Beatles mají třídílný dokument, uvádí na pravou míru zkreslené informace o vztazích mezi členy kapely

Vydáno 28.11.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Dokumentární televizní série novozélandského režiséra Petera Jacksona nazvaná The Beatles: Get Back má za sebou úspěšnou premiéru. Po několika odkladech se fanoušci vrátí s formací zpět do roku 1970, kdy nahrávala album Let It Be a natáčela současně i stejnojmenný film. Nový dokument má ukázat lepší stránku vztahů mezi členy Beatles, které byly na základě původního snímku považovány na vysoce konfliktní.

Beatles mají třídílný dokument, uvádí na pravou míru zkreslené informace o vztazích mezi členy kapely Beatles mají třídílný dokument, uvádí na pravou míru zkreslené informace o vztazích mezi členy kapely

Peter Jackson novým dokumentem The Beatles: Get Back osvětluje, jaké vztahy mezi sebou skutečně kapela v roce 1970, kdy nahrávala desku Let It Be, měla. Na základě původního snímku měly být vysoce konfliktní, jak ale uvedl Jackson, pravdu tehdejší režisér Michael Lindsey-Hogg zkreslil. „Připadal jsem si jako nějaký agent CIA, který se hrabe v 52 let starých věcech,“ řekl s tím, že zhlédl více než šedesát hodin videonahrávek a poslechl si přibližně sto padesát hodin audio záznamů, které byly původně natočené pro film Let It Be.

TOP 10 skladeb Johna Lennona: Beatles, společenské apely, halucinogenní obrazy i láska k Yoko Ono

Jak zjistil, Lindsey-Hogg tehdy spoustu natočeného materiálu nepoužil a dokument tím velmi zkreslil. Fanoušci Beatles si totiž dlouho mysleli, že mezi členy formace panovaly velmi napjaté vztahy. S příchodem Get Back tak shledává Jackson původní snímek za bezcenný.

Na základě více než padesát let starých záznamů vznikl nový třídílný dokument, který měl mít premiéru už v září 2020. Kvůli koronaviru však byla několikrát odsunuta. Poprvé tak byl film slavnostně uveden v srpnu letošního roku, nyní pak mohou fanoušci britské skupiny zhlédnout třídílnou sérii na platformě Disney+.

Jak už dříve Jackson uvedl, s odkazem na léta diskutované mýty o nepřátelské atmosféře mezi členy skupiny se mu ulevilo, když zjistil, že skutečnost se liší. „Jistě, existují momenty dramatu, ale s žádným sporem, s nímž je tento projekt spojen, již dlouho nesouvisí.“

Film vznikl ve spolupráci s Paulem McCartneyem, Ringo Starrem a vdovami po Johnu Lennonovi a Georgovi Harrisonovi. „Jsem opravdu rád, že se Peter ponořil do našich archivů a vytvořil film, který ukazuje pravdu o společném nahrávání Beatles,“ ocenil McCartney.

Text: Andrea Štipčáková, foto: promo
Témata: Beatles, Get Back, dokument, Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon, George Harrison

zavřít