LIVE: Jeff Beck přivezl do Prahy nálož kytarové virtuozity i Johnnyho Deppa

Vydáno 12.07.2022 | autor: Dominik Pavliš

Do Prahy se po dlouhých osmi letech vrátil osminásobný držitel Grammy a člen rockové síně slávy, kytarista Jeff Beck. Na několik koncertů v Anglii se k němu přidal Johnny Depp a byl z toho takový úspěch, že spolu projedou celou evropskou tour. Také díky oznámení Deppa coby speciálního hosta, se koncert pro velký zájem přesunul z původně plánovaného Fora Karlín do prostornějšího O2 universa.

LIVE: Jeff Beck přivezl do Prahy nálož kytarové virtuozity i Johnnyho Deppa LIVE: Jeff Beck přivezl do Prahy nálož kytarové virtuozity i Johnnyho Deppa

Jeff Beck + Johnny Depp
Praha, O2 universum
11. 7. 2022

Ve frontách před O2 universem se sešli posluchači všech věkových kategorií a bylo zřejmé, že především spousta mladšího publika se přišlo podívat pouze na Deppa a „zbytek“ je až tolik nebral. Role tuzemské předkapely by se neujal lépe nikdo jiný než Michal Pavlíček, který vystoupil se svým triem a ve čtyřiceti minutách odehrál průřez svou instrumentální tvorbou. Došlo i na kytarovou verzi skladby Země vzdálená, u které se o refrén postaraly tři sboristky a u diváku sklidila bouřlivé ovace. Snad jen škoda horšího zvuku v horních řadách arény.

Johnny Depp potěšil fanoušky na KVIFF, v Karlových Varech uvedl film Hrnec zlaťáků

Kolem deváté nastoupil Jeff Beck se svou kapelou ve složení Rhonda Smith na baskytaru, Anika Nilles na bicí a Robert Stevenson na klávesy. Jeden z nejvýznamnějších kytaristů vůbec zahájil repertoár, čítajíc přibližně dvacet skladeb, písní The Pump z alba There And Back z roku 1980. Beck měl celé pódium pro sebe, zbytek kapely bylo upozaděno za ním a koncert doprovázela pouze světelná show bez projekcí. Dosti zamrzelo, že chyběly postranní obrazovky, které by zblízka přenášely dění na pódiu. Jelikož byl koncert kompletně na sezení, možnost dobrého výhledu měly pouze přední řady v přízemí.

Z autorské tvorby kytaristy dále zazněly skladby jako například Star Cyrcle, Big Block či You Never Know. Většinu repertoáru však tvořily covery – zřejmě trend mezi kytarovými velikány (viz pražský koncert Erica Claptona). Z coververzí tedy zazněla kupříkladu píseň You Know You Know od Mahavishnu Orchestra, Stratus Billyho Cobhama či Caroline, No od Briana Wilsona. Jeff Beck však hrál jako král a s kapelou byly jako jedna duše. Vzhledem k jeho věku (78 let) velký respekt.

Ve druhé polovině koncertu se ke kapele přidal očekávaný Johnny Depp, při jehož příchodu zahráli společně s Beckem známý kytarový song Rumble, původně od Linka Wraye. Následovala píseň This is a Song for Miss Hedy Lamarr, kterou složil Depp. Právě ta vyšla před pár dny jakožto první singl z oznámeného společného alba Becka a Deppa, které ponese název 18, jehož materiál vznikal postupně od roku 2019. Koncert pokračoval předělávkou písně Isolation, původně od Johna Lennona, Venus in Furs od Velvet Underground či Little Wing od Jimi Hendrix Experience.

Na Beckovi bylo znát, že se hudbou stále baví a nekoncertuje ze setrvačnosti. Depp není bůhvíjaký kytarista, ani zpěvák, ale sálá z něho láska k hudbě a s Jeffem Beckem ho pojí především kamarádství nežli virtuozita. Na jevišti jim to spolu slušelo.

Text: Dominik Pavliš, foto: ilustrační (LiverMusic)
Témata: Jeff Beck, Johnny Depp, Michal Pavlíček, koncert, O2 universum

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít