Nominační tipy Žebříku (III.): Souboj o Skladbu roku svedou Barbora Poláková, Kryštof i Slza

Vydáno 21.02.2016 | autor: Josef Martínek

V představování nominací letošního Žebříku pokračujeme kategoriemi Skladba a Videoklip roku. V obou jsou nominovány hity Nafrněná (Barbora Poláková) a Katarze (Slza). Konkurence je ale nabitá: o cenu usilují i Chinaski, Kryštof, Xindl X, Aneta Langerová, Support Lesbiens a Kofe-In. Výsledky budou vyhlášeny 11. března v plzeňském areálu DEPO2015. 

Nominační tipy Žebříku (III.): Souboj o Skladbu roku svedou Barbora Poláková, Kryštof i Slza Michal Hrůza skončil loni v kategorii Skladba roku třetí. Letos má šanci tradiční moderátorka Barbora Poláková se svou Nafrněnou. Foto: Tomáš Vlach

SKLADBA ROKU

Cudzinka v tvojej zemi - Xindl X feat. Mirka Miškechová
Písničkář Xindl X, který se vypracoval mezi největší české hitmakery současnosti, i letos usiluje o cenu v kategorii Skladba roku. Loni hlasující nominovali jeho duet s Olgou Königovou V blbým věku, tentokrát má šanci na vítězství Cudzinka v tvojej zemi. V té se Xindl spojil s talentovanou Slovenkou Mirkou Miškechovou. Hravý text o odcizení dvou lidí a hitová melodie zapříčinily, že se píseň na dlouho usadila na čele české rádiové hitparády. Videoklip pro Xindla již tradičně zpracoval výtvarník Ondřej Pfeiffer.

Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství mezi zpěváky a zpěvačkami obhajují Tomáš Klus a Aneta Langerová

Katarze - Slza
Debutové album dua Slza s názvem Katarze přineslo i stejnojmenný singl. Podobně jako předchozí songy Lhůta záruční a Celibát si získal velkou oblibu u fanoušků. Celou desku, která si ihned po vydání získala Zlatý certifikát, podle skupiny spojuje právě téma odpuštění, očištění, tedy katarze. Slza zahraje písničku Katarze i další hity na svém jarním turné. Přidá ke dvěma cenám z Českého slavíka i další sošky Žebříku? Už loni skončili dvakrát druzí, letos mají celkem tři želízka v ohni (Skupina, Skladba, Videoklip).

Nominační tipy Žebříku (II.): Obhajujícím Chinaski konkurují Kryštof či Slza, mezi objevy jsou Jelen i Barbora Poláková

Každý ráno - Chinaski
Chinaski mají za sebou úspěšný rok - turné k albu Rockfield sklidilo velký úspěch, v Praze se skupině dokonce povedlo hned třikrát naplnit Forum Karlín. A protože i z rádií stále vyhrávaly hity v čele s písní Každý ráno, usilující o sošku pro Skladbu roku, jsou celkové 4 nominace pro Malátného a spol. logické. Každý ráno na dlouho obsadilo přední pozice českých rádiových žebříčků a na YouTube už má doprovodný videoklip skoro 9 a půl milionu zhlédnutí. V současnosti Chinaski dokončují turné k desce Rockfield a už pomalu myslí i na další řadovku.

KOMPLETNÍ NOMINACE V ANKETĚ ŽEBŘÍK 2015

Nafrněná - Barbora Poláková
Úspěch skladby a klipu Nafrněná je neuvěřitelný - Barbora Poláková už se blíží hranici jedenácti milionů přehrání na YouTube. Jemná ironie, vtip, nadhled a skvělé výkony hereckých kolegů udělaly z letního singlu megahit. Kromě Polákové si ve videu zahráli třeba Ivana Chýlková, Marta Issová, Jana Stryková, Anna Polívková či zpěvaččin partner Pavel Liška. Singl byl na podzim následován i úspěšným debutovým albem, pojmenovaným jednoduše Barbora Poláková. Na začátku března ho Bára tři večery po sobě pokřtí v pražské Malostranské besedě a pak už zavítá 11. března na Žebřík. Jako moderátorka, vystupující zpěvačka i držitelka tří nominací (Skladba, Videoklip, Objev).

TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2015 podle redakce iREPORTu

Ty a já - Kryštof
Minulé album Inzerát mělo svoji Cestu, v případě desky Srdcebeat si zase davy fanoušků zamilovaly písničku Ty a já. Kryštof s ní uzavírali svoje halové koncerty, na něž loni na podzim dorazilo kolem devadesáti tisíc lidí. Klip už nasbíral přes 10 milionů přehrání. Richard Krajčo v něm s režisérkou a svou partnerkou Karin Babinskou oživují příběh legendární dvojice Bonnie a Clyde. Nepochybně zazní i na vyprodaných klubových koncertech a letních Kryštof Kempech. Cesta před dvěma lety kategorii skladeb vyhrála, zopakuje tento úspěch i hit Ty a já?

VIDEOKLIP ROKU
(v pětičlenné nominaci jsou opět i Nafrněná - Barbora Poláková a Katarze - Slza)

Tragédie u nás na vsi - Aneta Langerová
Po ceněném videu Tráva si dala Aneta Langerová i s druhým klipem k albu Na Radosti záležet. Tíhu viny vraha, který zabil svou milou, tu představují fiktivní vesničané, kteří hlavního hrdinu pronásledují lesem. Ve skutečnosti je to ale vlastní svědomí, co ho žene do záhuby. Scénáře a režie se ujala Olga Špátová, píseň Tragédie u nás na vsi napsal a otextoval Jakub Zitko, který s Anetou tvořil autorský tandem při vzniku celé desky. Tu v minulém ročníku Žebříku označili hlasující za Album roku, Langerová tehdy získala hned tři ceny. Letos má dvě příležitosti, kromě kategorie klipů může uspět i coby Zpěvačka roku.

K.I.D - Support Lesbiens
Support Lesbiens natočili video k titulní skladbě své loňské desky K.I.D netradičním způsobem. Jako jedna z prvních českých kapel použili 360° technologii. "Divák může obsah sledovat pomocí brýlí určených pro virtuální realitu nebo ve svém mobilním telefonu či tabletu, kde má možnost prohlédnout si prostředí ve videu tak, jak se mu zachce," vysvětlil tehdy technologii režisér klipu Ondřej Urbanec. Jedná se o relativní novinku, kterou v zahraničí ve videoklipu zatím využilo jen pár umělců jako Björk, Foals nebo Avicii.

Víme první: Ewa Farna, Support Lesbiens a Nebe vyrazí na společné turné. Přijedou i k vám?

Dívčí - Kofe-In
Český básník Jiří Orten před více jak sedmdesáti lety napsal báseň Dívčí, kterou Kofe-In převlékli do hudebního kabátu. Píseň se rozhodli ztvárnit i v ilustrovaném videoklipu, který je pro kapelu úplně prvním animovaným vizuálem. Básník Jiří Orten je autorem textu, ale také inspirací k samotnému klipu, který částečně vychází i z jeho života. Skutečná historie se tu setkala s metaforickou básnickou fikcí, ve videoklipu se totiž odehrává hned několik příběhových rovin.

text: Josef Martínek, foto: Tomáš Vlach

zavřít