Katy Perry

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Katy Perry Katy Perry

Katy Perry se jako Katheryn Elizabeth Hudson narodila 25. října 1984 v Santa Barbaře v Kalifornii. Zpívání se věnovala odmalička a ve třinácti dostala svou první kytaru. Protože vyrostla ve věřící rodině, původně začínala jako gospelová zpěvačka a její první deska je dokonce čiště gospelová.

Popularita se ke zpěvačce dostavila až poněkud kontroverzní cestou - v roce 2008 vydala na své poměry lehce skandální singl I Kissed a Girl, který se okamžitě stal globálním hitem a upoutal pozornost k její desce One of the Boys, která obsahovala velké množství sympatických poprockových písní (za zmínku stojí ještě například Hot n Cold nebo Thinking of You). To ještě ale málokdo předpokládal, že s dalším počinem, Teenage Dream (2010) zboří Katy Perry všechno, co se dá. Teenage Dream, Last Friday Night (T.G.I.F.), California Gurls, Firework, The One That Got Away, E.T. - to všechno jsou singly z této desky a není snad na naší planetě člověka, který by některý z nich alespoň jednou neslyšel. I díky desce Teenage Dream se Katy Perry stala první ženskou umělkyní, které se podařilo vytěžit z jedné desky hned pět singlů #1. Za tento obrovský úspěch a posun v kariéře Perry může částečně i věhlasný švédský producent Max Martin, který svůj hitmakerský talent využil i na dalších deskách této vnadné hudebnice. Teenage Dream se v roce 2012 dočkalo i reedice Teenage Dream: The Complete Confection, ze kterého pochází další dva hity Part of Me a Wide Awake.

Zatím položkou v diskografii zpěvačky je album Prism, pro které je příznačný především neskutečný úspěch na platformě YouTube, neboť klipy Katy patří mezi to absolutně nejlepší, co současná popová scéna nabízí. Její doprovodné vizuály jsou zpravidla velice barevné, humorné a zaměřené na detaily. Důkazem mohou posloužit například videa k singlům Roar či Dark Horse. Celková image hudebnice je vůbec velice pestrá a originální a na některé jedince můžou koncertní převleky zpěvačky působit až dětinsky, to ale vzhledem k cílové fanouškovské skupině Perry není zase tak překvapující.

V roce 2012 vstoupil do kin autobiografický film o zpěvačce, nesoucí název Katy Perry: Part of Me, který dokumentuje její kariréru a obsahuje velké množství raritních záběrů a zajímavých faktů.

V součanosti patří mezi absolutně nejpopulárnější zpěvačky na světě a svědčí o tom i fakt, že prakticky všechny její vydané singly se umísťují na prvních místech nejprestižnějších hitparád světa. V roce 2015 poprvé navštívila Českou republiku a vzhledem k vřelému přijetí se jistě Češi dočkají v budoucnu její další návštěvy.

Její desku Witness z roku 2017 jsme zrecenzovali tady.

Diskografie
Katy Hudson (2001)
One of the Boys (2008)
Teenage Dream (2010)
Prism (2013)
Witness (2017)

Další články interpreta

zavřít