DJ Friky interview: Nikdy se mi ani nesnilo, že bych se mohl potkat s tolika legendami

Vydáno 07.03.2017 | autor: redakce

Také letos vystoupí na vyhlášení ankety Žebřík jeden z nejzručnějších a nejinvenčnějších českých Djů - Friky. Spolu s kolegy obstará na Red Bull Saurus Stage velkou party a zajistí, aby se diváci z 10. na 11. března v plzeňském DEPO2015 bavili až do rána. Probrali jsme s ním nejen nesčetné hudební úspěchy, ale třeba i jeho moderátorskou roli na Radiu Color, kde rozhovor proběhl.

DJ Friky interview: Nikdy se mi ani nesnilo, že bych se mohl potkat s tolika legendami DJ Friky s cenou Žebřík. Foto: Jarda Hudec

Friky, jaký jsi měl rok 2016?
Byl pro mě celkem pozitivní, zejména z pracovního hlediska. Hodně jsem toho nacestoval, možná i víc, než bych si přál. Trávit čas na letištích totiž není zrovna pohodlné. Na druhou stranu je to něco, co jsem si vždycky přál. Jezdil jsem dost po Evropě, kde jsem s Red Bull 3style Battlem během čtyř dnů navštívil pět zemí, ale podíval jsem se i do Šanghaje, kde jsem vystupoval na veletrhu technických vymožeností. Kromě toho jsme vydali singl s Martinem Svátkem, skončil jsem v Djské soutěži jednotlivců v České republice o jediný bod druhý, byl jsem v porotě na světovém finále DMC v Londýně. Na Radiu Colour se nám povedlo ze dvou tisíc posluchačů, na kterých jsme začínali, dostat na pětatřicet. A v osobním životě jsem se oženil, postavili jsme novou střechu. Bylo toho zkrátka hodně.

DJ Friky a Martin Svátek interview: Hudba nezná hranice, důležité je nemít žádné předsudky

Zastavme se u tvého působení zde na Radiu Color. Popiš čtenářům, jakou tu máš roli.
Mám zde svůj pořad od osmi do deseti ráno, jmenuje se Frikolóra, hraju z gramofónu, snažím se glosovat aktuální zprávy. To je základ, navíc všechno v rádiovém týmu řešíme dohromady, mám zde i funkci poradce, což ale máme všichni. Naše rádio není žádný mainstream, máme široký žánrový záběr.


DJ Friky při rozhovoru v roce 2016. Foto: Jaroslav Kutheil

Co všechno tedy hrajete a kde všude jste k poslechu?
Jmenujeme se Color Music a tohoto názvu se opravdu držíme - náš playlist je barevný, není nikterak vyhraněný. Standardní rádia se řídí podle různách šablon, dělají průzkumy, co by se hrát mělo a co ne. My máme naopak volnou ruku, každý hrajeme, co nás baví. Jsme hodně funky, hodně hip hop, já osobně hraju od dubstepu až po house. A co se týče dosahu, začali jsme Prahou, pak přišlo Brno, Opava, Karlovy Vary, Znojmo, Český Krumlov... Mirek Pýcha (majitel a ředitel rádia, pozn. red.) se stále snaží o další rozšiřování, takže to určitě není konečný výčet. A smozřejmě na insternetu nás lidé mohou poslouchat kdekoliv.

CENY ŽEBŘÍK: VŠE O SLAVNOSTNÍM VYHLÁŠENÍ V PLZNI

Před rokem jste s Martinem Svátkem vydali úspěšný singl Let It Go, máte i nyní nějaké společné aktivity? Co spolu dál plánujete?
Teď jsme se vrátili z mistrovství světa juniorů ve snowboardingu na Klínovci, kde jsme hráli, dál nás čeká například Snow Jam a mnoho zajmavých festivalů. Máme i hodně rozdělané muziky, ale vzhledem k tomu cestování se nám ji zatím nepovedlo dodělat. Naživo ale hrajeme i songy, které ještě nejsou venku, a k tomu třeba hudbu, kterou jsme produkovali už v minulosti s Honzou Černým, zařadili jsme i Martinův společný track s DJ Wichem. Snažíme se přicházet také s remixy a hodně nám pomáhá to, že máme audiovizuální show i s bubeníkem Markem Fryčákem. Na to, že jsme dohromady zveřejnili jen jeden track, bylo už společných vystoupení opravdu hodně a spolupráce funguje skvěle.


DJ Friky a Martin Svátek. Foto: Jaroslav Kutheil

ŽEBŘÍK? VŠE BUDE SMĚŘOVAT K VELKÉ PARTY!

Také letos tě uvidí návštěvníci vyhlášení ankety Žebřík, a to 10. března v Plzni. Jak bude vypadat Red Bull Saurus Stage a kdo všechno vystoupí?
Hlavní hvězdou je v mých očích DJ Five, který podle mě nemá v Česku obdoby. Možná jeho jméno není tak provařené, ale skončil na druhém místě na světovém finále IDA WORLD, zajímavá byla i jeho spolupráce s Monikou Načevou. Co se týče technického Djingu, je o dva až tři levely výše než my všichni ostatní. Řekl bych, že je to hvězda světové úrovně, i když z Brna.

Dalším zajímavým jménem je DJ Czech. Ani on není u nás kdovíjak známý, i když v Kanadě je celebritou prvního stupně - jako Čech se do Kanady přestěhoval a rozjel tam breakbeatovou scénu. Nedávno se vrátil sem, otevřel si tu restauraci Poutin a k tomu hraje. Spolu vystoupíme vůbec poprvé, což pro mě bude velká čest, je to skutečně legenda.

Kromě mě se představí ještě DJ Roxtar, což je asi neúspěšnější "mačkač knoflíků" u nás, je nejčastěji bookovaný na diskotékově alternativní scéně. Bude to tedy pestré propojení různých stylů a všechno to dohromady bude směřovat k velké party.

Žebřík bilancuje uplynulý rok. Co tebe nejvíc v roce 2016 zaujalo?
To je pro mě vždycky těžká otázka, protože jsem otevřený muzice a čerpám ze všech možných žánrů, takže se mi těžko vybírá něco, co bych vypíchl nad to ostatní. Těší mě ale, že se českým interpretům začíná dařit v zahraničí, v současnosti jsou na tom asi nejlépe Mydy Rabycad. A jsem samozřejmě rád, že se daří i nám.

A co zahraniční scéna? Sám jsi vystupoval před některými světovými hvězdami, zanechal v tobě někdo silný dojem?
Loni tu byl například Skrillex, kterému jsme předskakovali. Byl jsem asi jediný, kdo se s ním sešel. Je pro mě jeden z nejlepších producentů a zajímavý člověk, dokonce mi namluvil spot do rádia. Na jeho show je zajímavé, že i když je to mainstream, v podstatě to ani mainstream není, protože hraje ten nejtvrdší dubstep. Předskakoval jsem i DJ Shadowovi v Roxy v roce 2015, ale těch zajímavých setkání bylo opravdu hodně. Nikdy se mi ani nesnilo, že bych se mohl potkat s tolika legendami.

text: Jarda Hudec, Josef Martínek, foto: Jaroslav Kutheil, Jarda Hudec

Témata: DJ Friky, Žebřík, Red Bull Saurus stage, DJing, Martin Svátek, Skrillex, Mydy Rabycad

zavřít