Rammstein čelí žalobě z plagiátorství

Vydáno 16.04.2024 | autor: iREPORT

Rammstein čelí další žalobě. Tentokrát za ukradený riff písně The Sunny Road od kapely Ninja Cyborg. Německá sestava ho měla použít v hitu Deutschland, který vyšel na jejím sedmém studiovém albu.

Rammstein čelí žalobě z plagiátorství Rammstein čelí žalobě z plagiátorství

Z plagiátorství byla v minulosti obviněna již spousta velkých jmen. Tentokrát žalobě čelí také Rammstein, kteří si prý měli „vypůjčit“ riff a část melodie od francouzské kapely Ninja Cyborg. Konkrétně se měli inspirovat skladbou The Sunny Road, jíž se až nápadně podobá kousek hitu Deutschland.

LIVE: Skandálům navzdory. Rammstein v Polsku dostáli své ohnivé pověsti

Žalobu na Rammstein sestava podala už před čtyřmi lety. Tenkrát ale neuspěla a soud prohrála. Odvolat se rozhodla až nyní. Proč s tím tak dlouho čekala, není jasné.  V rukou má však nyní novou expertízu, za níž stojí hudební skladatel Richard Dubugnon. Ta dává za pravdu právě Ninja Cyborg.

Stojí v ní, že jisté úseky jsou v The Sunny Road a Deutschland v podstatě totožné. Dubugnon tvrdí, že nepochybně došlo v této věci k plagiátorství.

Rammstein, kteří už květnu vystoupí hned dvakrát v pražských Letňanech, se k situaci zatím nevyjádřili. Soud je ale nemine. Stání je naplánováno na 10. září.

red, foto: Universal Music
Témata: Rammstein, Till Lindemann, Deutschland, plagiátorství

zavřít