Kryštof sršeli radostí, Barbora Poláková nafrněností. Českou hudbu v roce 2015 ale ovlivnila migrační krize

Vydáno 29.12.2015 | autor: Josef Martínek

Daniel Landa zpíval desítkám tisíc lidí v pražských Letňanech o "bílém jezdci", Tomáš Ortel si se svou skupinou za potlesku Státní opery Praha došel pro Českého slavíka. Uprchlická krize a strach z terorismu zkrátka prostoupily i na domácí hudební scénu. O to víc buďme vděční za nenucený humor, se kterým se Barbora Poláková postarala o hit roku.

Kryštof sršeli radostí, Barbora Poláková nafrněností. Českou hudbu v roce 2015 ale ovlivnila migrační krize Barbora Poláková v klipu Nafrněná, který získal přes 8 milionů zhlédnutí

ORTEL MEZI KABÁTEM A KRYŠTOFEM

Nelze považovat za překvapení, že největší komerční dopad mělo na české scéně album Srdcebeat skupiny Kryštof, se kterým do posledního místečka vyprodala 8 českých hal a s velkým předstihem i koncerty na příští rok. Kapele pomohla spolupráce s americkými producenty, sázka na moderní rozjasněný pop, ale i renomé získané předešlými alby. Podobně dobře se vedlo i Kabátu nebo Chinaski, kterým rovněž mizely lístky na koncerty pod rukama.

LIVE: Kryštof v Praze: Vysněnokrajina existuje! A strčí do kapsy i světové hvězdy

O to větší šok nastal, když se v anketě popularity Český slavík do jejich společnosti vetřel Ortel. Skupina, která je některými nazývána neonacistickou, druhými vlasteneckou. Ať tak či tak, jisté je jedno – Ortel neslaví úspěch kvůli průměrným bigbítovým písním, hodným leda tak vesnické zábavy, ale pro své texty. Uprchlíci, nacionalismus a muslimové jsou zkrátka hesla, která chtějí lidé slyšet. S kůží na trh šel po letech i Daniel Landa, jeho album Žito si však u fanoušků nevedlo tak dobře jako zářijový Velekoncert v Praze. Nejvíc ale asi utkvěla v paměti nedávná Landova slova o spolupráci s protiteroristickou organizací a kódové řeči.

Daniel Landa zrušil turné, má strach o bezpečnost. Už 7 let v utajení bojuje proti teroristům

Své hlasy si našli i takzvaní "sluníčkáři", jak v snad v každém statusu na Facebooku nazývá Aleš Brichta všechny, kteří jsou vstřícní k uprchlíkům. Tomáš Klus novou deskou vzkazuje, že Anat (egyptská bohyně války) život není a sám se na rok stahuje do ústraní. Lásku, pozitivní energii a naději se ve svých textech snaží šířit jeho písničkářský kolega Voxel. Tématem války v různých dobách zase provedla Radůza v projektu Marathon - Příběh běžce, který vyšel coby kniha povídek, jež doprovázely právě písničky z nové desky.

Rok 2015 v hudbě ovládla nejen Adele, ale posmrtně i Amy Winehouse nebo Kurt Cobain

JE NAFRNĚNÁ, PROBLEMATICKÁ

Ještě že se Češi nezapomněli pod tíhou všech těch sdělení v roce 2015 i bavit. Nejvtipnější hit roku má na svědomí Barbora Poláková, která s klipem Nafrněná nastřádala už 8 milionů zhlédnutí. Její eponymní deska, produkovaná Janem P. Muchowem, je sice o dost melancholičtější, truchlit nad ní ale nebudete.

Barbora Poláková není Nafrněná, podepsala desku a pozvala na Žebřík

Zadařilo se i Kláře Vytiskové, která dala konečně dohromady sólovku a hned je z toho jedno z nejvřeleji přijatých alb roku. Nejen Home, ale třeba i A / B Tata Bojs nebo ČeskosLOVEnsko Davida Kollera se bude začátkem roku 2016 ucházet o cenu Apollo, kterou letos převzal Adrian T. Bell. Další výroční ankety, včetně Žebříku, jenž se v uplynulém roce stal kořistí Anety Langerové, se teprve rozběhnou.

ŽNĚ NOVÁČKŮ

Nedostatkovým zbožím v roce 2015 rozhodně nebyla nové jména. Nejenže se ta, co poprvé zazářila už v letech předchozích – jako Jelen či Slza – těší stále větší oblibě, ale vydavatelství se v představování dalších nováčků doslova předhánějí. Z rádií jste tak mohli zaslechnout Mirai, kteří hostovali Kryštofu na turné, akusticky popové Light & Love nebo novou písničkářskou vlnu v podobě Pokáče či Thoma Artwaye. A zabodovaly i slovenské ženy - Mirka Miškechová o sobě dala vědět díky hitu Xindla X, Sima Martausová objela české turné s Jelenem. Další mladé hvězdy našich sousedů zase uspěly ve světě, o Celeste Buckingham psala přední zahraniční média a Martin Harich se probojoval mezi 16 nejlepších chlapců britského X Factoru. 

BLOG: Martin Harich píše o britském X Factoru i o tom, proč neodvysílali jeho vystoupení

Indie nováčky reprezentují Ghost Of You, electroswingem oslnili Mydy Rabycad (obě kapely vystoupily i na slavném Szigetu) a alespoň EP debutovali Lake Malawi, projekt kolem Alberta Černého z Charlie Straight. Své pěvecké ambice naznačila prvním singlem i Emma Smetana. To její jmenovkyně Drobná má sice první úspěch v podobě výhry v SuperStar za sebou, daleko těžší cesta je ale teprve před ní.

BLOG: Novou SuperStar je Emma Drobná - holka, která umí i z Britney Spears udělat intelektuálku

Snad ji zvládne ujít s mnohem větší důstojností, než s jakou se letos rozpadla sestava kapely Citron. Ta v novém složení pokračuje dál, zesnulí Ota Petřina, Ladislav Kantor nebo David Weingartner už ale bohužel do dění na domácí hudební scéně nezasáhnou. 

Josef Martínek

zavřít