Mirka Miškechová interview: Prožívám období, kdy mě všechno baví

Vydáno 14.11.2018 | autor: Jitka Fialková

Slovenská písničkářka Mirka Miškechová vydala nedávno své druhé album. Pojmenovala ho My Name Is Mirka Not Miška a pokřtí jej 15. listopadu v pražském klubu Lávka. Coby kmotři přijdou Xindl X, Michal Hrůza a Tomáš Vohradský z UDG.

Mirka Miškechová interview: Prožívám období, kdy mě všechno baví Mirka Miškechová interview: Prožívám období, kdy mě všechno baví

Tvá druhá deska vznikala zhruba rok. S natáčením jste prý moc nespěchali…
Nahráli jsme v průměru jednu písničku za měsíc. Původně mělo album vyjít na jaře, ale termín jsme přesunuli na podzim. Změnili jsme první singl a ještě k tomu jsme ho předělávali. Teď už pracuji na další desce. Doufám, že tu se mi podaří připravit s menším časovým skluzem.

RECENZE: Mirka Miškechová zpívá o patáliích své generace s vtipem a optimismem

Zatím zůstaneme u aktuálního alba. Nechala ses slyšet, že nahrávání i vydání sis řídila sama. Jakou úlohu měl producent Armin Effenberger?
Na první album jsem měla smlouvu. Ne všechno proto bylo podle mých představ. Tohle druhé už je pro mě plně svobodné. A pracovali jsme na něm společně s Arminem. Vybírali jsme písničky, probírali zvuk. Texty jsem, až na jednu výjimku, psala sama. Deska je opravdu hodně o mně.

Jak jsi na ni vybírala písničky?
Napsala jsem jich víc. Na desce jsou ty, které se mnou v danou chvíli asi nejvíc zarezonovaly. Některé se nehodily tématem nebo aranží. Všechno jsem řešila dost pocitově. Racionální hledisko šlo stranou. Jsem ráda, jak to dopadlo. Myslím, že jsou tam přesně ty písničky, které tam měly být.

Zbylo jich tedy dost na novou desku, o které jsi hned na začátku mluvila?
Příští album chci udělat zase trochu jinak. Chtěla bych, aby na něm byl patrný moderní zvuk. Možná to bude jen EPčko, aby vyšlo co nejdřív. Je to pro mě takový přechodový stupeň mezi folkem a akustikou k něčemu víc elektronickému.

Připadá mi, že jsi nabitá energií. Cítíš právě teď velké umělecké pnutí?
Nevím, jak přesně to mám pojmenovat, ale prožívám období, kdy mě všechno baví. Mám velkou chuť do skládání i nahrávání. Chtěla bych se nechat na této vlně unášet. Cítím se svobodná a v pohodě, toho chci určitě využít.

Současně s novým albem jsi neřešila jen hudební obsah. Máš i nové logo. Není úplně snadné vybrat značku, která bude člověka reprezentovat. Šlo o to nejtěžší, s čím ses musela vypořádat?
Spojila jsem se s Lukášem Pegasem, skvělým grafikem. Nechala jsem mu volnou ruku. Trochu mě poznal, dokázal vycítit, jaká jsem osobnost. Hned první návrh, který mi poslal, se mi moc líbil. Zrovna s logem to bylo úplně jednoduché. Ale mnohokrát jsem oplakala písničky, když se předělávaly. Stejné pocity jsem měla i s fotkami nebo videem. Několikrát jsem si prošla tím, že jsem udělala nějakou práci, nadřela jsem se a z výsledku jsem byla rozpačitá. A když se ještě vrátím k tomu logu, mám pocit, že jsem od prvního alba hodně dospěla. Změnilo se mi uvažování i vnímání světa. Chtěla jsem, aby bylo cítit, že už nejsem takové ztracené děvčátko.

MYSLELA JSEM SI, ŽE JSEM NAŠLA NÁVOD NA ŽIVOT

Dříve jsi prohlásila, že na aktuálním albu se projevuje, kdo jsi a kým chceš být. Myslela jsi tím sama sebou - dospělou Mirkou?
Přemýšlela jsem nad tím, co znamená být sama sebou. Je to taková fráze. Můžeme se stát úplně kýmkoliv. Záleží na tom, pro co se člověk rozhodne. Charakter můžeme do jisté míry měnit, souvisí to s tím, čemu se rozhodneme uvěřit.

Z tvých písniček i příspěvků na Facebooku mám dojem, že věříš na osud. Sice se člověk může rozhodnout, kam půjde, ale cesta je stejně předem daná. Je to tak?
Momentálně jsem dost skeptická. Takže tomu asi nevěřím. Už jsem věřila tolika věcem. Vyzkoušela jsem různá náboženství, filosofie. Vždycky jsem se pro něco nadchla a myslela si, že jsem konečně našla návod na život. Pak jsem ale zjistila, že to zas tak dobře nefunguje. Došla jsem k tomu, že celý tento svět je velká záhada a asi to tak zůstane.

Vraťme se k tvorbě. Neskládáš jen pro sebe. S Ondrou Ládkem (Xindl X) jste společně napsali písničku pro Slzu, ty sama jsi připravila píseň pro slovenskou zpěvačku Beego. Pracuješ teď na skladbě pro někoho dalšího?
Momentálně domlouváme spolupráci s mladým zpěvákem Jakubem Pružinským, který soutěžil v poslední řadě SuperStar. Textování mě moc baví a chtěla bych se mu víc věnovat. Konečně nezpívám své texty jen já. Když je zpívám sama, naprosto se otevírám publiku. Ukazuji mu duši. Jsem v tomto ohledu introvert, a proto jsem radši, když můžu vlastní myšlenky na někoho přehodit.

Budeš psát texty jen ve slovenštině?
Do budoucna bych chtěla vyzkoušet třeba francouzštinu, protože ji mám moc ráda. Láká mě zkusit i český text. Zajímalo by mě, jestli by mi to šlo.

Česky už zpíváš. Na desce máš v našem jazyce jednu písničku, během oslav stoletého výročí Československa jsi v v Cudzinke v tvojej zemi zastoupila i Xindla X. Je to pro tebe snadné?
Zatím nepatřím k těm Slovákům, kteří by mluvili perfektně česky. V tomto jazyce nemluvím. Myslím, že slovensky mi všichni rozumějí. Když mám ale jednou za čas interpretovat nějakou píseň, doufám, že je to snesitelné. Samotné se mi líbí, když zahraniční zpěváci zpívají jiným jazykem než rodným a mají akcent. Je to taková jejich výsada.

TOP 8 videoklipů týdne: Mirka Miškechová vsadila na češtinu, Jan Bendig na romštinu

Nové album už jsi oficiálně představila a pokřtila na Slovensku. Křest chystáš také v Praze. Bude větší než ten slovenský?
Jeden křest jsem měla v Považské Bystrici, odkud pocházím. Ten byl srovnatelný s Prahou. Takový menší jsem měla ještě v Bratislavě v rámci ženského stand-up představení, ve kterém často hostuji. Na pražský křest se těším. Bude to taková oslava. Přijdou tři sudičky - využila jsem toho, že můžu kolem sebe mít tři muže.

Kde si tě budeme moci ještě do konce roku, nebo v roce 2019, naživo poslechnout?
Samostatný koncert budu mít 1. prosince v Martinu. Na Slovensku budu ještě vystupovat v rámci městských slavností, vánočních večírků a podobných akcí.

 Text: Jitka Fialková, foto: Petr Kurečka

Témata: Mirka Miškechová, My Name Is Mirka Not Miška, Xindl X, Brouček, křest

zavřít