RECENZE: Barbora Poláková zůstává i na druhé desce svá a dává to nejlepší ZE.SEBE

Vydáno 23.04.2018 | autor: Hana Bukáčková

Před třemi lety mohl albový debut Barbory Polákové působit jako pouhý rozmar, recese nebo "odskočení" od hereckých povinností. O tom, že to Poláková myslí vážně, nás přesvědčí druhá deska ZE.MĚ. Autorsky se na ní podílela se svým kapelníkem Davidem Hlaváčem, který jí pomáhal se všemi texty. Produkčně pak album opět zaštítil Jan P. Muchow

RECENZE: Barbora Poláková zůstává i na druhé desce svá a dává to nejlepší ZE.SEBE RECENZE: Barbora Poláková zůstává i na druhé desce svá a dává to nejlepší ZE.SEBE

Barbora Poláková

ZE.MĚ

Skladby:
2 - 8 - 5, Vono, Kdyby, Po válce, Na potom, Sami dva, Poď si, Nechápu, Milo II, Turci a pressa, Těsně před koncem, Backstage

12 trax / 48:50 min

Vydavatel: Supraphon 

Když na konci roku 2015 vydávala charismatická Bára po singlech Kráva a Nafrněná bezejmenné album s deseti kousky, mnozí si mohli ťukat na hlavu, o co se to vlastně pokouší. Neměla si zpěv nechat do sprchy, jak ukazuje obal alba? Opak se stal pravdou, písničky se chytly, zpěvačka získala dva Anděly za Objev a Skladbu roku. Strhl se kolem ní blázinec, ale přesto dokázala zůstat nad věcí. 

Bářiny písničky nepatří do škatulky středního proudu, vyžadují větší soustředěnost, než vynaložíte na jeden letmý poslech. Člověk je musí dostat do uší. Nejsou další vatou vyplněnou prázdnými frázemi, jakou slýcháváme denně z rádií. I když na albu nenajdeme druhou Nafrněnou, vůbec to není na škodu. 

TOP 12 zpívajících herců a hereček: Tomáš Klus, Richard Krajčo, Barbora Poláková a další

Na druhé desce pokračuje ve svém originálním rukopisu, kterým začala psát současné dějiny neoposlouchaného popu již na debutu. Její pěvecká afektovanost, myšleno v tom kladném slova smyslu, nás baví. Ukazuje ji například v písni Vono: "… Jakoby vlastně, jakoby relativně přesně, jakože víš co prostě, spíš asi né?". Styl, s jakým usekává, frázuje a hraje si slovy a s češtinou, je velmi originální. Vlastně celé album lze nazvat hravou zpovědí zpěvačky, která si bere na paškál jak vtipná (Backstage), tak i vážná témata (Po válce, Sami dva), přesto si zachovává nadhled. Jako celek působí album odlehčeně, roztančeně (Poď si), místy s příklonem do funky nálady.

Barbora Poláková interview: Při tvorbě desky jsem si všímala věcí, které ve mně rezonovaly

I když Bára nemá hlasový rozsah jako jiné popové zpěvačky, její projev je velmi signifikantní. Co písnička, to skvost. To samé platí i o jejích klipech. I když první deska byla pestřejší, barevnější, popovější, ta druhá působí ucelenějším dojmem i díky tomu, že písně vznikaly ve stejném časovém horizontu a nebyly sebranou sbírkou za čtyři roky, jako tomu bylo na prvotině. Oproti debutu, kde ji pěvecké "křoví" dělaly kolegyně Katka s Markétou, zpívá Barbora na druhé desce sama. Na pomoc si přizvala pouze smyčcový orchestr, dětský sbor a občasný "štěk" přidá právě klávesista David.

Ceny Anděl ovládli J.A.R., David Stypka, Mirai, Barbora Poláková a další

O tom, že je Bára ojedinělá a puntičkářská, vypovídá i zajímavý kreslený cover alba, který v sobě ukrývá všechny názvy jednotlivých písniček. Na novince ZE.MĚ zpívá Poláková o aktuálních tématech, které hýbou jejím mikrosvětem, její mikrozemí. Přesto, že zažívá velmi pozitivní období v osobním životě, je deska hodně na vlně melancholie. Ovšem takové, která nenudí - obzvlášť ve své první (lepší) polovině. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Barbora Poláková, Nafrněná, ZE.MĚ, Vono, Po válce, Anděl

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít