Scorpions

Vydáno 31.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Scorpions je německá rocková kapela zformovaná v roce 1965 v Hanoveru Rudolfem Schenkerem. Zpočátku se hudba této kapely dala označovat spíše za hard rock, postupně se ovšem vykrystalizovala do heavy metalu. Nejúspěšnější sestava pak fungovala od roku 1978 do roku 1992, její forma byla následující: Klaus Meine (zpěv), Rudolf Schenker (doprovodná kytara), Matthias Jabs (sólová kytara), Francis Buchholz (basová kytara) a Herman Rarebell (bicí). V této době také skupina vydala svá nejslavnější alba jako třeba Animal Magnetism (1980), Blackout (1982), Love at First Sting (1984), World Wide Live (1985) či Savage Amusement (1988). Nejprodávanější deska Crazy World (1990) pak obsahovala největší hit (a také jeden z vůbec nejprodávanějších v historii hudby) Scorpions s názvem Wind of Change. Tato píseň se stala symbolem pádu berlínské zdi a politických změn ve východní Evropě. V současné době v kapele fungují první tři, novými členy jsou Pawel Maciwoda (basová kytara) a Mikkey Dee (bicí). Scorpions prodali celkově přes sto milionů alb, jejich diskografie obsahuje 18 studiových alb, 27 kompilačních alb a 74 singlů.

Historie kapely se začíná psát roku 1965, debutové album Lonesome Crow nicméně vyšlo až roku 1972. Pro kapelu bylo typické časté střídání členů, a to v průběhu celé jejich kariéry. Velkým průlomem pro ně byla již zmíněná deska Animal Magnetism, se kterou prorazily i do USA a postupně i do celého světa. Z kapely, kterou znalo dlouhou dobu jen Německo, se najednou stala formace světového formátu. Zajímavostí je, že Klaus Meine ztratil během nahrávání tohoto významného alba hlas a prodělal množství operací. Musel se v podstatě naučit opět zpívat. Tehdy mu byla obrovskou podporou celá kapela a Klaus se rychle postavil na nohy, lépe řečeno "postavil se opět k mikrofonu". Roku 1984 pak vychází další jejich úspěšné album Love at First Sting (1984), které obsahuje velehit Still Loving You, který čeští posluchači velmi dobře znají z místních rádií. Je to nejznámější balada od Scorpions vůbec.

Zhruba kolem roku 1995 ale pro kapelu začíná nepříznivé období, kdy se jí nedaří vydat silná alba a jejich sláva uvadá. Situace se zlepšila až s nástupem nového milénia, přesněji v roce 2004 s deskou Unbreakable. Nový vítr přinesl do kapely nový baskytarista Pawel Maciwoda a kapela najednou chytila druhý dech. Od té doby kapela velmi úspěšně potvrzuje, že patří mezi největší německé legendy - samozřejmě hned vedle Rammstein.

Diskografie:
Lonesome Crow (1972)
Fly to the Rainbow (1974)
In Trance (1975)
Virgin Killer (1976)
Taken by Force (1977)
Lovedrive (1979)
Animal Magnetism (1980)
Blackout (1982)
Love At First Sting (1984)
Savage Amusement (1988)
Crazy World (1990)
Face the Heat (1993)
Pure Instinct (1996)
Eye II Eye (1999)
Moment of Glory (2000)
Unbreakable (2004)
Humanity Hour 1 (2007)
Sting in the Tail (2010)
Comeblack (2011)
Return to Forever (2015)

Další články interpreta

TOP 15 Nejočekávanějších koncertů podzimu (II.): Marilyn Manson, Scorpions nebo loučení HIM

Style

vydáno 28.08.2017

Podzim pomalu klepe na dveře a spolu s ním se na nás chystají i mezinárodní hudební hvězdy. Také letos o ně v poslední třetině roku...

Michael Schenker interview: V sedmnácti letech jsem přestal poslouchat muziku

Rozhovory

vydáno 26.07.2016

V sobotu 30. července bude  Michael Schenker  patřit k hlavním hvězdám festivalu Benátská! v Liberci. Povídali jsme si s ním o jeho...

INTERVIEW [EN & DE version]: Our first "Golden Record" Award was from the Czech Republic!

Rozhovory

vydáno 01.07.2016

EN -  The German power metal legend Helloween is one of the most important bands that defined the metal genre. Last year they released their...

VIDEO: Finalistka Eurovize Gabriela Gunčíková zapěla Švédům hit AC/DC Highway To Hell

Video

vydáno 13.05.2016

V letošním ročníku Eurovision Song Contest se Gabriela Gunčíková prezentuje popovou baladou, v srdci ale zůstává hlavně rockerkou....

Helloween interview: První Zlatou desku jsme dostali v České republice

Rozhovory

vydáno 09.05.2016

Německá power-metalová legenda Helloween patří zajisté k nejzásadnějším kapelám, které formovaly metalovou muziku. Kromě toho, že...

TOP 18 fotek února: Draví Lionheart, nestárnoucí Scorpions i české jistoty

Style

vydáno 18.03.2016

V únoru se již koncertní sezóna rozběhla naplno. Kromě toho, že jsme v Česku viděli Scorpions , Helloween , Hurts nebo Parov Stelar...

LIVE: Padesátiletý hurikán Scorpions udeřil v Praze. A smetl vše, co stálo v cestě

Recenze

vydáno 28.02.2016

Scorpions jezdí do České republiky pravidelně od roku 1993. A už nějakou tu dekádu se ví, že tahle parta se vyrovná kdejaké britské...

Nejlepší klubovky zimy (II.): Fanoušky rozpálí Soulfly, Kodaline i London Elektricity

Style

vydáno 10.02.2016

Únor přinese do klubů tvrdý rock v podání Cancer Bats nebo Soulfly , na své si přijdou ale také milovníci taneční hudby a...

zavřít