K padesáti letům Led Zeppelin vzniká dokument. Natáčení se účastní Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones

Vydáno 10.05.2019 | autor: Aleš Harazim

K padesátému výročí od vzniku Led Zeppelin vznikne filmový dokument. Jeho natáčení se účastní všichni přeživší členové kapely, která spolu ke smutku fanoušků už dlouhá léta nekoncertuje.

K padesáti letům Led Zeppelin vzniká dokument. Natáčení se účastní Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones K padesáti letům Led Zeppelin vzniká dokument. Natáčení se účastní Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones

Film natáčí Bernard MacMahon, který stojí za dokumentem American Epic o hudebnících dvacátých let minulého století. Zatím nepojmenovaný snímek má být o vzestupu čtyř členů kapely Led Zeppelin od šedesátých let do roku 1970, kdy vydali desku Led Zeppelin II. Tehdy se stali opravdovými superhvězdami, když se jim podařilo sesadit z amerického žebříčku prodejnosti Abbey Road od The Beatles.

LIVE: I když Robert Plant občas bojoval s hlasem, v Plzni s world music i hity Led Zeppelin opět zářil

Nejenže se režisérovi povedlo do filmu dostat všechny žijící členy kapely, tedy Roberta Planta, Jimmyho Page a Johna Paula Jonese, ale údajně někde vyhrabal i zatím nezveřejněné rozhovory s Johnem Bonhamem, který je již po smrti.

 


KAPELA SE POPRVÉ ÚČASTNÍ VLASTNÍHO DOKUMENTU 

Robert Plant řekl, že se rozhodl snímek podpořit právě po zhlédnutí American Epic. "Vidět Willa Shada a další důležité americké muzikanty raných časů a to, jak byli oživení na velkém plátně, mě inspirovalo, abychom ještě jednou vyprávěli svůj příběh," řekl v rozhovoru o dokumentu.

Je to poprvé, kdy se kapela oficiálně učastní natáčení vlastního dokumentu. Vznikla už spousta filmů o Led Zeppelin, ale vždy bez účasti členů. "Byl pravý čas, abychom náš příběh konečně vyprávěli svými slovy," řekl John Paul Jones.


ZAHRAJÍ NÁM NAPOSLEDY ŽIVĚ?

Otázkou všech fanoušků je, zda zůstane při příležitosti padesátého výročí jenom u filmu, nebo se kapela k tomuto výraznému jubileu dá konečně zase dohromady a odehraje poslední živý koncert. Naposledy společně hrála v roce 1995, kdy byla uváděni do Rock and Roll Hall of Fame, a pak v roce 2007, kdy vystoupila v britské O2 areně.

Text: Aleš Harazim

Témata: Led Zeppelin, Robert PlantJimmy Page,  John Paul Jones, dokument

zavřít