TOP 12 zpívajících herců a hereček: Tomáš Klus, Richard Krajčo, Barbora Poláková a další

Vydáno 23.02.2018 | autor: Hana Bukáčková

Ivo Jahelku známe jako zpívajícího právníka, ale mnohem častěji se setkáme s tím, že svou pěveckou kariéru se snaží rozjet herci. Nebo si alespoň k hudbě odskočí od filmových a divadelních rolí. Jak zjistíte v našem článku, není jich málo. 

TOP 12 zpívajících herců a hereček: Tomáš Klus, Richard Krajčo, Barbora Poláková a další TOP 12 zpívajících herců a hereček: Tomáš Klus, Richard Krajčo, Barbora Poláková a další


Jiří Macháček

U Jiřího Macháčka jsme start obou jeho kariér zaznamenali současně. Zahrál si ve filmech, jako jsou kultovní Samotáři, Nestyda, Muži v naději, Jedna ruka netleská, Wilsonov a z poslední doby Zahradnictví či snímek Horem pádem, který mu vynesl nominaci na Českého lva. Svůj herecký um zvládá skvěle prodat na pódiu, kde je frontmanem Mig 21. Kapela, jež letos slaví dvacet let svojí existence, je neustále žádaná, má na svém kontě čtyři studiová alba a nespočet hitů - například Malotraktorem, Chci ti říct, Slepic pírka, Snadné je žít nebo Tančím. To, že není Macháček světoborec ve zpěvu, vem čert. Jeho přednostmi jsou totiž charisma a showmanství. 

LIVE: Při koncertě Mig 21 létaly vzduchem kalhotky. Kapela nakazila fanoušky dobrou náladou

Richard Krajčo

Kdo by to byl řekl, že se z vystudovaného elektrikáře stane vyhledávaný herec a frontman skupiny Kryštof, kterou založil v roce 1993. Společně natočili sedm studiových alb včetně Srdcebeatu, který jim otevřel dveře na fotbalový stadion na Strahově, kde hráli pro skoro 70 tisíc lidí. Kryštof je fenomén, ale v posledních letech pro někoho i trnem v oku kvůli spojitosti s Agrofertem. Krajčo se do povědomí dostal díky moderování pořadu Medúza, ale i bojkotem Českého slavíka 2001, kdy si v přímém přenosu přelepil pusu páskou na protest proti playbacku.

VIDEO: Kryštof se v klipu Zůstaň tu se mnou oblékli do černobílé

O jeho nadání svědčí i udělení Ceny Alfréda Radoka za Talent roku 2000 a působení v Národním divadle. Bodoval se Shakespearem, především fenomenálním Richardem III, v současnosti ho můžeme vidět v Deštivých dnech, za které v roce 2012 dostal cenu Thálie. Představil se i ve filmech Krysař, Post Coitum, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Sametoví vrazi a Křídla Vánoc, v seriálech Nemocnice na kraji města - nové osudy, Znamení koně či Vraždy v kruhu. 

Vojta Kotek

Oproti ostatním zařazeným může po hudební stránce působit jako elév. Známý herec, dabér a nyní i režisér se dostal do povědomí díky teenagerským komediím Snowboarďáci, Rafťáci či Ro(c)k podvraťáků, ale ukázal se i v dramatických rolích ve filmech Venkovský učitel, Perfect Days či v televizní Marii Terezii. Před dvěma lety se místo za kameru postavil před ni a zaujal režisérkým debutem Padesátka. Aby jeho aktivit nebylo málo, hraje na baskytaru ve skupině Th!s. Před dvěma lety s ní předskakovali Wohnoutu. Loni vydali EP We are Th!s, které vkusně oživuje šedesátkový rock'n'roll. Letos na podzim mají v plánu natočit jeho druhou polovinu.

RECENZE: Debutová deska Th!S není žádný shit, ale pravý nefalšovaný rock'n'roll!

 

Tomáš Klus

Bývalý pětibojař, "sluníčkář", životní optimista a písničkář, i tato označení si můžete přečíst v souvislosti se jménem Tomáš Klus. Těší se velké popularitě, ale části společnosti vadí jeho politické a sociální smýšlení. Před jedenácti lety vyhrál pěveckou soutěž CzechTalent Zlín, která mu otevřela brány do hudebního světa. Zahrál si ve filmech Anglické jahody, Tajemství staré bambitky či Tři bratři, v televizních seriálech Hop nebo Trop či  Na vodě.

