Jiří Burian interview: Do projektu se musím zamilovat, aby fungoval

Vydáno 23.08.2017 | autor: Hana Bukáčková

Jiří Burian se jen tak nezastaví. V létě koncertuje hned s pěti různými projekty, z nichž nejžádanější jsou momentálně Kapitán Demo a Emma Smetana. Tvůrčí krizí netrpí a složí klidně tři písničky za týden. Víc nám prozradil v rozhovoru. 

Jiří Burian interview: Do projektu se musím zamilovat, aby fungoval Jiří Burian interview: Do projektu se musím zamilovat, aby fungoval

Jirko, jsi muž mnoha profesí, která tě teď nejvíc zaměstnává a ve které jsi nejvíc "doma"?
To se nedá úplně jasně říci, ale v létě mě zaměstnává cca pět projektů, se kterými jezdím živě, těžko říci, který z nich bych upřednostnil. Největší mainstream v rámci živého hraní je teď bezesporu Kapitán Demo a Emma Smetana. To jsou dva projekty, které jdou v poslední době hodně nahoru a baví mě.

Jiří Burian z Republic Of Two: V zákulisí budeme meditovat a luštit křížovky

Jak ses dostal ke spolupráci s Emmou Smetana?
Kromě toho, co dělám, jsem producent. Rád vyhledávám a objevuji talenty a pomáhám jim se projevit a uplatnit to, co v nich je. S Emmou jsme se potkali několikrát, během toho mě napadlo, jestli by se mnou nechtěla něco udělat. Navíc jsme dobří kamarádi s Jordanem (její partner, pozn. red), takže se z toho vyvinula spolupráce dlouhodobějšího rázu.

Připravujete v současnosti s Emmou něco nového?
Dokončili jsme nový singl, který během několika dní půjde ven i s klipem. Je to taková víc taneční věc. Klip jsme točili zase se stejným teamem jako předchozí videa. Režírovali ho Jordan Haj a Givinar Kříž.

LIVE: Roztančená Emma Smetana završila na pražském Hlavním nádraží své první turné. Mezi vlaky se vrátí na podzim

Pomáhal jsi jí s konceptem turné po nádražích Mezi vlaky?
Ani ne, koncept měla jasný hned od začátku. O většině věcí kolem muziky se radí se mnou a s Jordanem, ale finální rozhodnutí je vždy na Emmě.

MÁM TŘI ALBA, KTERÁ NEVYŠLA

Dá se o tobě říct, že jsi vizionář a umíš odhadnout, který projekt bude u lidí fungovat?
Dokážu, když takhle chci přemýšlet. Ale když dělám umění, tak takhle nechci přemýšlet, protože dělám, co baví mě a moje kamarády, kteří se mnou spolupracují. Musím se do projektu zamilovat a pak to podle mě funguje. Jinak samozřejmě pracuji, když se jedná o reklamu či popový projekt.

Máš toho víc, není to trochu schizofrenie?
Někdy jo. (smích) Vypadá to hůř, než jak to je. (smích) Zrovna jsem ve fázi, kdy mám dvě děti, a tak se dostanu do studia méně, než bych chtěl.

Prý píšeš tři písničky týdně, je to pravda?
Když mám čas, tak ano. Teď spíš pracuji na etapy. Jsou dny, kdy je to intenzivnější, a někdy zase jen hraju nebo jsem s rodinou a věnuji se jiným věcem.

Co děláš se všemi písněmi? Stíháš je vydávat, nebo putují do "šuplíku"?
Je to právě smutný, mám tři alba, která nevyšla, protože se jim nestíhám věnovat a těch songů mi je trochu líto, ale vše je, jak má být, a třeba se na ně někdy dostane.

NA FACEBOOKU PRODÁVÁM SVOJE BEATY

Využiješ některé z písní? Udáš je někomu jinému?
Někdy je použiju do filmu či seriálu. Například teď dělám nový seriál Lajna, tam jsem udal některé, které jsem měl do foroty, nebo je zkusím dát někomu jinému. Právě jsem rozjel na Facebooku projekt Burian Beat Market, kde prodávám svoje beaty, u kterých nevím, co s nimi.

Co tě k tomu vedlo?
Jednou jsem udělal beat, který jsem nahrál na Instagram a ozvalo se mi pár lidí, že by ho chtěli. Tak jsem si řekl, že bych mohl udělat online trh s beaty. (úsměv)

Jak tě napadl Kapitán Demo? Řekla bych, že tahle "úchylárna" u nás nemá obdoby. (smích)
Jeho hlavní myšlenka byla, že jsem chtěl měnit pravidla, která tu byla zavedená. Přijde mi, že nejsilnější zbraní, jak něco měnit, je udělat si z toho srandu, satiru. Když mě štve systém, tak se z toho vypíšu a zmizí naštvání. Například když chodíš na benzínku, kde se tě stále ptají, zda máš jejich kartičku, vypíšu se z toho písní Ovce, a když tam přijdu znovu, při položení stejného dotazu se směju. Kamion předjíždí kamion mi naskočí ve chvíli, když jedu po dálnici. (smích) Každá taková situace je vlastně sama o sobě promem pro ten song. Spousta fanoušků už mi posílá fotky předjíždějících se kamionů a já se bavim.

