Českého slavíka si odnesli Marek Ztracený, Ewa Farna, Mirai a Řezník

Vydáno 19.11.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Po čtyřleté pauze se na televizní obrazovky vrátila anketa Český slavík. Slavnostním ceremoniálem, který se odehrál v Hudebním divadle Karlín, provázeli Ondřej Sokol a Aleš Háma. Zlaté slavíky si odnesli Ewa Farna, Mirai, Řezník a Marek Ztracený, který rovněž získal cenu posluchačů Rádia Impuls a stal se absolutním vítězem. Nejstreamovanější písničku má na kontě Viktor Sheen, objevem roku se stal Michal Horák.

Českého slavíka si odnesli Marek Ztracený, Ewa Farna, Mirai a Řezník Českého slavíka si odnesli Marek Ztracený, Ewa Farna, Mirai a Řezník

Anketa Český slavík byla vyhlášena poprvé od roku 2017. Do hlasování se zapojilo přes 216 tisíc hudebních fanoušků, kteří poprvé volili vítěze na základě nového systému D21. Dle něj měli možnost poslat celkem pět hlasů v každé kategorii, přičemž každý z nich měl na rozdíl od minulých ročníků stejnou váhu.

Marek Ztracený rozsvítil O2 arenu, přivezl si Kapitána Dema nebo Martu Jandovou

V kategorii Zpěvačka získala svého prvního zlatého slavíka Ewa Farna, která během přímého přenosu představila píseň Tělo ze svého chystaného alba Umami. Lucie Bílá skončila na místě druhém, bronzovou sošku si pak odnesla hvězda seriálu Slunečná a účastnice show Tvoje tvář má známý hlas Eva Burešová.

Zpěvákem roku a absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stal Marek Ztracený, jemuž cenu předala Ivana Gottová. Ta zavzpomínala na svého manžela Karla Gotta, medley jehož písní během večera rovněž zaznělo. Druhý skončil Pokáč, který vystoupil se svou Kočkou, třetí příčka pak patří Richardu Krajčovi.

Mezi kapelami se nejvíce zadařilo formaci Mirai, jež se v posledním ročníku Českého slavíka stala Objevem roku. Druhé místo obsadili Kryštof, kteří aktuálně brázdí Českou republiku na svém turné. Ze třetí příčky se pak radovali Kabáti. Ti museli opět posunout své podzimní turné na příští rok, fanouškům však slibují, že v roce 2022 snad vydají album.

O menší rozruch v sále se postaral raper Řezník, který si odnesl cenu za první místo. Během svého proslovu označil českou hudební scénu za neposlouchatelnou a v porovnání se světem zaostalou. Druhý byl v kategorii Hip Hop & Rap Marpo, třetí pak Raego. Vyhlášena rovněž byla nejstreamovanější písnička, kterou má na kontě Viktor Sheen, cenu posluchačů Rádia Impuls pak získal Marek Ztracený. Objevem roku se stal Michal Horák.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Bára Nosková, archiv iREPORT (ilustrační)
Témata: Český slavík, Marek Ztracený, Pokáč, Richard Krajčo, Mirai, Kryštof, Kabát, Ewa Farna, Lucie Bílá, Eva Burešová, Řezník, Viktor Sheen, Raego, Michal Horák

zavřít