Audience Václava Havla se představí ve zcela novém kabátě. V premiéře ji Brastr's kolektiv zahraje v Rock Café

Vydáno 27.06.2023 | autor: redakce

Jednoaktová inscenace Audience se v podání divadelního souboru Brastr's kolektiv poprvé odehraje v Rock Café 28. června. V roli Vaňka zazáří Kristián Kašpar, jako sládek se zase objeví Jan Strejcovský. Cílem tvůrců je představit Audienci napsanou Václavem Havlem v moderním pojetí, což je celkově základní kámen všech inscenací souboru.

Audience Václava Havla se představí ve zcela novém kabátě. V premiéře ji Brastr's kolektiv zahraje v Rock Café Audience Václava Havla se představí ve zcela novém kabátě. V premiéře ji Brastr's kolektiv zahraje v Rock Café

Ve hře se diváci setkají jak s autentickými hereckými výkony, tak velkým množstvím piva, což je pro Audienci typické. Nejen že mají určité scény publikum pobavit, záměrem je také přinést na prkna velmi důležité dílo, se kterým se touto cestou mohou setkat například mladší diváci, a edukovat je prostřednictvím různých narativů a souvislostí o dřívější době. 

Anotace: Vaněk, připravený o možnosti legálně se uživit svým povoláním, jako zaměstnanec pivovaru (což je reálná epizoda Havlova života), musí čelit nejrůznějším pokušením svého nadřízeného sládka, jejichž cílem je získat Vaňka pro svéráznou spolupráci s mocí: psát za sládka sám pro státní bezpečnost zprávy o své aktivitě, donášet sám na sebe, a tak získat kontrolu nad jejich kontrolou… Vaněk nakonec nabídku z principiálních důvodů odmítá, a tím vzbudí nenávistnou reakci „muže z lidu“. Spisovatele i jeho mnohem primitivnějšího protihráče ovládá však stejný smutek z poměrů…

Kristián Kašpar je zkušený herec, který působil např. na prknech Národního divadla nebo Divadla Kalich, jehož součástí je i nyní. Jeho kariéra se převážně soustředí na monodramata, v rámci souboru hraje představení Po Fredrikovi, hořkosladký příběh s LGBTQ+ tematikou, nebo Rakvičkárnu, morbidní inscenaci, kde se všechny postavy zavraždí kvůli jednoduché zápletce. Do svého repertoáru nedávno přidal absurdní drama Antigumu, jejíž hlavním tématem je umělá inteligence, tu hraje společně s Kryštofem Švehlíkem.

Jan Strejcovský je absolventem Katedry dokumentární tvorby na pražské FAMU. Jeho hlavní činností je režie dokumentárních filmů (Komplex Epopeje), ale příležitostně se věnuje taktéž herectví a účasti ve filmech. V roce 2016 založil společně s ostatními umělci společnost GPO Platform.

Štěpán Krtička vystudoval na pražské DAMU obor režie a v současné době působí jako divadelní a dabingový režisér. Podlí se např. na již zmiňovaném monodramatu Po Fredrikovi.

Divadelní soubor Brastr's koletiv, založený Kristiánem Kašparem a Štěpánem Krtičkou, se soustředí na prvky moderního divadla a témata, co aktuálně hýbou veřejným prostorem. Repertoár obsahuje monodramata Po Fredrikovi a Rakvičkárna, absurdní drama Antiguma a nově i jednoaktovou inscenaci Audience. Mezi další události, jež soubor pořádá, patří talkshow Dialogy v podkroví, kam si Kašpar zve známé osobnosti. Působí na několika scénách (Rock Café, Klubovna a divadlo Apropo). Do budoucna se chce soubor ubírat směrem autorského divadla.

TZ, foto: Rock Café
Témata: Václav Havel, Audience, Brastr's kolektiv, Rock Café

zavřít