TOP 10 českých alb roku 2017 (II.): Mydy Rabycad, J.A.R. nebo Dasha

Vydáno 12.01.2018 | autor: Marta Pušová

Přinášíme vám druhou část nejlepších alb minulého roku. Nahrávku, která byla veřejností ohodnocena kladně, vydala Dasha, také nepřehlédnutelná Vladivojna La Chia nebo David Stypka a Bandjeez. Pozitivní ohlasy měli i J.A.R. a Mydy Rabycad.

TOP 10 českých alb roku 2017 (II.): Mydy Rabycad, J.A.R. nebo Dasha TOP 10 českých alb roku 2017 (II.): Mydy Rabycad, J.A.R. nebo Dasha

Vladivojna La Chia – 8 hlav šílenství

Nepřehlédnutelná osobnost české scény Vladivojna La Chia obohatila v roce 2017 svou diskografii o nový přírůstek. Je jím soubor písní inspirovaných filmem Marty Novákové 8 hlav šílenství, v premiéře uvedeným na podzim loňského roku. Nejde o soundtrack, ale svébytný výtvor zhudebňující básně ruské autorky minulého století Anny Barkovové. Navzdory očekávání je album provedeno s nadsázkou a pozitivním nábojem. Vladivojna překvapila i výběrem interpretů. Na desce spolupracovala Lucie Bílá, Ota Klempíř, Lenka Dusilová, filmová protagonistka Barkovové Aneta Langerová či zpěvák Kittchen.

J.A.R. eskalovali dobro v Lucerně, obdrželi Zlatou desku

J.A.R. – Eskalace dobra

Šest let trvalo funkové partě J.A.R., než přivedla na světlo světa další desku. Myšlenky na dlouhé čekání i napětí, jak se nové písně vydaří, se po stisknutí „play“ v mžiku rozplynuly. Eskalace dobra může směle aspirovat na album roku. Perfektně odvedená práce celé kapely se zračí v každé z jedenácti skladeb. Korunu nezaměnitelnému humoru pak dodávají bonusy. Neopomenutelný je také přebal desky s ilustracemi Aleše Čumy. J.A.R. nepotřebují experimentovat, odklánět se od zajeté a prověřené cesty. Zůstat svůj, ale přinést novinky, to je úkol nelehký. Pokud by se i v budoucnu podařil splnit jako nyní, ať si pánové dají klidně znovu na čas.

Dasha – Konečně

Sama za sebe se v říjnu loňského roku představila Dasha na desce Konečně. Popové, ale důmyslně vystavěné melodie jsou zásluhou Davida Solaře, který je většinovým autorem hudby zpěvaččina debutu. Nahrávání se účastnila plejáda vynikajících muzikantů, mimo jiné i seskupení Epoque Quartet. Příjemný hlas, dokonalá a upřímná interpretace a srozumitelné texty jsou jen některými z předností, kterými se CD může pyšnit. Dasha se vydala nepochybně správným směrem a její písničky by v žádném případě neměly bez povšimnutí zapadnout.

LIVE: David Stypka doma ve Frýdku-Místku dokázal, že není necitelný zabiják

David Stypka & Bandjeez – neboj.

Trochu ve stínu dříve objevených mladších kolegů vystoupal na světlo zpěvák David Stypka, který si už s EP Jericho koledoval o větší pozornost. Kvality potvrdil i na albu neboj., kam nezapomněl zakomponovat písničky ze své „prvotiny“. Jeho projev zní přirozeně a upřímně - chytne vás nejen hudebně, ale i za srdce. Vtáhne vás do příběhů jednotlivých písní a svých niterných zpovědí, které zrovna nejsou procházkou růžovou zahradou, ale hrají na temnější stránku věci a tím se liší od většiny songů, co slýcháváme denně z éteru. Obsah alba se točí kolem tématu strachu, s nímž bojuje asi každý z nás, a jakési nejistoty, kterou nám osud přivede do cesty. Na desce najdeme jedenáct písní produkovaných Martinem Ledvinou. Na nahrávce se podílela violoncellistka Terezie Kovalová, vokály zajistily Debbi či Kateřina Marie Tichá a jako oficiální host se objevila Ewa Farna v duetu Dobré ráno, milá, kde její hlas dokonale souzněl s Davidovým. Díky Stypkovi se o budoucnost českého pop-rocku rozhodně bát nemusíme.

Mydy Rabycad – M.Y.D.Y.

Hudební kometa mladých talentovaných a neklidných Mydy Rabycad, která čím dál jasněji září i mimo české luhy a háje, v posledních letech objela skoro celý svět včetně loňského turné v Americe a Kanadě. Proto se není čemu divit, že nová deska M.Y.D.Y. vznikala během jejich divokého cestování po festivalech a přejezdech mezi koncerty. Značnou část nahráli v Red Bull Studiu v Berlíně. Kapela v minulosti zaujala svým osobitým elektorswingem, ten však na desce budeme hledat marně. Jejich novou doménou je electropop a glamtronic a nutno konstatovat, že jim tento žánr sedí jak ulitý. Album obsahuje jedenáct velmi pestrých věcí a kapela zvukově výrazně experimentuje. Producentem alba byl Tomáš Konůpka (jejich stálý koncertní host), dechovou sekci vedl Miroslav Hloucal, dále se na desce podílelo smyčcové kvarteto v čele s Hanou Kašpárek Vyšínskou a kontrabasista Josef Fečo. Na nahrávce se podařila zachovat jejich koncertní živočišnost a energičnost. Kapela svůj hudební um dokáže vkusně spojit i s vizuální stránkou a výraznými kostýmy. Nebojí se být jiná, zapamatovatelná. A o tom to především v dnešní době je.

Téma: Mydy Rabycad, David Stypka, Bandjeez, Dasha, J.A.R., Vladivojna la Chia

Text: Hana Bukáčková, Jitka Fialková Foto: archiv iReport

zavřít