Příběh českého hitu: Kabát - Brousíme nože

Vydáno 26.05.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Skladba Brousíme nože kapely Kabát vznikla pro hokejové mistrovství v České republice v roce 2015. Proč si svaz vybral zrovna tento rockový band, asi netřeba komentovat. Vždyť jeho písně znějí kabinou každým rokem. Spousta hráčů přitom byla na skladbách Pepy Vojta a dalších členů formace doslova odkojená. „Neznám snad žádného sportovce, který by je neměl rád,“ komentoval tehdy výběr Radek Smoleňák.

Příběh českého hitu: Kabát - Brousíme nože Příběh českého hitu: Kabát - Brousíme nože

Historie písně Brousíme nože přitom sahá mnohem dál než do roku 2015. Její základy vznikly již o dvanáct let dříve, kdy Kabáti připravovali desku Dole v dole. Dlouho však nemohli přijít na vhodný text, který měl být dle slov jeho pozdějšího autora Milana Špalka původně o pirátech.

Příběh českého hitu: No Guitars (Kamil Střihavka) - Černá růže

„Písnička je super, líbila se mi hlavně její pasáž, že je trenér zralej na bypass. To perfektně sedí," okomentoval text písně v roce 2015 Radek Smoleňák, který zároveň dodal, že Kabáti zní hokejovou kabinou opravdu často. „I kvůli českým písním se vždycky těším do nároďáku. Ve Švédsku a Finsku v šatnách furt hraje rádoby disco z devadesátek, to pro mě není,“ dodal.

Ačkoliv mnozí kritikové písni vyčítali náhodně poskládaná slova za sebou a zvuk vesnické odrhovačky, své fanoušky si našla. „Kluci jsou fanoušci hokeje a vynikající hokejisti, kteří atakovali mládežnické reprezentace, to možná málokdo ví. To hokejové srdce tam tedy je a odrazilo se i v té písničce,“ pochvaloval si tehdy prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Brousíme nože se následně objevila na desce Do pekla/do nebe, k níž následně Kabáti vyrazili na turné. Song si dokonce zazpívali na zahajovacím ceremoniálu mistrovství světa. „Jestli se z písničky stane hymna, to se uvidí,“ komentoval Vojtek. Nyní, o několik let později, to už asi můžeme posoudit. Co myslíte?

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: Kabát, Josef Voujtek, Brousíme nože, Příběh českého hitu

zavřít