Ariana Grande

Vydáno 04.09.2014 | autor: Lenka Matějková

Ariana Grande Ariana Grande


 

Ariana Grande-Butera je americká zpěvačka, která se narodila 26. června 1993 na Floridě.

V dětství vystupovala s divadlem Fort Lauderdale Children's Theatre, kde dostala svou první muzikálovou roli. Později se také kromě muzikálu věnovala vystupování s orchestrem na zájezdové lodi. V roce 2008 byla obsazena do vedlejší role roztleskávačky Charlotte v Broadwayském muzikálu 13. Za roli získala cenu National Youth Theatre Association Award.

Průlom v její kariéře nastal v roce 2009, kdy se zúčastnila konkurzu do televizního seriálu na stanici Nickelodeon v New Yorku. Byla obsazena do role Cat Valentine. Po první sérii tohoto seriálu se rozhodla naplno věnovat hudbě a byla přeobsazena. V srpnu 2010 začala pracovat na svém debutovém albu.

Hudební kariéře se začala naplno věnovat v roce 2013, kdy po podepsání nahrávací smlouvy s vydavatelstvím Republic Records vydala své debutové album Yours Truly, se kterým se umístila na 1. místě v žebříčku Billboard 200. Na albu se objevily singly jako The Way (na kterém spolupracovala s Macem Millerem a který se umístil na 10. příčce v hudebním žebříčku Billboard 100), Baby I nebo Right there (na kterém spolupracovala s Big Seanem). V roce 2013 také získala People's Choice Award v kategorii Nejoblíbenější průlomový umělec.

Své druhé album My Everything vydala zpěvačka v roce 2014 a mělo velký úspěch. Hned několik singlů se umístilo na prvních příčkách hitparád. Hlavní singl  Problem, na kterém spolupracovala s rapperkou Iggy Azaleou, se umístil na 3. příčce v Billboard Hot 100. Za videoklip k této písni získala cenu  MTV Video Music Award v kategorii Nejlepší popový videoklip. Mezi další úspěšnou spolupráci patří např. singl Bang Bang, který nazpívala společně s Jessie J a Nicki Minaj nebo singl Love Me Harder, na kterém spolupracovala s The Weeknd.

Třetí album Dangerous Woman vyšlo v roce 2016 pod nahrávací společností Republic Records a pracovala na něm s producentem Tommym Brownem. Původně se album mělo jmenovat Moonlight, ale zpěvačka se na poslední chvíli rozhodla název změnit. Album Dangerous Woman se umístilo na druhém místě v Billboard 200. Na prvních příčkách se také umístil hlavní singl Dangerous Woman, dále singl Into You a Side to Side.

Rok 2017 byl pro zpěvačku velmi náročný. Během koncertu v Manchesteru došlo k bombovému útoku, který nepřežilo 22 lidí a dalších 119 bylo zraněno. Zpěvačka se po této tragédii rozhodla uspořádat benefiční koncert One Love Manchester, na kterém vystoupila řada světově známých hudebníků, mezi kterými nechyběli např. Robbie Williams, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Katy Perry, Justin Bieber a další

Bombový útok v Manchesteru se podepsal na zpěvaččině psychickém zdraví. V roce 2018 vydala Ariana Grande čtvrté album Sweetener, které by se dalo považovat za jakousi zpěvaččinu osobní zpověď. Na albu spolupracovali Pharrell Williams v písni Blazed a teké Missy Elliot, kterou můžete slyšet v písni Bordeline.

3.listopadu vydala Ariana Grande debutovou píseň thank u, next, ve které vypráví o svých dosavadních vztazích a děkuje každému ex partnerovi za to, co se od nich naučila. Písnička se umístila na 1. místě v žebříčku Billboard Hot 100, což bylo poprvé v její kariéře.

Páté studiové album s názvem Thank U, Next vydala zpěvačka začátkem roku 2019 a stejně jako předchozí vychází ze zpěvaččina osobního života, např. smrt zpěváka a také bývalého přítele Maca Millera nebo rozchod se snoubencem Petem Davidsonem. Album zahrnuje hity jako thank u, next7 RingsBreak Up with Your Girlfriend, I´m Bored nebo Needy.

Ariana Grande je bezesporu popová diva, ovšem v některých zemích se jí takovému označení nedostává. Například v Indonésii zakázali hrát zpěvaččiny písničky, jelikož jsou prý obscénní a pornografické. Mezi dalšími zakázanými umělci jsou i Nicki Minaj, Ed Sheeran nebo Rammstein.

 

 

Alba
Yours Truly (2013)
My Everything(2014)
Dangerous Woman (2016)
Sweetener (2018)
Thank u, next (2019)

 

Další články interpreta

zavřít