Příběh českého hitu: Michal Hrůza - Nad světem (Nezapomínej)

Vydáno 21.05.2020 | autor: Alena Kaňová

Skladba Michala Hrůzy Nad světem (Nezapomínej) patří k těm, které napsal k filmu. Po hitech jako Zakázané uvolnění, Padesátka nebo Pro Emu tentokrát svou hudbou doplnil snímek Narušitel mladého režiséra Davida Baldy. Jak se Hrůza k filmu popisujícímu život pilotů během normalizace dostal? 

Příběh českého hitu: Michal Hrůza - Nad světem (Nezapomínej) Příběh českého hitu: Michal Hrůza - Nad světem (Nezapomínej)

"Stoupám, padám v oblacích, jsem létající hvězda. Jsem ve snu, kterým obracím jen pravdu, co nikdo nezná, co zatím nikdo nezná." Drama inspirované životem pitola Vladislava Baldy (dědečka režiséra) podpořil Hrůza velmi emotivním textem. Podařilo se mu v písni navíc vyjádřit lásku k létání, která je jedním ze základních motivů celého filmu: "Svět kolem je jen můj, jen můj, a nevadí, že jen na malou chvíli. Malou chvíli..."

Michal Hrůza interview: Z každého průšvihu vede cesta

"Když píšu písničky pro sebe, rozhodnu se já, jestli to funguje, nebo ne. Když jsem spolutvůrcem filmového díla, tak je hudba doplněk, který musí korespondovat s tím, co vymyslel scenárista, zrežíroval režisér a zahráli herci. Někdy to klapne tak, že například píseň Pro Emu ze snímku Pohádky pro Emu fungovala i nezávisle na filmu," dodal k tvorbě filmových skladeb Michal Hrůza.

Při psaní mu prý navíc velmi pomohla skutečnost, že ctí stejné hodnoty, jaké vyjadřuje jak autor snímku, tak všichni herci - základní lidskou touhu po svobodě.



V případě filmu Narušitel si ale Hrůzu nevybral režisér či scenárista, jak bývá zvykem. Oslovil jej herec Jiří Dvořák, který si zahrál jednu z hlavních rolí. Oba umělci jsou dlouholetí přátelé. Ne každý ví, že na své desce Michal Hrůza zveřejnil několik Dvořákových veršů.

Příběh českého hitu: Olympic - Želva

Píseň Nezapomínej je doplněna i zajímavým videoklipem: "V klipu se snažím ztvárnit postavu pilota RAF, kterého ve filmu hraje Stanislav Zindulka. Ohromující je pro mě skutečnost, že i piloti v normalizačním Československu vnímali svobodu nad světem, proto jsem píseň právě tak pojmenoval."



Obrovská láska k létání, touha po svobodě, pocit z ní a velký obdiv k těm, kteří tato slova naplňují - to jsou stavební kameny této písně.

text: Alena Kaňová, foto: Universal Music

Témata: Michal Hrůza, Příběh hitu

zavřít