In Flames

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

In Flames In Flames

 

 

In Flames je švédská heavy metalová kapela založená v roce 1990 v Gothenburgu. Jejími členy jsou Anders Fridén (zpěv), Björn Gelotte (kytara), Niclas Engelin (kytara), Joe Rickard (bicí) a Bryce Paul (baskytara). 

Kapelu zakládal roku 1990 Jesper Strömblad jako vedlejší projekt, původně byl členem death metalového uskupení Ceremonial Oath. Zamýšlel nahrávání více melodických songů, což ve své původní kapele příliš dělat nemohl. V roce 1993 se plně soustředil na In Flames a kapela tak začala plně fungovat, když najal ještě dva hudebníky. Hned nahráli krátké demo a poslali jej do vydavatelství Wrong Again Records, kde se svou tvorbou uspěli. Debutové album Lunar Strain pak šlo do prodeje v létě 1994 a jeho nahrávání se zúčastnilo mnoho hostů; zpěváka však In Flames stále neměli. O něco plnohodnotnější line-up se tak začal utvářet až v roce 1995, kdy do formace nastoupili Fridén a Gelotte. V této nové sestavě nahráli druhé studiové album The Jester Race

Znatelná změna stylu nastala s deskou Reroute to Remain. Byla nahrána v jiném studiu, než předchozí desky a také byla stylově jiná: obsahovala méně growlingu, měla chytlavější a výraznější refrény a čistší vokály. Tento počin byl také prvním, ze kterého byly vydány oficiální singly. Album kapela podpořila s pomocí turné, které absolvovali po boku formací jako Slayer, Soulfly či Mudwayne. Průlomovým albem se pak stalo dílo Soundtrack to Your Escape (2004), díky kterému švédští metalisté prorazili i za hranice domoviny, včetně USA. Obsahoval singly The Quiet Place, My Sweet Shadow, F(r)iend nebo A Touch of Red. Od té doby šla popularita kapely strmě nahoru, což se kromě prodejů a skvělých recenzí projevovalo i v účastech na významených festivalech a turné s nejznámějšími interprety.

In Flames jsou považování za jedny ze zakladatelů melodického death metalu, spolu s nimi tento styl prosadili i Dark Tranquility a At The Gates. Stylově jsou ale In Flames poměrně variabilní, proto je nelze zcela jednoznačně zaškatulkovat. 

Diskografie:
Lunar Strain (1994)
The Jester Race (1996)
Whoracle (1997)
Colony (1999)
Clayman (2000)
Reroute to Remain (2002)
Soundtrack to Your Escape (2004)
Come Clarity (2006)
A Sense of Purpose (2008)
Sounds of a Playground Fading (2011) (recenze iREPORTu)
Siren Charms (2014)
Battles (2016)

Další články interpreta

zavřít