Dočetla jsem se, že písničky pro Kapitána Dema píšeš, když jsi střízlivý, já bych přitom čekala pravý opak.
Humornou stránku mám jenom tehdy, když sportuju nebo jsem střízlivý… když si něco občas dám, tak spíš dělám temnější melancholické věci. Ale je fakt, že Kapitána Dema tvořím s čistou hlavou.

LIVE: Ceny Gramy ovládl Kapitán Demo!

CHTĚL JSEM SI VYTVOŘIT SVOJE ALTER EGO

Pamatuješ si na první moment, kdy tě projekt Kapitán Demo napadl?
Když jsem viděl film Muž na Měsíci od Miloše Formana. Andy Kaufman a jeho alter ego mě inspiroval k tomu, abych si i já vytvořil svoje alter ego.

TOP 6 videoklipů týdne (148.): Wolf Alice se zlobí, Kapitán Demo je Trendsetter

Nedostal jsi někdy přes pusu od rapperů za to, že si z nich utahuješ?
Nedostal. Já nedělám Dema, protože se chci vysmívat rapperům. Nevím, jestli to je tím, že mám nafukovací kostým, ale i oni mají svoje kostýmy, svoje cliché, svoje masky. Hip hop miluju a poslouchám ho od dětství, kdy tady byla první hiphopová kapela Manželé. Vážím si tohoto žánru a nějak ani nemám v úmyslu ho zesměšňovat. Prostě dělám comedy rap a dělám si legraci ze systému a jeho programů, sám ze sebe, z věcí, které si to zaslouží, protože jsou přehnané, vtipné samy o sobě nebo se berou moc vážně. A to ať si každý přebere, jak chce.

Dříve jsi měl kapelu Southpaw, neplánuješ s ním comeback?
Přemýšlíme o tom. Když to dopadne, tak se to všichni brzy dozví. Ale je toho teď moc, těžko tedy říct, kdy to bude. Příští rok budu mít čtyřicet, možná by to k tomu mohlo směřovat.

 

Měl jsi i projekt Bohemia, nemrzí tě, že se nesetkal s takovou odezvou, jaká by mu náležela?
To je nevýhoda toho, když máš tolik projektů najednou. Radši svoji energii dávám do nových věcí ve studiu, než abych dělal promo ke stávajícím. Bohemii ještě čas od času hrajeme. (úsměv) Na letošním festivalu Štěrkovna v Hlučíně jsme měli domluvený battle s cimbálovkou, kdy ona hrála lidovky a my je hráli po svém s Milanem Caisem.

 

S Mikolášem Růžičkou máte kapelu Republic of Two, loni jste vydali vřele přijatou desku Back To The Trees, pracujete na nových věcech?
Přes léto normálně koncertujeme, ale protože Mikoláš teď má miminko, Republicu necháme nějakou chvíli spát. Ale přemýšleli jsme, že bychom další album udělali v češtině.

 

Češtinu bych zrovna u vás nečekala, co vás vede k této myšlence?
S touto myšlenkou koketujeme delší dobu. Myslím si, že čeština patří k téhle scéně. A jsme koneckonců v Čechách.

RECENZE: Republic Of Two se vracejí ke kořenům hudby

HUDBY JE MOC A POŘÁDNĚ ŽÁDNÁ, KTERÁ BY STÁLA ZA TO

Projektů máš hodně, neměl jsi někdy krizi?
V tvoření hudby ne, ale spíš v jejím poslechu, je toho moc, ale zároveň nic. (smích) Nevím, čím to je, jestli už mám hodně naposloucháno a jsem náročný posluchač, nebo není nic atraktivního k poslechu. Poslední dobou je čím dál tim těžší něco najít.

Jak vzpomínáš na devadesátky, kdy jsi jako hudebník začínal?
Devadesátky byly úžasné, protože se psaly ještě celé desky, které jsme poslouchali dokola. Na desce bývaly jedna dvě slabé věci a teď je to přesně naopak.

Plánuješ nové projekty?
Na podzim chci vydat desku s Viah. S ní jsem spolupracoval na poslední desce Republic of Two, kde s námi zpívala a hrála na klávesy. Těším se, až bude venku, jedná se o elektronickou desku, kde jsem si mohl svobodně dělat, co jsem chtěl. A Viah má krásný hlas.

TOP 10 vrcholů Colours of Ostrava: LP, Jamiroquai nebo bizarní Kapitán Demo

Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrál?
Rozhodně si myslím, že na Maledivách jako DJ. Byla to velká párty na pláži, kdy stage byla v podstatě zasazená v moři. Ale nejčerstvější zážitek mám, když jsem hrál letos s Kapitánem Demem na Colours of Ostrava, to na nás přišlo nejvíc lidí, co kdy bylo. Pro mě to byl koncertní zážitek roku.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Jiří Burian, Kapitán Demo, Republic of Two, Southpaw, Emma Smetana

zavřít