LIVE: Hans Zimmer ukázal, proč vládne filmové hudbě. Přivezl s sebou Jamese Bonda i Piráty z Karibiku

Vydáno 03.06.2023 | autor: Barbora Turková

Jen málokdo tápe, když se řekne Hans Zimmer. Německý skladatel je podepsaný pod mnoha filmovými hity, mezi nimi hudbou z Jamese Bonda, Interstellar, Pirátů z Karibiku či Lvího krále. Do Prahy přivezl pěvecký sbor, orchestr složený z vynikajcích hudebníků a devatenáctičlennou kapelu.

LIVE: Hans Zimmer ukázal, proč vládne filmové hudbě. Přivezl s sebou Jamese Bonda i Piráty z Karibiku LIVE: Hans Zimmer ukázal, proč vládne filmové hudbě. Přivezl s sebou Jamese Bonda i Piráty z Karibiku

Hans Zimmer
Praha, O2 arena
2. 6. 2023

Hans Zimmer se do Prahy vrací rád a často. Jak sám zmínil, v České republice jsou skvělí lidé. Naposledy zde koncertoval v dubnu 2022, a i když ani tentokrát O2 arena nebyla vyprodaná, volných míst k sezení byste moc nenašli. Stejně jako minule, i tentokrát LED obrazovce dominovala ukrajinská vlajka, přičemž opět nechyběl ani Odessa Opera Orchestra. Ostatně, válka na Ukrajině byla během vystoupení zmíněná několikrát.

Hans Zimmer Prahu miluje, po roce se vrátil do O2 areny

Připomněl ji například skladbou Wonder Woman, které se ujaly jen ženy v orchestru. A jak sám skladatel zmínil, až díky nim opravdu pochopil, co znamená právě ta Wonder Woman. Během koncertu se na LED obrazovce promítaly mimo jiné fotky žen ve vojenských uniformách nebo civilistek. A Ukrajina ještě jednou, tentokrát v závěru, když zazněla píseň Time z filmu Počátek. Tu hrál mladík ve Lvově na nádraží, když okolo něj houkaly sirény. Video se dostalo až k Zimmerovi, který skladbu na svých vystoupeních vždy onomu mladíkovi věnuje.

Kromě těchto písní také zazněly skladby z filmů Duna, Interstellar, Piráti z Karibiku, Gladiátor, Top Gin či Lví král, díky kterým se Němec dostal do povědomí fanoušků. Zimmer během písní také často děkoval svými hudebníkům a přiznal, že jen díky nim je lepším člověkem. Některé členy orchestru a kapely také představoval, vyprávěl o nich i někdy zajímavé historky a nechával je vychutnat si jejich pět minut slávy. Bylo na něm poznat, že někteří z nich jsou spíše než jeho podřízení přátelé a kamarádi a že k nim má velmi blízko. Celé těleso bylo neskutečně sehrané a spolupracovalo jako jeden muž.

Celá více než tříhodinová show, kterou doplnila zhruba dvacetiminutová přestávka, klapala jako hodinky, i když od poslední Zimmerovy návštěvy se prakticky vůbec nezměnila. Zvuk fungoval perfektní, i když občas byl někdy až moc nahlas, že měl člověk pocit, že mu upadnou ušní bubínky. Skadatel se ukázal ve skvělé formě, ale nutno dodat, že nezklamal, ale ani nepřekvapil. Na rozdíl od jiných hudebníků nemá žádné nové hity, kterémi by mohl překvapit a které by mohl předvést. Je ale také otázka, zda by to posluchači chtěli a zda by naopak nevyžadovali ty známé pecky z filmových trháků. Zvláště pak české publikum, které novinky nepřijímá úplně vřele. Je tak otázka, zda se při příští Zimmerově návštěvě něco změní, či ne. Příští návštěva držitele několika Oscarů se uskuteční už příští rok, v rámci jeho připravovaného turné The World of Hans Zimmer. Do Prahy dorazí 8. března 2024. 

Text: Barbora Turková, foto: Andrej Hresan
Témata: Hans Zimmer, Odessa Opera Orchestra, Praha, O2 arena

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít