TOP 10 písní Phila Collinse, které chceme slyšet na koncertu v Praze

Vydáno 24.06.2019 | autor: Aleš Harazim

Začínal jako bubeník, pak se z něj stal i zpěvák a hlavní tvář Genesis. Ačkoli Phil Collins říkal, že už nemá koncertování zapotřebí, vrací se na pódia a vrací se také do pražské O2 areny, a to už v úterý 25. června. Při té příležitosti jsme se rozhodli vybrat desítku nejzásadnějších songů, které bychom na jeho koncertě rádi slyšeli.

TOP 10 písní Phila Collinse, které chceme slyšet na koncertu v Praze TOP 10 písní Phila Collinse, které chceme slyšet na koncertu v Praze


10) Sussudio

Jasně, spousta lidí říká, že je tenhle song podezřele moc podobný 1999 od Prince. Možná trochu je. Také se jmenuje absolutně nesmyslně (i Phil Collins si to původně myslel, než potkal dívku se jménem Sussudio). Ale je to hitovka jako prase, která byla v osmdesátkách v čele žebříčků. A stačí si jí pustit a vsadíme se, že si budete poklepávat nožkou do rytmu.

Phil Collins znovu objevil vášeň pro koncertování. V Praze zahraje v červnu


9) I Wish It Would Rain Down

V osmdesátých letech byl Phil Collins velký kamarád s Ericem Claptonem. Společně pracovali na Claptonově desce Behind the Sun a August. Phil hrál na bubny a obě desky produkoval. Eric Clapton mu to vrátil v roce 1989, když hrál na kytaru v Collinsově písni I Wish It Would Rain Down, která se těšila i zájmu rádií.

Phil Collins: Ještě nejsem mrtev, vracím se na pódia!


8) The Roof Is Leaking

Phil Collins v sedmdesátých letech nebyl moc dobrý manžel ani otec. S Genesis vydávali rok co rok nové album, koncertovali, a když měla kapela přestávku, rád hrál s jazzovými Brand X. Není tedy divu, že ho žena spolu s dětmi (a dokonce i se psy) opustila. Nešťastný Phil Collins se pak zavřel do sklepa a skládal muziku, aby se z toho dostal. Ani nechtěl vytvořit desku. Chtěl jen bojovat se svými démony. Vzniklo z toho jeho sólové album Face Value, kde je z každého tracku cítit utrpení. Nejsmutnější je asi právě The Roof Is Leaking.


7) One More Night

Chcete sbalit holku, kterou máte doma na rande? Pusťte do repráků tuhle pecku. Dokážete si představit lepší podkres? No dobře, možná jo, ale jen si to představte. Taková krásně klišovitá romantická scéna! Tahle balada vznikla tak, že si Phil Collins prostě jen tak hrál s bubny a do toho začal zpívat. A najednou byl hit #1 na světě. 


6) Easy Lover

Dechová sekce kapely The Earth, Wind and Fire pomáhala na albu Face Value v roce 1981 a o rok později na albu Genesis Abacab. V roce 1984 jim to Phil Collins vrátil, když s nimi napsal a nahrál skladbu Easy Lover. Respektive vznikla pro zpěváka Philipa Baileyho. Nejspíš překvapilo i je, když písnička vyskočila na druhé místo poslechovosti.


5) Another Day in Paradise

Asi největší song celých osmdesátek. Což se hodí, v tomto období byl Phil Collins velice aktivní - skládal hit za hitem pro Genesis i sólo, pomáhal Ericu Claptonovi, Robertovi Plantovi, a dokonce Fridě Lyngstad ze skupiny ABBA. A pak přišel Another Day in Paradise, kde se vykašlal na romantiku a místo toho se zaměřil na problém bezdomovectví.


4) I Don’t Care Anymore

Stejně jako jeho první sólové album Face Value, i druhé Hello, I Must Be Going se zaměřuje na bolestivý rozvod. I Don’t Care Anymore ukazuje nejen jeho bubenické schopnosti, ale také extrémní naštvanost vůči své ex. Phil Collins v téhle skladbě hraje na všechny nástroje kromě kytary. Chcete slyšet rozzuřeného Collinse? Moc jiných příležitostí nemáte.


3) Take Me Home

Když se díváte na videoklip k písničce Take Me Home, může vám to připadat, že je o cestovateli, který je všude možně ve světě. Ve skutečnosti jde o písničku o pacientovi v psychiatrické léčebně, který chce být propuštěn. Collins říká, že se při psaní nechal inspirovat Přeletem nad kukaččím hnízdem. Vokály mu tam ještě zpívá Peter Gabriel.


2) Against All Odds

Ano, máte pravdu. Od té doby, co se téhle skladby chopila Mariah Carey a neustále ji někde zpívá, trochu jí pokazila reputaci, ale zkusme existenci coveru od ní ignorovat, jo? Alespoň na chvilku. Jde o titulní song ke stejnojmennému filmu z roku 1984 s Jeffem Bridgesem, který byl nominovaný na Oscara (aby prohrál se Steviem Wonderem). Ten film byl vůbec takový malý reunion Genesis. Jednu píseň tam mají i Peter Gabriel a Mike Rutherford.


1) In the Air Tonight

Mohlo být na prvním místě něco jiného? Sám Phil Collins ví, že je to písnička, kterou bude mít na náhrobním kameni. Říká se, že by měla být o muži, který sledoval jiného muže, jak se topí a nepomohl mu. Phil Collins to ale nakonec popřel a údajně vznikla náhodou, když si jen tak hrál s bubny. A ta lehká agrese je prý směřovaná na jeho ex-manželku.

Text: Aleš Harazim

Témata: Phil Collins, Genesis, Eric Clapton, písničky, TOP 10, skladby, songy

zavřít