Kytara a automobil Kurta Cobaina z klipu Smells Like Teen Spirit jdou do dražby

Vydáno 15.04.2022 | autor: redakce

Ikonický Dodge Dart a elektronická levoruká kytara Kurta Cobaina, jež se objevily ve videoklipu Smells Like Teen Spirit, půjdou v květnu do dražby. Stejně tak si opravdoví fajnšmekři a milovníci Nirvany budou moci zakoupit skateboard, oblečení a další archivní dokumenty spojené s legendárním zpěvákem.

Kytara a automobil Kurta Cobaina z klipu Smells Like Teen Spirit jdou do dražby Kytara a automobil Kurta Cobaina z klipu Smells Like Teen Spirit jdou do dražby

Uplynulo už osmadvacet let od smrti Kurta Cobaina, jeho odkaz však stále žije. To dokazují i dražby s upomínkovými předměty na zpěváka, které se čas od času konají. Jedna taková proběhne i v květnu v USA a nutno podotknout, že zájemci budou přihazovat na opravdové klenoty.

ROCK BLOG | Kurt Cobain za sebe nechal mluvit své činy. Odmítal sexuální násilí a bavil chaotickým vystupováním

Vedle skateboardu, oblečení a dalších archivních dokumentů se totiž bude dražit slavný Dodge Dart z roku 1965, jehož cena se odhaduje na přibližně 13,5 milionu korun, a ikonická modrá levoruká kytara značky Fender, jejíž prodej se může vyšplhat až na částku 18 milionů korun. Oba předměty se objevily ve slavném videoklipu Smells Like Teen Spirit.

Vybrané peníze poputují na charitativní účely, konkrétně organizaci Kicking The Stigma, která se zabývá mentálním zdravím. Jak Cobain uvedl v roce 1992 pro Guitar World, právě dražená kytara byla jeho oblíbená. Měl jí pouhé dva kusy a byla mu vyrobena na míru.

Minulý rok byly vydraženy za tři sta tisíc korun zpěvákovy vlasy. Šlo celkem o šest pramenů, kvůli věrohodnosti byly přímo na aukci porovnány s fotografiemi Cobaina, na kterých pózuje s kadeřnicí Tessou Osbourne. V roce 2020 pak podnikatel Peter Freedman získal v aukci Cobainovu kytaru, kterou si zakoupil za přibližně 143 milionů korun.

red, foto: archiv iREPORT
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, kytara, dražba

zavřít