N.E.R.D.

Vydáno 07.11.1997 | autor: Marta Šindlauerová

N.E.R.D. N.E.R.D.

N.E.R.D. (rozšifrováno jako No-one Ever Really Dies, tedy „Nikdo vlastně nikdy neumírá“) je americká funk rocková skupina založená v roce 1999. Jejími členy jsou Pharrell Williams, Chad Hugo a Shay Haley.

Pharrell Williams a Chad Hugo se potkali ve školní kapele v sekci bicích nástrojů, když jim bylo dvanáct. Na střední škole pak ke svým občasným jamům přibrali ještě Shaea Haleyho a pokračovali v této sestavě s hudebním exteperimentováním v Hugově garáži. Během jednoho z vystoupení si jich pak povšiml producent Teddy Riley a nabídl Hugovi a Pharrellovi nahrávací smlouvu. Nejprve spíše produkovali pro ostatní umělce, později jim začalo vycházet psaní písní pro ostatní.

Debutový počin projektu vyšel v září 2001, nesl název In Search Of... Nejprve pánové nahráli album přesně podle svých zvyků, ovšem brzy přišli na to, že se jim mnohem lépe pracuje, když do této nové hudby vloží nějaké novinky, které ještě nezkoušeli, mimo jiné třeba poprvé pracovali s živými hudebními nástroji. Album bylo nicméně spíše zklamáním: úspěch The Neptunes, tedy projektu, kde působili Hugo a Williams, nebyl překonán, ačkoli se ho prodalo přes šest set tisíc kousků. Zaujal aspoň hlavní singl Lapdance, z této desky si také mnozí posluchači pamatují ještě skladbu Rock Star.

O něco lepší to bylo s druhou studiovkou Fly or Die (2003), to se dokonce umístilo na šestém místě Billboardu. Zapříčiněno to bylo skvělým pilotem She Wants To Move. Následně ovšem projekt ukončil svou spolupráci s labelem Virgin Records a pod záštitou Interscope si založili vlastní malé vydavatelství, na kterém vyšla třetí deska Seeing Sounds, která je co se týče hitů zatím nejbohatší v celé diskografii kapely - najdete zde pecky jako You Know What, Everyone Nose (All the Girls Standing in the Life for the Bathroom), Spaz nebo Happy.

Čtvrtá deska Nothing (2007) ale projekt sesunula Čtvrtá deska Nothing (2007) ale projekt sesunula zase o ligu níž, ačkoli obsahovala hitovku Hypnotize U. Poté se muzikanti dali pauzu, která trvala až do roku 2017. To vydali singl Lemon, na kterém hostuje Rihanna - o téhle události jsme psali tady.

Diskografie:
In Search Of... (2003)
Fly or Die (2004)
Seeing Sounds (2008)
Nothing (2010)
No_One Ever Really Dies (2018)

 

Další články interpreta

Ariana Grande

Interpreti

vydáno 04.09.2014

zavřít