Rammstein

Vydáno 07.01.2012 | autor: admin

Rammstein Rammstein

 

Rammstein je německá hard rocková a industriálně metalová kapela. Byla založena v roce 1994 v Berlíně a nikdy nezměnila svůj line-up, který je následující: Till Lindemann (zpěv), Richard Z. Kruspe (kytara), Paul H. Landers (kytara), Oliver Riedel (baskytara), Christoph Schneider (bicí) a Christian Lorenz (klávesy). Všichni pocházejí z bývalé NDR. Většina jejich písní je zpívána v němčině, ale několik jich je i v angličtině, španělštině, francouzštině a ruštině. Mimo své audio tvorby se proslavili i strhujícími performancemi plnými pyrotechniky a teatrálnosti. Celosvětově prodali Rammstein přes 35 miliónů alb.

První album Herzeleid začali nahrávat v roce 1995 a hned první singl z něj, Du riechst so gut, se stal velmi úspěšným. Velkým posunem pro ně bylo i to, když si Trent Reznor z Nine Inch Nails vybral dvě jejich písně (Heirate mich a Rammstein) do filmu Lost Highway. Další hit přišel až s druhou řadovkou Sehnsucht - z ní pochází proslavený kouse Du hast. Už v té době bylo obvyklé, že Rammstein byli headlinery největších evropských festivalů a vysloužili si i nominaci na Grammy.

S každým následujícím albem přišel i další hit: s Mutter (2001) to byl například Ich will. Nicméně skutečně takřka globální slávy se Rammstein dočkali až s deskou Reise, Reise (2004), která se umísitila v první desítce v téměřvšech zemích Evropy. Stali se nejúspěšnější německy zpívající kapelou všech dob. A nahrávala tomu i popularita songů Amerika (k němuž bylo natočené skvělé atmosférické video), Ohne dich či Keine Lust.

Další velké pozornosti se skupině dostalo při vydání videa Pussy z řadovky Liebe ist für alle da. Pornografické video i explicitní text vyvolaly jednu velkou kontroverzi, ačkoli to nebylo poprvé, kdy Rammstein zobrazovali ve svých klipech nahotu. Mimo jiné se nevyhýbají ve svých textech téměř žádnému kontroverznímu tématu. 

Pokud si chcete udělat opravdu dobrý a věrný obrázek tvorby této ikonické skupiny, rozhodně si poslechněte jich kompilační album největších hitů Made In Germany 1995-2011. A pokud chcete něco zažít, tak se vypravte na jejich koncert. Zpočátku si pyrotechnické efekty členové kapely vytvářeli sami, ale po určitých problémech si raději najali profesionály. Hudebníci taktéž dbají na módu a image a jejich obleky přesně ladí s celým designem scény. Za pozornost také stojí 2DVD Rammstein in Amerika (2015), obsahující záznam koncertu z newyorské Madison Square Garden a hlavně dvouhodinový dokument mapující kariéru skupiny.

Rammstein rovněž několkrát uhranuli svou pompézní show české fanoušky - v Praze i Ostravě. Poprvé se u nás představili jako předkapela Clawfinger v roce 1995 v pražském KD Eden. V roce 2001 tu byli dokonce dvakrát - v červnu coby předskokan AC/DC na Strahově. V listopadu v tehdejší Paegas Areně si vyměnili role s Clawfinger a byli našemu publiku prvně představeni jako hlavní hvězdy večera. 

Diskografie:
Herzeleid (1995)
Sehnsucht (1997)
Mutter (2001)
Reise, Reise (2004)
Rosenrot (2005)
Liebe ist für alle da (2009)
Rammstein (2019)

Další články interpreta

zavřít