Prosincové turné Zrní bude česko-tibetské, v roli hosta vystoupí Loten Namling

Vydáno 03.12.2016 | autor: redakce

Kapela Zrní chystá sedm velkých předvánočních koncertů, kterými završí svůj narozeninový rok. Vzácným hostem jejich tour s názvem Česko-tibetské turné 2016 bude přední tibetský exilový hudebník Loten Namling.

Prosincové turné Zrní bude česko-tibetské, v roli hosta vystoupí Loten Namling Zrní při focení pro iREPORT. Foto: Lucie Levá

Zrní slaví své první patnáctiny po celý rok, a to dost netradičně. Před každým koncertem probíhá na náměstích busking, kterým vzdávají hold pouličním muzikantům, ze kterých i vzešli. A protože je kapela himalájským patronem neziskovky Brontosauři v Himálajích (a staví s nimi školu v Malém Tibetu), opakovaně letos vyjádřila podporu Tibeťanům hudební účastí na protestech před čínskou ambasádou, nebo při demonstraci při příjezdu čínského prezidenta do České republiky. Zahrála Jeho Svatosti u Hradčanského náměstí, stala se i první kapelou projektu Hrajem tibetsky. "Zajímá nás téma Tibetu a obecně lidská práva," říká zpěvák kapely Honza Unger, "rádi využijeme popularity a vlivu, který máme, k tomu, abychom tomuhle krásnýmu projektu pomohli."

Zrní interview: Chozením naboso dáváme najevo, že město není svázanej prostor, je to hra

Organizátory tohoto prvního systematického projektu Hrajem tibetsky na rozvíjení česko-tibetských vztahů jsou Brontosauři v Himalájích. Každý rok by rádi pozvali jednoho tibetského umělce, aby představil svou tvorbu na koncertech českých kapel, a tím se posílilo vzájemné povědomí o životě Čechů a Tibeťanů. První ročník startuje právě s kapelou Zrní, která tak své narozeniny završí Česko-tibetským turné 2016, kdy se k nim připojí tibetský hudebník Loten Namling.Ten vystoupí sólově a na pražských koncertech pak se svou hudební skupinou Porok Karpo, kterou sestavil z předních švýcarských hudebníků.

vložte odkaz, text nemažte

Loten Namling je charizmatická a nepřehlédnutelná osobnost, zpěvák tradiční tibetské hudby, který jí kreativně přetváří do moderní podoby. Jeho Svatost, 14. dalajláma mu dal přezdívku "a singerwith a voice". Loten Namling žije ve Švýcarsku, které považuje za lepší základnu k upozornění tibetské otázky, než když žil v indickém exilu. Švýcarské veřejnosti se zapsal do povědomí, když se vydal pěšky z Bernu do Ženevy a za sebou táhl vlastnoručně vyrobenou rakev znázorňující "umírající" tibetskou kulturu. Tím inspiroval režiséra Dodo Hunzikera k natočení skvělého dokumentárního filmu Tibetský bojovník (TibetanWarrior, 2015)

ČESKO - TIBETSKÉ TURNÉ 2016
6. 12. – Olomouc
7. 12. – Brno
8. 12. – Ostrava
9. 12. – Uherské Hradiště
10. 12. – Vsetín
12. 12. – Praha
13. 12. – Praha

tz, jm, foto: Lucie Levá

Témata: Zrní, Loten Namling, Česko-tibetské turné, busking

zavřít