Nejdřív byl nazýván nástupcem Karla Kryla, hlavně díky svým protestsongům. S kytaristou Jiřím Kučerovským tvoří neodmyslitelnou dvojici, která ráda improvizuje. V poslední době se spíš soustředí na plození dětí než na výrobu hudebních nosičů. Po roční pauze, kterou si "naordinoval" v letech 2015 – 2016, vydal singly Dobré ráno a A pak, duet se svou ženou Tamarou. Zároveň přišel s novým konceptem turné RecyKlus, kde se zaměřil na osvětu ekologie. V současnosti pracuje na šestém albu.

LIVE: Koncertní šňůra Recyklus Tomáše Kluse měla v Brně předlouhý, ale šťastný konec

 

Vojta Dyk

Největší hlasový fond má z naší dvanáctky v hrdle bezesporu Vojta Dyk. V posledních letech ho místo v "hopsahejsa" formaci Nightwork vidíme ve spojení s brněnským swingovým B-Side Bandem, kde vyniknou jeho vokální přednosti. Spolupracoval i s Michalem Horáčkem v představení Kudykam a před dvěma lety zazářil v Bernsteinově Mši. Mezi jeho největší filmové role patří Ženy v pokušení, Signál či Tři bratři.

Komerčně největších úspěchů se ale dočkal veselými texty a potrhlou vizáží v rámci Nightwork, mezi jejichž největší hity patřily Tepláky, zhulená verze klasiky Včelka Mája, Drevosústruhár, Globální oteplování či Vánoční čas. Velký podíl na tom měly i jejich neotřelé klipy plné extravagantních kostýmů. V současné době Dyk spolupracuje s Ondřejem Rumlem či Ondřejem Brzobohatým, se kterým chystá nový projekt.

LIVE: Vojta Dyk a B-Side Band otevřeli ve Foru Karlín bar a ohromili velkolepou show

Barbora Poláková

Barbora Poláková dokáže svou kreativitou posluchačům vyrazit dech. Však si vzpomeňte na poslední klip Po válce, který se dočkal tří variant. Na tom by nebylo ještě nic tak neobvyklého, kdyby ve videu písničku nezpívala pozpátku a neostříhala se takto nakrátko. Barbora na sebe upozornila díky politické parodii na Kristýnu Kočí v divadelní hře Blonďatá bestie. Jako zpěvačka zaujala před šesti lety antivalentýnskou písní Kráva, jejíž videoklip má dnes na YouTube přes sedmnáct milionů zhlédnutí. Jednou tolik ale za poloviční dobu nasbírala její největší hitovka Nafrněná. Poláková je neúnavná, před třemi lety během svého prvního těhotenství vydala debutové album, které jí přineslo i dva Anděly. Před rokem porodila druhou dcerku a nyní přichází s druhým albem Ze.mě.

VIDEO: Animovaná Barbora Poláková má na zádech krosnu. Nový klip připravil japonský režisér

Berenika Kohoutová

Na první pohled působí nenápadně, ale opak je pravdou. Kohoutová umí zaujmout nejen hezkou tváří, ale i ostrým jazykem, jak ukazuje píseň Frnda z jejího debutového alba Berenika Meets Jazz, které vydala před pěti lety. Dveře do světa showbyznysu jí více pootevřelo vítězství v poslední sérii Tvoje tvář má známý hlas. Do té doby si ji mnozí pamatovali jen jako dceru spisovatelky Ireny Obermannové. Zpívala ve skupině DiscoBalls a měla vlastní projekt Femme Plastique. Na televizní obrazovce se objevovala v seriálech jako Modrý kód, Ulice, Trapný padesátky či ve filmu Můj vysvlečenej deník.

Výraznější pěveckou příležitost chytla za pačesy díky muzikálovému zpracování pohádky Šíleně smutná princezna, kde hraje hlavní ženskou roli. Se svou kamarádkou Marikou Šoposkou píše blog Sedmilhářky, z něhož vzešla i kniha. Momentálně připravuje svoji druhou desku, která by měla vyjít v polovině roku, produkčně by se na ní měl podílet Jiří Burian.

