Arcade Fire

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Arcade Fire Arcade Fire

Arcade Fire je kanadsko americká indie rocková skupina z Montrealu. Její jádro tvoří manželé Win Butler (zpěv, kytara, klávesy, baskytara, mandolína) a Régine Chassagne (zpěv, akordeon, bicí, klavír), ostatními členy uskupení jsou pak William Butler (syntezátory, baskytara, kytara, bicí, trombón, klarinet a několik dalších neobvyklých nástrojů), Richard Reed Parry (kytara, baskytara, klavír, syntezátory, varhany, bicí), Tim Kingsbury (baskytara, kytara, klávesy, zpěv) a Jeremy Gara (bicí, perkuse, kytara).

Klíčovým momentem bylo setkání Wina Butlera s Régine Chassagne v roce 2002. Butler ji tehdy uviděl během jazzového vystoupení, v krátké době spolu začali žít a založili si doma vlastní nahrávací studio. O rok později se vzali a v témže roce se také dali dohromady s několika dalšími hudebníky (většinu z nich již znali) a utvořili formaci Arcade Fire. Na své vlastní náklady nahráli desku Funeral (2004), kterou si kritici z celého světa přímo zamilovali, nemluvě o fanoušcích. Když se pak o Arcade Fire rozhovořili najednou i U2, David Bowie a Coldplay, komerční úspěch a pozornost na sebe nenechaly dlouho čekat.

Hned po skončení turné k této desce se kapela odebrala do starého kostela, postavila si tam studio, a začali nahrávat druhou desku Neon Bible, ta získala jemný apokalyptický nádech i díky tomu, že vokály byly nahrány v chatce patřící Björk (nedaleko New Yorku) a členy skupiny tam zastihl velmi silný uragán. I tento počin získal samou chválu, nejinak tomu bylo i s třetí řadovkou The Suburbs. Milou pozornost jim pak v souvislosti s tímto počinem udělili i členové americké hudební akademie: za album získali cennu Grammy za nejlepší album roku 2010. Další dvě nominace neproměnili.

Z Arcade Fire se stala jedna z nejuznávanějších a nejkvalitnějších kapel na světě. A to už je status, který značí velkou zodpovědnost. Tohoto tlaku se však zhostili se ctí, řadovka Reflektor z roku 2013 absolutně nezklamala a opět nabídla pozoruhodnou směsici post-punku, art rocku a poctivého indie. Tak oslnivé to ale už nebylo s Everything Now, kapela se na této desce pokusila poněkud vybočit ze svých zažitých postupů a vsadila na osmdesátkový taneční zvuk, který ji ale příliš nesedl. Odkaz jejich předešlých alb ale zakrývá toto drobné zaklopýtnutí a talent této kapely jako celku je natolik očividný, že nezbývá nic jiného, než se těšit na jejich další počiny, se kterými jistě zase jednou uvedou posluchače do jiných dimenzí.

Diskografie:
Funeral (2004)
Neon Bible (2007)
The Suburbs (2010)
Reflektor (2013)
Everything Now (2017)

Další články interpreta

zavřít