročně pyšní skvělým...

Červenec - čas festivalů. Přijedou na ně Paramore, Jamiroquai i LP, samostatný koncert odehrají Guns N' Roses

Style

vydáno 29.06.2017

Léto je tady a festivalová sezóna se rozjíždí na plné obrátky. V červenci se můžeme těšit na Rock for People s headlinery jako Die...

Jan "Joker" Jašek (Absolut Deafers) interview: Mít cejch předkapely není jednoduchá pozice

Rozhovory

vydáno 05.06.2017

Před rokem vydali druhé studiové album Himaláje v nás, před nedávnem dojeli šňůru po boku bratrských formací -pětatřicetiletých...

Jiří "Dymo" Urban (Dymytry) interview: Chceme lidem přinést to, co doma u počítače nezažijou

Rozhovory

vydáno 08.05.2017

Dymytry nedávno dokončili své druhé samostatné turné, chystají se během celého léta hrát na festivalech a jejich současná show se...

RECENZE: Lucie Bílá budí vášně v dokumentu Nebe, peklo, Lucie

Recenze

vydáno 10.04.2017

Nebe, peklo, Lucie je dokumentární film Terezy Kopáčové o Haně Zaňákové alias Lucii Bílé. Snímek zachycuje zatím poslední rok...

zavřít