Robert Plant a Jimmy Page slaví: Led Zeppelin hit Stairway To Heaven neukradli, rozhodl soud

Vydáno 24.06.2016 | autor: redakce

Jedna z nejslavnějších písní všech dob Stairway To Haven od Led Zeppelin není plagiát! Rozhodla o tom po celodenním jednání porota soudu v Los Angeles. Proces, který začal 14. června, byl včera ukončen. Zpěvák Robert Plant a kytarista Jimmy Page se díky rozhodnutí soudu vyhnuli platbě vysokého odškodného. Planta uvidí čeští fanoušci v České republice už 27. července, kdy se pokusí zaplnit Amfiteátr Lochotín v Plzni. 

Robert Plant a Jimmy Page slaví: Led Zeppelin hit Stairway To Heaven neukradli, rozhodl soud Led Zeppelin ve svých zlatých časech

Legendární skladba vydělala za dobu své existence více než 500 milionů dolarů. Page a Planta obvinil zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa. Známý hit legendárních rockerů měl být podobný instrumentální skladbě Taurus, kterou kapela Spirit nahrála v roce 1967.

RETRO: Robert Plant poprvé v Praze v roce 1993: Brilantní výkon narušilo zranění fanouška

Robert Plant si ze žaloby vrásky nedělal. "Stairway to Heaven jsem složil ve svém domě ve Walesu," prohlašoval po celou dobu procesu s jistotou. "Mám inspirace, které jsou naprosto nadčasové. Nejdůležitější pro mě je vyjádřit se umělecky k tomu, co se děje v mém životě, vycházet výhradně z vlastních pocitů," doplňuje Plant.

PLANT MÍŘÍ DO PLZNĚ

Držitel několika hudebních cen Grammy a nositel řádu britského impéria Robert Plant se dostal do podvědomí hudebního světa na začátku 60. let, kdy vystupoval se skupinou Yardbirds, k té největší slávě se dostal o něco později s legendární kapelou Led Zeppelin. Ve zpěvu anglického rodáka Roberta Planta najdeme něžné, vzteklé i rozmarné pasáže, nepochopitelné i přitažlivé skluzy, vzestupy i nárazy. Stejně tak tomu bylo i v jeho životě.

vložte odkaz, text nemažte

Plantův nepřekonatelný hlas si zanedlouho budeme moci vychutnat i v Čechách, zpěvák 27. července vystoupí v doprovodu kapely Sensational Space Shifter v plzeňském amfiteátru Lochotín.

tz, jm

Témata: Led Zeppelin, Robert Plant, Jimmy Page, Stairway To Heaven, Plzeň, Amfiteátr Lochotín

zavřít