Příběh českého hitu: Debbi - Touch the Sun

Vydáno 19.09.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Píseň Touch the Sun zpěvačky Debbi se stala hitem vlastně náhodou. Interpretka původně nahrála jen její část, která měla být použitá pro reklamní účely. Nakonec se však jí a jejím spolupracovníkům natolik zalíbila, že se ji rozhodli dopsat a poslat do rádií. A rázem zněla v éterech v celé zemi.

Příběh českého hitu: Debbi - Touch the Sun Příběh českého hitu: Debbi - Touch the Sun

Debbi v roce 2011 vydala své debutové album Touch the Sun. Právě stejnojmenná píseň se stala druhým singlem z něj. Lidé si ji oblíbili natolik, že se stala nejhranější domácí skladbou v českých rádiích.

„Kluci, kteří na Slovensku dělali hudební produkci Superstar, sháněli někoho, kdo anglicky umí nazpívat jingle do reklamy. V té době totiž čeští interpreti v angličtině ještě tolik nezpívali. Já jsem tedy přijela do Bratislavy, nahrála jsem jingle a jela jsem domů,“ vzpomíná Debbi na vznik skladby, která měla být původně použita pouze k reklamním účelům Metaxy.

ROZHOVOR | Debbi: Nechci, aby text vyzněl jako klišé, které někdo vycucl z generátoru náhodných slov

O několik dnů později jela ale Debbi zpět na Slovensko. Tentokrát natočit už celou píseň. „Nahrála jsem ji asi za dvacet minut. Sedla jsem zase na vlak, jela zpět domů a asi za dva týdny mi písničku poslali. Říkala jsem si: ‚Ty jo, to zní dobře!‘ Poslala jsem ji proto svému manažerovi Martinu Červinkovi a jemu se taky líbila,“ uvedla pro iREPORT s tím, že tak bylo hned jasno, která skladba se stane jejím novým singlem. Právě Touch the Sun.

Následně k songu vznikl také videoklip v dokumentárně stylizované podobě, v němž Debbi představuje akustickou verzi písně. Fanoušci zpěvačky si ji tak mohou poslechnout tak, jak vznikla v nahrávacím studiu. Jako hosty si Debbi tehdy pozvala na piano Marka Ztraceného, kytaristu Martina Ledvinu a bubeníka Marka Fryčáka.

Za skladbu Touch the Sun Debbi získala Anděla na nejlepší píseň roku. S Markem Ztraceným ji zahrála na předávání Hudebních cen Žebřík za rok 2010.

Text: Andrea Štipčáková, foto: FB Debbi
Témata: Debbi, Martin Ledvina, Touch the Sun, Příběh českého hitu

zavřít