Jan Budař

Proslavil se především zásluhou rolí ve filmech Nuda v Brně, Vratné lahve, Horem pádem či Václav. A že to není herec jen tak ledajaký, o tom svědčí i fakt, že byl čtyřikrát oceněn Českým lvem. Zahrál si ve filmech Protektor, Lidice, spolu s Richardem Krajčem ve snímku Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště. Kromě své herecké činnosti hraje na několik nástrojů, zpívá a skládá. Je frontmanem Eliščina bandu. V současné době koncertuje sólově pouze s klavírem, díky němuž si posluchač může ještě lépe vychutnat hloubku a specifický humor jeho šansonů. Je autorem speciálního iprovizovaného programu pro nezadané s názvem Seznamme se s podtitulem Přijď sám, odejdi ve dvou, se kterým na podzim objel republiku. 

DIY interview – Jan Budař: Moje hudba je zhmotněný zázrak

Vojtaano

Za uměleckým pseudonymem Vojtaano se skrývá herec a stand-up komik Vojta Záveský. Veřejnost ho zná ze seriálů Vinaři, Kriminálka Anděl nebo Případy 1. oddělení. V minulosti proslul přisprostlou písničkou Budulínek vs. Galantní jelen, kterou oslovil hned několik generací uživatelů YouTube, v poslední době zaujal Derby Songem a Lavinou k internetovému megahitu Vyšehrad. Až loni vydal svoje debutové dvojalbum The Beast of Vojtaano. První část reflektuje hudebníkovu folkovou tvář, na druhé pak muzikant zve posluchače do hiphopového světa. Obě polohy spojuje jeho humor, nadsázka a recese.

Jiří Schmitzer

Svérázný herec a písničkář je neodmyslitelně spojený s filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek, Černí baroni, Marečku, podejte mi pero či se seriály Chalupáři, Zdivočelá země, ale i s divadlem Ypsilon, jehož je od roku 1985 členem. Skládal hudbu pro divadelní inscenace a v současné době nejvíce vystupuje jako písničkář se svou atypickou tvorbou. Na jeho koncertech nikdy přesně nezjistíte, kdy si z vás dělá legraci a kdy nedokončil písničku prostě proto, že si nepamatuje text. V nestálém poměru se v jeho tvorbě mísí folk i protopunk, v textech dadaistické a veselé hříčky. Vydal již čtyři alba. Mezi jeho největší hity patří Hana, Ferda jede na kole, Řeknete prdel! či Bynďa. 

Marek Eben

Již mnoho let patří k nejoblíbenějším českým moderátorům. Bez jeho jemného glosování a inteligentního humoru by si dnes diváci nedokázali představit pořady Na plovárně či StarDance. Jako herec na sebe upozornil coby náctiletý rolí Válečka v televizním seriálu Kamarádi a v divadelních hrách Ypsilonky. Je autorem hudby k několika divadelním inscenacím. Spolu se svými dvěma bratry Davidem a Kryštofem vystupuje ve skupině Bratři Ebenové, první nahrávku vydali v roce 1982 a zatím poslední album Čas holin v roce 2014. Získali za něj žánrového Anděla. Neodmyslitelně k nim patří hit Já na tom dělám, který takřka zlidověl. 

Iva Pazderková

Neměli bychom zapomenout ani na Ivu Pazderkovou, která zažila velký boom díky televizní soutěži Tvoje tvář má známý hlas, kde si vyzkoušela jak roli soutěžící, tak i úlohu porotkyně a výrazového kouče. Už předtím se prosadila jako stand-up komička, vzpomeňme na Blbou blondýnu v pořadu Na stojáka. Domácí půdou jí je Divadlo Na Fidlovačce, kde patří k nejvýraznějším hereckým hvězdám. Pozornost médii si vysloužila i díky protestu na konto skupiny Ortel při předávání Českého slavíka 2016, kdy se podobně jako Radek Banga znechuceně odebrala k východu. V témže roce zaujala svojí druhou deskou s těžko zapamatovatelným názvem Horská lesní ekologická tvá živá dospělá krabičková smutná šťastná, kterou navázala na předchozí Ukulala či na duet Skořicová se Support Lesbiens.

RECENZE: Iva Pazderková na své desce nenaplňuje představu televizní hvězdy, je niterná a osobitá

 

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Jiří Macháček, MIG 21, Tomáš Klus, Vojta Dyk, Richard Krajčo, Kryštof, Iva Pazderková, Marek Eben, Jan Budař, Vojta Kotek, Th!s, Barbora Poláková, Berenika Kohoutová, Jiří Schmitzer, Vojtaano

zavřít