Zemřel Jindřich Vobořil. Hrál s Václavem Neckářem nebo Jiřím Schelingerem

Vydáno 27.09.2019 | autor: redakce

Ve věku 72 let zemřel zpěvák, baskytarista, kytarista a skladatel Jinřích Vobořil. Prošel mnoha českými kapelami, působil například po boku Jiřího Schelingera, Václava Neckáře nebo Františka Ringo Čecha.

Zemřel Jindřich Vobořil. Hrál s Václavem Neckářem nebo Jiřím Schelingerem Zemřel Jindřich Vobořil. Hrál s Václavem Neckářem nebo Jiřím Schelingerem

Výčet Vobořilových angažmá připomíná například facebooková stránka seriálu České televize Bigbít. "Od poloviny 60. let prošel vším, co u nás rock (a pop music) představuje - postupně zpíval a hrával kupříkladu s beatovými kapelami Satelit, Sextones, The Alarm Group, v 70. letech hrál s Cardinals, epizodně s Jiřím Schelingerem & Skupinou F. Ringo Čecha, dlouhá léta s Václavem Neckářem & Bacily.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

V 80. letech zpíval a basoval v Genu a jižanském souboru Pumpa, poté zpíval ve vokální kapele Kontrast, v 90. letech měl kapelu Los Vobos, zpíval v rock-operách (mj. Jesus Christ Superstar, Evita), po milleniu obnovil Gen (jako Gen 2000) a působil v revivalu Kansas, zvaném Marma Kansas Revival."

Vobořil se hudbě věnoval od svých dvanácti let, kdy začal studovat klasickou kytaru. Vyučil se sice univerzálním frézařem, hudba u něj ale na plné čáře zvítězila. Loni vydal knihu Žižkovská opera, ve které vzpomíná na své začátky, které měl spojené s dětstvím a dospíváním na Žižkově. 

jm

Témata: Jinřich Vobořil, Jiří Schelinger, František Ringo Čech, Václav Neckář

zavřít