LIVE: Arctic Monkeys naservírovali vyprodanému Výstavišti pořádnou lekci rock'n'rollu

Vydáno 19.08.2022 | autor: Dominik Pavliš

Britští Arctic Monkeys zahráli po třinácti letech opět v České republice. Celé tři roky nekoncertovali a na právě probíhající tour přivezli svou novou show, kterou představili na vyprodaném holešovickém Výstavišti. Role předkapely se ujali irští Inhaler.

LIVE: Arctic Monkeys naservírovali vyprodanému Výstavišti pořádnou lekci rock'n'rollu LIVE: Arctic Monkeys naservírovali vyprodanému Výstavišti pořádnou lekci rock'n'rollu

Arctic Monkeys
Praha, Výstaviště Holešovice
18. 8. 2022

Celá akce se nesla v trendu velkých koncertů - to znamená vstup již od čtvrté hodiny odpolední, všude stánky s kebaby, donuty, trdelníky a nekonečnými frontami na pivo. To vše za úmorného vedra, které měl kolem osmé večerní, dle předpovědi, nahradit déšť. Štěstí, že k tomuto avizovanému svlažení nedošlo.

Protřepat, nemíchat! Arctic Monkeys předvedli v Praze show jako vystřiženou ze 70. let

Pětice Irů říkající si Inhaler, se role předskokana zhostila velmi solidně. Chytlavé, inteligentní songy a celkově sympatický projev podtrhoval skvělý zvuk opravdu velké stage. Ve čtyřiceti minutách zazněl i zbrusu nový singl These Are The Days. O Inhaler budeme v budoucnu slýchat jistě častěji. A to ne z důvodu, že je frontman Elijah Hewson synem Bona ze skupiny U2.

Už během koncertu Inhaler bylo jasné, že hlavní hvězda večera bude mít zvuk ještě o něco lepší, a díkybohu tomu tak skutečně bylo. Velký respekt tomu, kdo ho měl na starost.

Setlist začali Arctic Monkeys skladbou The View From the Afternoon z desky Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Píseň That’s Where You’re Wrong hráli naživo poprvé od roku 2013, Four Out of Five zase poprvé na tomto turné. Netřeba zmiňovat, že nechyběly ani největší hity. Co je ale stoprocentně potřeba zmínit, je celkový look scény – kruhová obrazovka nad bubeníkem a dvě tradiční obrazovky po stranách promítající dění na pódiu s retro filtrem, dávalo koncertu další rozměr. Člověk si připadal, že se nachází na koncertě odehrávajícím se v 70. letech v Los Angeles nedaleko pláže.

Arctic Monkeys mají obecně bravůrně kompozičně vystavěné songy, které zkrátka nejlépe vyniknou naživo. Nedbalá elegance frontmana Alexa Turnera a jeho parťáků v košilích dodávala show ten správný feeling. Pokud by šlo použít nějaké subjektivní přirovnání, byl by to mix The Doors, Tame Impala, Pink Floyd a Lou Reeda. Protřepat, nemíchat! Jestli takto vypadá rock’n’roll ve 21. století, tak si ho necháme líbit. Tady je svět ještě v pořádku. Famózní zážitek.

Text: Dominik Pavliš, foto: Rusty Shepherd
Témata: Arctic Monkeys, Praha, Výstaviště Holešovice, Elijah Hewson, Inhaler

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít