Zemřel Toots Hibbert, fenomenální zpěvák, který dal žánru reggae název. Napsal jedny z největších jamajských hitů

Vydáno 12.09.2020 | autor: redakce

Nedávno vydal album, které mělo být jeho velkým návratem, krátce poté ale podlehl nemoci Covid-19. Toots Hibbert pojmenoval jamajské reggae a jeho hity zpívala Amy Winehouse, The Specials a mnozí další. Jeden z posledních velkých hlasů Jamajky navždy utichl, Hibertovi bylo 77 let.

Zemřel Toots Hibbert, fenomenální zpěvák, který dal žánru reggae název. Napsal jedny z největších jamajských hitů Foto: Karl Simpson

Frederick "Toots" Nathaniel Hibbert se narodil 8. prosince v jamajském Kingstonu, ve třinácti se přestěhoval do čtvrti Trenchtown, kde později založil vokální trio Maytals. To spolu s Wailers, kde zpíval Bob Marley, a Heptones patřilo k nejpopulárnějším jamajským kapelám 60. let.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bob Marley (20.)

V roce 1968 napsal píseň Do the Reggay, podle níž později dostal jméno nejpopulárnější jamajský žánr. V té době Toots and the Maytals nahráli jeden ze svých největších hitů 54-46 That's My Number. Jeho  název odkazuje na čísla, jimiž se Hibbert identifikoval vězení, kde strávil 18 měsíců za držení marihuany.

Pro svůj silný hlas byl jamajským ekvivalentem Jamese Browna, jeho dalším velkým hitem je tak singl Funky Kingston z roku 1972. Do historie populární hudby se vepsal také cover verzemi písní Louie Louie a Country Roads.

V roce 2013 ho při koncertu trefila do hlavy lahev, po incidentu se na dlouhé roky stáhl z veřejného života a nevěděl, zda se vůbec ještě někdy vrátí na pódium. Před dvěma lety proto překvapil výbornou formou na jeho posledním pražském koncertu.

V půlce srpna vydal po deseti letech nové album. Got To Be Tough mělo být jeho velkým návratem na hudební mapu, krátce nato byl ale diagnostikován s nemocí Covid-19. Toots Hibbert zemřel 11. září 2020 v nemocnici v jamajském Kingstonu.

red
Témata: Toots Hibbert, Toots and the Maytals, Bob Marley, Wailers, Heptones, Amy Winehouse, The Specials

zavřít