LIVE: Když je show víc než hudba. Kapitán Demo v O2 areně nepřesvědčil

Vydáno 16.05.2023 | autor: Barbora Turková

Měl to být koncert, na který se nezapomíná. Kapitán Demo, kterého buď milujete, nebo nenávidíte, vystoupil v O2 areně. Očekávala se obrovská, nezapomenutelná show. Vždyť alter ego Jiřího Buriana je považováno za vtipálka a s hity, jakými jsou Zlatíčka, ADHD nebo Čardáš musí vystoupení patřit mezi ty lepší! Bohužel se tak ale nestalo. Halu se Demovi nepovedlo zaplnit a koncert postrádal atmosféru.

LIVE: Když je show víc než hudba. Kapitán Demo v O2 areně nepřesvědčil LIVE: Když je show víc než hudba. Kapitán Demo v O2 areně nepřesvědčil

Kapitán Demo
Praha, O2 arena
13. 5. 2023

Koncert Kapitána Dema se měl původně uskutečnit loni v květnu v O2 Universu. Následně byla show přesunuta na podzim, ani tehdy se ale neuskutečnila. Jen pár týdnů před ní totiž Jiří Burian oznámil, že si troufne na největší českou halu a vystoupení se bude konat v pražské O2 areně v květnovém termínu. A to byla možná chyba. Arénu se mu totiž nepovedlo vyprodat, jen tak nějak "normálně" zaplnit. Kdyby se show konala v menším Universu, bezesporu by to vypadalo mnohem lépe a bezesporu by se Kapitánovi Demovi povedlo navést i lepší atmosféru. 

Kapitán Demo v O2 areně pokřtil album a griloval sele

Osobně jsem dorazila až na osmou hodinu, kdy měla odstartovat show interpreta hitů Zlatíčka nebo ADHD. Bez problémů se mi přesto podařilo dostat téměř až k pódiu, navíc jsem nemusela strávit šedesát minut čekáním na předkapelu, která se vlastně vůbec nedostavila. Místo ní si diváci mohli poslechnout náctiletého rybáře vyprávět o lovení ryb. Na pódium se znovu vrátil zhruba v polovině koncertu i se svou dětskou družinou a opět vyprávěl, jako loví kapry, sumce nebo mořské ryby a následně několik ryb (snad jen jako hraček) hodil do davu. Přemýšlela jsem, zda má Kapitán Demo nějakou píseň o rybách, ale vzhledem k tomu, že žádná taková nazačala a sám Demo přítomnost mladého rybáře nevysvětlil, těžko říct, co byla pointou tohoto výstupu. 

Demo pak během koncertu míchal písně z předchozích desek s hity, která zná většina národa. Nechyběla tak Zlatíčka, Vosy, Man Power, Machoparking, ADHD, Kouzlo a další. Zatímco u těchto známých písní publikum projevovalo nějaké nadšení, u nových, které se objeví na chystané desce, byla reakce prakticky nulová. Do setlistu navíc Demo zařadil hned čtyři novinky po sobě, což se později ukázalo jako velká chyba. Diváci se během nich kousali nudou.

Demo ostatně více než na hudbu vsadil na show. Dokázal to třeba tím, že si pozval Leoše Mareše, který vystoupil během písně Láska, pokora a sluníčko jako guru Leo Mára. To byla ještě relativně vtipná část. Proč se ale na pódiu objevil boxer David Kozzma, který v rámci písně Příroda boxoval s umělou květinou či tanečníky, kteří představovali faunu a flóru? K tomu se ještě musí přidat to, že na stagi byla hrstka fanoušků, kteří ale často vypadali, že jsou na koncertě omylem, a že v okolí DJského pultu se grilovalo sele či míchali nejrůznější drinky. Pointa? Žádná. Vtip? Spíše ne. 

Hostů měl Kapitán Demo možná až moc. Mezi těmi, kdo koncert zachraňovali, byli Jan Bendig a Zdeněk Godla ve skladbě Čardáš. Pak přišlo ještě "dramatické" odhalení, a to když se z Kapitána Dema stal Jiří Burian, z ProGramu Jordan Haj a Givi Krosse Givinar Kříž. To, co už všichni věděli, se tak zoficiálnilo a celé parády byl konec. Těžko tak říct, co se bude nyní dít. Kapitán Demo sice avizoval, že chystá další desku, koncert v O2 areně ale pojmenoval Naposled a závěrečné odhalení také spíše naznačuje, že se opravdu jedná o konec tohoto alter ega. 

Text: Barbora Turková, foto: Michal Benák
Témata: Kapitán DemoJan BendigLeoš Mareš, O2 arena, Praha

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít