LIVE: The Cure v Praze servírovali dvě a půl hodiny čisté melancholie

Vydáno 25.10.2022 | autor: Dominik Pavliš

Naposledy odehrála britská legenda The Cure českému publiku vystoupení na festivalu Colours of Ostrava v roce 2019. V pražské O2 areně koncertovala v rámci své evropské tour, která čítá celkem dvaadvacet zemí a čtyřiačtyřicet koncertů.

LIVE: The Cure v Praze servírovali dvě a půl hodiny čisté melancholie LIVE: The Cure v Praze servírovali dvě a půl hodiny čisté melancholie

The Cure

Praha, O2 arena

24. 10. 2022

Role předkapely se ujali skotští The Twilight Sad, které si již v minulosti vybral samotný Robert Smith, aby jeho kapelu doprovázeli na tour. Pokud bychom chtěli kapelu žánrově zaškatulkovat, nejvíce by asi seděla kombinace post-punku a industrial rocku. Dlouhé noisové pasáže pod epilepticky problikávajícími světly vytvářely skvělou atmosféru. The Twilight Sad byli velmi důstojným předskokanem.

RETRO: První vystoupení The Cure na Moravě v roce 1998 v rámci bizarního festivalu v Brně

The Cure skoro až nenápadně nastoupili a setlist začali pozvolna – zcela novou, přibližně šestiminutovou písní Alone, při které se za nimi na velké obrazovce promítala pomalu se oddalující Země až do úplného zániku a konce skladby. Krásný úvod, který předznamenával, v jakém duchu se celý koncert ponese. Následovaly skladby jako Lovesong, Play for Today či The Last Day of Summer. U písní se střídaly vkusné a promyšlené projekce, které korespondovaly s momentální náladou jednotlivých skladeb a dotvářely tak atmosféru. Desetiminutový Endsong byl šestnáctý v pořadí a v návaznosti na intro a oddalující se Zemi zde mohli diváci sledovat přibližující se Měsíc. Zároveň se jednalo o poslední song setlistu.

V prvním přídavku zazněla snad nejvíce emotivní skladba celé show – Plainsong, doprovázena animacemi padajících bílých světýlek a jemnými světly pomalu přejíždějících po hlavách diváků. Krom ní také I Can Never Say Goodbye a Disintegration.

Koncert by se dal pomyslně rozdělit na dvě části – na část před prvním přídavkem a na část po prvním přídavku, kde samozřejmě The Cure zahráli několik svých největších hitů. Osobně se domnívám, že kdyby bylo čistě na kapele, Friday I’m in Love nebo Boys Don’t Cry již dávno nehrají (nebo zcela výjimečně), avšak na druhou stranu jimi fanoušky rádi potěší a právě proto je zařazují do druhého přídavku.

Dvě a půl hodiny dlouhý koncert byl plný melancholie a obešel se bez zbytečných serepetiček a ohňostrojů. The Cure rozhodně nejsou rockoví dinosauři, kteří jedou už pouze ze setrvačnosti, ale stále plnohodnotná kapela, které to naživo stále skvěle šlape. Jen ten zvuk snad mohl být o něco lepší.

Text: Dominik Pavliš, foto: FB The Cure

Témata: The Cure, The Twilight Sad, Praha, O2 aren

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít