VIDEOROZHOVOR: Monkey Business - Letos chystáme novou desku, oslavy dvacetin i koncerty s J.A.R.

Vydáno 27.01.2020 | autor: redakce

Monkey Business za sebou mají nabitý rok, během něhož získali ceny Žebřík a Anděl, natočili hned čtyři videoklipy a vytrvale koncertovali. Ještě větší plány mají na rok 2020. Oslaví v něm totiž dvacáté výročí kapely, a to 21. května na již tradičním narozeninovém koncertě v pražských Žlutých lázních, kterým vyvrcholí jejich jarní turné. Připravují také novou desku a dvojkoncerty s J.A.R.. Už 13. března vystoupí v Plzni na vyhlášení ankety Žebřík, kde budou obhajovat loňské vítězství. Více nám v rozhovoru prozradili Matěj Ruppert a Tereza Černochová.

VIDEOROZHOVOR: Monkey Business - Letos chystáme novou desku, oslavy dvacetin i koncerty s J.A.R. VIDEOROZHOVOR: Monkey Business - Letos chystáme novou desku, oslavy dvacetin i koncerty s J.A.R.

Za své dosud poslední album Bad Time For Gentlemen byli Monkey Business oceněni jako Skupina roku v anketách Žebřík i Anděl. "Obou cen si vážíme, Anděl je ocenění od kolegů z branže a odborníků za to, jak báječnou muziku děláme. Do Žebříku hlasují lidé a od nich je to zase pochvala toho, jak skvělé jsou naše koncerty," říká Matěj Ruppert

Monkey Business dorazili s Přísliby východního funku i do Brna. V klubu Fléda rozpoutali energickou show

Na rok 2020 chystá kapela oslavy dvaceti let působení. "Výročí se vztahuje k prvnímu koncertu Monkey Business, který byl v roce 2000," upřesňuje Tereza Černochová, která v sestavě před několika lety nahradila původní zpěvačku Tonyu Graves. "První deska vyšla také v roce 2000, ale pracovali jsme na ní už od roku 1999. Personální stránka se však uzavřela až příchodem Tonyi a od té doby datujeme historii kapely," doplňuje ji Matěj. 

Matěj Ruppert (Monkey Business) interview: U piva začínají všechny naše debaty

Úvod roku byl pro Monkey Business ve znamení soustředění a příprav na nadcházející koncertní sezónu. Ta má u nich tradičně čtyři fáze. "První fází je jarní turné, po něm následuje velký koncert, obvykle ve Žlutých lázních. V létě máme festivaly, kde hrajeme jiný set, který je hodinový, rychlejší a splavnější. A pak zalézáme zpět do děr, tedy do klubů. Vše završíme vánočním koncertem v Lucerně," vypočítává Tereza, která slibuje, že v repertoáru se letos objeví i některé ze starších, nějakou dobu nehraných písní.

VIDEO: V novém klipu Monkey Business Worst Lover Ever je Matěj Ruppert jako Adolf Hitler

Žádnou výběrovku ani speciální reedici ke dvacetinám prozatím neplánují. "Chceme letos udělat novou desku," slibuje Matěj. V úvahu připadá také vydání starších alb na gramodeskách. "Je to ale finančně náročná věc, u které se neví, jestli se vyplatí. A přiznávám, že moje hlavní motivace k tomu, aby měli Monkey Business vinyly, je ta, že bych si je sám rád dal do sbírky," dodává zpěvák. 

Kromě klasických festivalů se v létě mohou fanoušci těšit také na open air koncerty s J.A.R. "A nejraději máme městské slavnosti. Je plné náměstí lidí různých věkových kategorií a vždycky je to perfektní. Navíc tam vládne pohostinnost menšího města," vysvětluje Tereza Černochová. Nejaktuálnější aktivitou MB je ovšem jarní turné s názvem 20 dobrý, ale voko bere.

Monkey Business budou jedním z koncertních hostů na vyhlášení Hudebních cen Žebřík, které se uskuteční 13. března v plzeňském DEPO2015. Dále vystoupí Michal Prokop & Framus Five, Marpo & TroubleGang, Mňága a ŽďorpJohn Wolfhooker a další. 

video: Karel Holubička, foto: Lukáš Knoll, rozhovor: Jarda Hudec

Témata: Moneky Business, Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Žebřík, J.A.R.

zavřít