RECENZE: Triumf psychotropního rapu i zběsilosti. Slowthai resuscitoval kariéru zázračného dítěte, jehož se všichni tak trochu bojí

Vydáno 24.02.2021 | autor: Dominik Pavliš

Britský rapper Slowthai může být vnímám jako ekvivalent Johnnyho Rottena pro 21. století. Oba jsou bytostní rebelové, oba rádi, chytře a s elegancí píchají do vosích hnízd věcí veřejných, oba sdílí kuráž jít za čáru tolerovaného i oheň v očích. Slowthai na druhém albu TYRON přežil smrt vlastní kariéry, snaží se dát řád chaosu uvnitř sebe a zní to skvěle. 

RECENZE: Triumf psychotropního rapu i zběsilosti. Slowthai resuscitoval kariéru zázračného dítěte, jehož se všichni tak trochu bojí RECENZE: Triumf psychotropního rapu i zběsilosti. Slowthai resuscitoval kariéru zázračného dítěte, jehož se všichni tak trochu bojí

slowthai

TYRON

Skladby:
45 SMOKE, CANCELLED (feat. Skepta), MAZZA (feat. A$AP Rocky), VEX, WOT, DEAD, PLAY WITH FIRE, i tried, focus, terms (feat. Dominic Fike & Denzel Curry), push (feat. Deb Never), nhs, feel away (feat. James Blake & Mount Kimbie), adhd

14 skladeb / 35 minut

Vydavatel: Method Records

Z Británie vzešlo mnoho umělců, kteří se ve své tvorbě nebáli ostře kritizovat politiky, či se pouštět do kontroverzních témat. V posledních třech letech svými komentáři zaujal rapper slowthai, který v roce 2019 debutoval albem Nothing Great About Britain.

Po vydání prvotiny stihl vystoupením na předávání cen Mercury Prize se skladbou Doorman rozproudit večírek i přilákat pozornost mainstreamových médií. To když se na pódiu objevil s maketou setnuté hlavy premiéra Borise Johnsona a tričkem s nápisem „Fuck Boris“. Lezení po stolech dalších hostů bylo pak už jen zábavným detailem.

LIVE: Skepta strhl publikum ve Foru Karlín. Dokázal, že žánrové hranice se stírají

Další aférku si střihl o pár měsíců později na NME Awards, kdy měl na moderátorku až příliš nevhodné poznámky. To vše vyšponovalo očekávání na jeho druhé album na maximum, už jen proto, že další šanci by už dostat nemusel.

Album pojmenované prozaicky TYRON dle křestního jména autora je stejně jako dva roky starý debut rozděleno na dvě části a každá čítá sedm skladeb. Stopáž desky překračuje půlhodinu o pět minut, což na čtrnáctiskladbové album není mnoho. Rozpolcenost alba naznačují už názvy písní - v první polovině jsou psány verzálkami, dalších sedm nemá velká ani počáteční písmena.

První část alba připomíná Slowthaie tak, jak si ho fanoušci vysnili, respektive v jeho tradičně divoké a energii překypující poloze. Otvírák 45 SMOKE funguje skvěle, v CANCELLED pak potěší Skeptou na featu. O drogách pojednávající singl MAZZA s A$AP Rockym doprovází poměrně originální a rozhodně zábavný videoklip.

Druhá polovina se nese v poklidnějším tempu. V textech posluchač zaslechne verše například o nepochopení a umělec se pouští do filozofičtějších vod. Ve skladbě feel away se Slowthai vyrovnává se ztrátou svého jednoletého bratra Michaela, který zemřel v roce 2000 na následky svalové dystrofie. Na featech ve druhé polovině najdeme například Denzela Curryho či Jamese Blakea.

Slowthai posluchačům deskou TYRON nabídl poctivou porci kvalitního grimeu, potažmo britského hip hopu. Rapper ze severoanglického Northamptonu totiž původně podzemní žánr používá jako výchozí pozici, pokaždé ale zamíří jiným směrem.

Nyní navíc jemnějšími skladbami pootevřel dvířka do svého nitra. Koncept rozdělení alba na dvě části v tomto případě dopadl na výbornou.

Text: Dominik Pavliš, foto: Crowns Owls, Universal Music
Témata: Slowthai, Skepta, A$AP Rocky, James Blake, Johnny Rotten

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít