Příběh českého hitu Chinaski - Tabáček

Vydáno 02.07.2020 | autor: Alena Kaňová

Tabáček zní českým éterem sna už odnepaměti. Je hit Chinaski osobní zpovědí autora, nebo dobře udělanou, a ještě lépe zaplacenou reklamou na tabákové výrobky?

Příběh českého hitu Chinaski - Tabáček Příběh českého hitu Chinaski - Tabáček

"Polevim z vysokejch otáček, pohoda, klídek a tabáček. Půl dne noviny číst a pak cigáro, pohoda, klídek a leháro...," zpívá v písni Tabáček Michal Malátný. Autorem známého textu je bubeník Pavel Grohman, který zemřel při dopravní nehodě v roce 2008.

LIVE: Chinaski zahájili léto ve vyprodaných Riegrových sadech

Podle ostatních členů kapely se jedná o velmi autobiografickou zpověď. "Tenhle text napsal sám o sobě – on byl hyperaktivní blázen, docela často to s prací přeháněl, takže není divu, že tu a tam zatoužil hodit si nohy na stůl," řekl v rozhovoru pro lidovky.cz Michal Malátný.

Spousta lidí byla přesto přesvědčená, že se jedná o reklamu na firmu vyrábějící cigarety. Kapele přišel nejeden mail, kde se to hemžilo slovy "zaprodanci" nebo "reklama".

A našli se i tací, kterých se píseň dotkla na velmi citlivém místě. V roce 2005, kdy hit vyšel a okamžitě ovládl hitparády, koncertovala kapela na pražském Výstavišti. Již zmíněnému Pavlu Grohmanovi jen pár hodin před vystoupením přišla nečekaná esemeska.

Jsem plicním lékařem, který celou svou kariéru všemožně bojuje proti kouření – a vy jste svou jedinou písní zničili mou celoživotní práci! Před začátkem vašeho koncertu v Sazka Areně se proto na protest proti skladbě Tabáček upálím!"

LIVE: Chinaski pokřtili ve vyprodaném Lucerna Music Baru novou desku 11

Kapela autorovi esemesky vzkázala jednoduché, možná v dané situaci i odvážné "trhni si nouhou" a koncert odehrála. Druhý den si pouze zkontrolovala noviny, zda se někde nepíše o "živé pochodni".

Všem jistě známý videoklip k písni natočil Prokop Bartoníček. Objevilo se v něm velké množství varování – nejčastěji před láskou či před rychlou jízdou. Natáčelo se v Čechách, ale také u moře ve Slovinsku.

Text: Alena Kaňová, foto: Archiv Rock Report, iReport

Témata: Chinaski, Příběh českého hitu

zavřít