Film The Dirt o Mötley Crüe: Co je pravda a co lež?

Vydáno 15.05.2019 | autor: Aleš Harazim

Zjišťovat, co všechno z filmu The Dirt se skutečně stalo, je poměrně složité. Členové Mötley Crüe přiznávají, že byli většinu osmdesátek na drogách a opilí, takže jejich vzpomínky mohou být poněkud mlhavé. Ozzy Osbourne například tvrdí, že si nepamatuje, že by s nimi někdy šňupal mravence. Ale Ozzy Osbourne si vzhledem ke stavu, v jakém býval, nepamatuje spoustu věcí. Minimálně však víme, co do filmu tvůrci vůbec nedali a stalo se to.

Film The Dirt o Mötley Crüe: Co je pravda a co lež? Film The Dirt o Mötley Crüe: Co je pravda a co lež?


První setkání Tommyho Lee a Nikkiho Sixxe

Ve filmu jde Tommy Lee na koncert kapely London, kde Nikki Sixx hraje. Pak se náhodou setkají v restauraci, Nikki mu řekne, že London končí a že chce založit novou skupinu. A víceméně do ní přijme Tommyho, ačkoli ten mu sdělí, že zkušenosti s bubnováním má pouze z pochodové kapely na střední. Skutečnost je ale taková, že Nikki Sixx už viděl Tommyho Lee bubnovat ve skupině Suite 19 a tak moc se mu líbil, že mu nabídl založení nové bandy.

Nikki Sixx: Drsné rande s heroinem


Existence původního zpěváka Mötley Crüe zamlčena

Když šli Mötley Crüe do studia nahrávat první dema, Vince Neil ještě nebyl jejich frontman. Byl to jistý O’Dean Peterson. Tommy Lee z něj byl nadšený, ale Nikki Sixx z něj neměl dobrý pocit a Mick Mars o něm mluvil jako o hipíkovi, což je pro člena Mötley Crüe něco jako poprava. Nakonec ho vyhodili a historie tak nějak zapomněla, že kdy existoval.

RECENZE: The Dirt, film o šílených začátcích Mötley Crüe


Vince Neila nepotkali na zahradní party

Ve snímku členové za Vincem přijdou na party u někoho na zahradě, kde vystupuje se svou coverovou kapelou a zpívá My Kind of Lover od Billyho Squiera. Tam ho přemluví, ať jde s nimi zkoušet a hned na první zkoušce zazpívá hit Live Wire. Ve skutečnosti to namlouvání trvalo dlouhé týdny, ačkoli Vince Neil skutečně vystupoval v kapele dělající covery jiných hudebníků. Akorát s nimi nemohl zpívat My Kind of Lover, protože ta písnička v té době vůbec neexistovala. Stejně tak na první zkoušce nemohli hrát Live Wire, protože song ještě nebyl napsaný.

RECENZE: Nikki Sixx z Mötley Crüe a jeho Sixx:A.M. se poprvé modlí k zatraceným


John Corabi má, představte si to, schopnost mluvit

Když členové kapely vyhodí zpěváka Vince Neila ze svých řad, najdou si náhradníka - Johna Corabia. To se skutečně stalo, ale v The Dirt je John Corabi jen taková epizodní rolička, která se objeví v několika záběrech a nepromluví jediné slovo. Vzhledem k tomu, že s nimi koncertoval, skutečně není němý - zpíval a normálně s ostatními členy mluvil. Corabia, mimochodem, hraje Anthony Vincent, skutečný heavymetalový zpěvák.


Získat práva na písničky Mötley Crüe bylo mnohem složitější

Zástupce vydavatelství Elektra si ve snímku domluví schůzku s Nikkim Sixxem a prostě jim vrátí práva na jejich písničky. To se kapele skutečně podařilo v roce 1998, poté, co se album Generation Swine stalo propadákem, ale bylo to až po dlouhé bitvě s ředitelem vydavatelství.


Kapela nevyhodila manažera Doca McGheea za zařízení setkání Nikkiho Sixxe se svou matkou

Film začíná ukázkou ošklivého vztahu Nikkiho Sixxe se svou matkou v době jeho dospívání. Odchází z domova s tím, že s ní už nikdy nechce mluvit. Manažer kapely Doc McGhee pak zařídí setkání s matkou, aniž by o tom Nikki Sixx věděl. To ho rozčílí a na místě ho vyhodí. Skupina manažera skutečně vyhodila, ale bylo to poté, co zorganizoval Moscow Peace Festival v roce 1989, kde hráli s Bon Jovi, Scorpions a Ozzym Osbournem. Mötley Crüe se rozčílili, že jsou na plakátech až pode všemi a že Bon Jovi měli možnost hrát plnohodnotný koncert s pyrotechnikou. Manažer za to dostal padáka na místě.


Reunion s Vincem byl mnohem, mnohem komplikovanější

Vince Neil zde po vyhazovu z kapely vysedává v jednom baru - a to je zhruba všechno, co dělá. Ve skutečnosti se snažil o sólovou dráhu, ale nic z toho nevidíme. Po deseti letech pak k němu kapela sedne, dají si pár drinků, všichni se omluví a reunion je tu. Formace chtěla ve skutečnosti natočit další album s Corabim, ale manažer je přinutil, aby se sešli s Vincem. První setkání bylo se skupinou právníků a manažerů. Bylo to nepříjemné, ale Vince nakonec souhlasil, že se staví ve studiu a poslechne si rozdělané songy. Corabi byl navíc v té době ještě v kapele, jako druhý kytarista. Nakonec zjistili, že nepotřebují druhou kytaru, a byl vyhozen.

Mötley Crüe: To je úpadek, musejí hrát v reklamě na auta!


Celá ta záležitost s Pamelou Anderson ve filmu vůbec není

Tommy Lee si vzal za ženu herečku z Pobřežní hlídky, Pamelu Anderson, v roce 1995, ačkoli ji předtím znal pouhé čtyři dny. Měli spolu dvě děti, vznikla sex tape, byl zatčen za to, že na ni zaútočil a skončil na šest měsíců ve vězení. Rozvedli se v roce 1998. Obvinila ho, že ji nakazil žloutenkou typu C. Tohle všechno bylo v zájmu veřejnosti mnohonásobně víc než celá kapela Mötley Crüe, zejména v devadesátých letech, ale jméno Pamely Anderson ani jednou ve filmu nepadne. Zvláštní.


Devět let mezi lety 1996 a 2005 je v jedné scéně

Po shledání s Vincem pak vidíme kapelu na turné, ale mají na sobě reunion kostýmy z tour v roce 2005, což znamená, že uplynulo devět let. Co jsme neviděli? Spoustu věcí. Práci na albu Generation Swine z roku 1997, to, že Tommy Lee z kapely v roce 1999 odešel, práci na albu New Tattoo z roku 2000, smrt bubeníka Randyho Castilla, který nahradil Tommyho Lee, a rozhodnutí kapely dát si pauzu.

Text: Aleš Harazim

Témata: Mötley Crüe, The Dirt, Tommy Lee, Pamela Anderson, pravda

zavřít