Prague Sounds Good, dvoudenní punkový mejdan se Sum 41, NOFX nebo Pennywise vypukne v Praze!

Vydáno 20.08.2016 | autor: redakce

Pražské Forum Karlín se už v úterý a středu promění v dějiště dvoudenního punkového večírku Prague Sounds Good. Ten svede dohromady Sum 41, NOFX, Pennywise, Millencolin, Leftöver Crack a tuzemské Donaha.

Prague Sounds Good, dvoudenní punkový mejdan se Sum 41, NOFX nebo Pennywise vypukne v Praze! Sum 41 patří k největším hvězdám line-upu

Prague Sounds Good - dvoudenní punkový mejdan se Sum 41, NOFX, Pennywise, Millencolin, Leftöver Crack a Donaha už příští týden v Praze!

První večer (23.srpna) zahájí jediní zástupci české hudební scény - česká teenage pop-punková skupina Donaha (dříve On The Way). Přestože v současném složení kapela působí necelé čtyři roky, její kariéru už lemuje úspěšné EP Beta samci, singly Příběh z křídel a Nedostupná, které v loňském roce vyhrály hitparádu hudební stanice Óčko a na 200 koncertů nejen v České republice, ale také na Slovensku nebo v Polsku. "Splnil se nám tím sen. Na koncert Sum 41 jsme vždycky chtěli zajít, ale nikdy nás nenapadlo, že bychom mohli stát na stejným pódiu jako oni." netají se radostí z hostování před Sum 41.

Donaha interview: Beta samec je ten, kdo přestane být sám sebou

Po nich převezmou pomyslnou štafetu punk-rockeři Millencolin, které v roce 1992 ve švédském Örebro svedla drohromady záliba ve skateboardingu. Jejich debutové album vyšlo pod názvem Tiny Tunes v roce 1994 a jen o rok později už kapela držela v ruce nabídku od proslulé americké nahrávací společnosti Epitaph, kterou v 80.letech založil kytarista Bad Religion Brett Gurewitz. Dnes mají za sebou stovky odehraných koncertů po celém světě (Česko nevyjímaje), řadu ocenění (včetně Swedish Hit Award), několik zářezů v prodejních hitparádách a osm studiových desek. Zatím naposledy se ohlásili na jaře loňského roku s albem True Brew.

vložte odkaz, text nemažte

Po Millencolin už pódium ovládne hlavní hvězda prvního dne - kanadští Sum 41, kteří by mohli do Prahy přivézt i ukázky z nového alba 13 Voices, které vyjde 7.října. Debutovali v roce 2001 s deskou All Killer, No Filler a hned první singl z ní - skladba Fat Lip stanula na prvním místě v Billboardu v přehledu "moderních rockových skladeb" a stala se nejúspěšnějším singlem Sum 41 dodnes. O rok později následovalo album Does This Look Infected? s hity The Hell Song a Still Waiting a první ocenění Juno (kanadská obdoba amerických Grammy) v kategorii Skupina roku. Skupina absolvuje ročně až na 300 koncertů.

Druhý den (24.srpna) odstartuje americká skupina Leftöver Crack, kterou si letos s sebou na cesty přibrali NOFX. Leftöver Crack založil v roce 1998 zpěvák Choking Victim Scott Sturgeon alias Stza. Po pilotním EP "Rock The 40 Oz" vydaném v roce 2000 mělo záhy vyjít i první dlouhohrající album, kvůli kontroverznímu názvu, obalu i tématu desky s názvem Shoot The Kids At School vydavatel ale odmítl nahrávku kvůli (v té době nedávné) střelbě na Kolumbijské škole vydat. O rok později proto deska vyšla po novým názvem Mediocre Generica.

Vydání druhého alba skupině nabídl Jello Biafra z Dead Kennedys. Když ale deska s názvem "Fuck World Trade" odkazujícím na bombové útoky na World Trade Center a s Georgem W.Bushem na obalu vyšla, většina amerických prodejních řetězců ji odmítla vzít do distribuce. Nejméně konfliktní nahrávkou z třípoložkové diskografie Leftöver Crack je zatím poslední deska Constructs Of The State z podzimu loňského roku, kterou vydal Fat Wrack Chords (nahrávací společnost frontmana NOFX).

Po Leftöver Crack si publikum "vezmou do parády" američtí Pennywise, které si na počátku jejich kariéry vyhlédl pro změnu Brett Gurewitz z Bad Religion a pod hlavičkou svého labelu Epitaph jim v roce 1991 vydal první album Pennywise. Do celosvětového povědomí se skupina zapsala ale až s třetí deskou About Time z roku 1995, se kterou také prvně bodovala v přehledu nejprodávanějších alb v prestižním Billboard chartu TOP 200, ve kterém pak figurovala převážná část jejich nadcházejících desek. Do dnešního dne natočili jedenáct studiových alb, vydali jednu koncertní nahrávku, dvě EP a jedno DVD.

Kultovních NOFX se publikum dočká v samotném závěru večera. Vzešli z americké punkové vlny 80.let, která dala hudebnímu světu také např. Bad Religion, Offspring nebo Green Day. Na rozdíl od dvou posledně jmenovaných se ale NOFX vždy drželi undergroundových kořenů, odmítli všechna velká hudební vydavatelství, zakázali vysílání svých videoklipů na MTV či VH1, sporadicky hovořili s médii. Na právě probíhajícím turné skupina ohlásili, že 7.října (shodou okolností ve stejný den jako Sum 41) uvede na trh nové album First Ditch Effort a svá slova okamžitě potvrdila zveřejněním pilotního singlu Six Years On Dope.

Prague Sounds Good pořádá NuCoast Productions. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketportal.

Témata: Prague Sounds Good, Sum 41, NOFX, Pennywise, Millencolin, Leftöver Crack, Donaha

zavřít