Příběh českého hitu: Pražský výběr - Na václavskym Václaváku

Vydáno 10.02.2022 | autor: Aleš Materna

Na václavskym Václaváku patří mezi nejznámější písně Pražského výběru. Sestava ji zařadila na své LP Straka v hrsti z roku 1988, vyjít však mělo už o šest let dříve. „Nevonělo“ ale tehdejšímu režimu, a tak si na něj fanoušci museli počkat. Jak nám prozradil Vilém Čok, původní verze songu vznikla už mnohem dříve, v dobách, kdy hrával se svou první kapelou Zikkurat.

Příběh českého hitu: Pražský výběr - Na václavskym Václaváku Příběh českého hitu: Pražský výběr - Na václavskym Václaváku

Na václavskym Václaváku je jediná autorská píseň Viléma Čoka na albu Straka v hrsti. Do Pražského výběru totiž přišel v době, kdy byl repertoár pro album téměř hotový. „Byl ale krátký. Michael Kocáb a Michal Pavlíček se mě ptali, jestli bych dal do placu nějakou píseň. A já jim řekl, že takhle narychlo nic nenapíšu. Ale že mám jeden ulítlej text, který jsem jim potom dal přečíst s tím, že k němu složím muziku,“ prozradil pro iREPORT český zpěvák a baskytarista.

ROZHOVOR | Pražský výběr: Novou desku máme v computeru, chybí jen texty

Text, o kterém tehdy mluvil, byl k písni, kterou hrával už dříve s kapelou Zikkurat. „Původní hudbu jsem vzít nemohl. Jednak to bylo blues a autorem byl kytarista Zikkurat Jirka Křivka,“ vysvětlil Čok. „Můj byl text a mým záměrem bylo udělat tvrdou a rychlou věc. Proto jsem text vykostil, ubral jsem asi dvě, nebo tři sloky, protože byl příliš dlouhý. K němu jsem vymyslel ten charakteristický riff a klukům píseň jednou zahrál po koncertě na hotelu. Říkali: ‚To je taková dobrá figurovka, to by šlo.‘ Tak jsme to druhý den před koncertem nazkoušeli a večer jsme to rovnou zahráli.“

Původní verze Na václavskym Václaváku vznikla podle Čoka už někdy kolem roku 1978. „Tehdy jsme se Zikkuratem ještě nehráli naživo, a tudíž jsme neměli odezvu fanoušků na naše písně. Zato jsme intenzivně zkoušeli a experimentovali s hudbou i texty. (smích) Vznikaly opravdu nezapomenutelné krávoviny ve stylu Zkaženej zub, Rozdvojka, Krysař i Václavák. Hlavní slogan textu se odvinul z podobných slovních hříček jako například ‚černočerná tma‘ nebo ‚papežtějští než papež‘.“

„Z toho pramení fakt, že si prakticky nikdy nemůžeš být jistý, že z něčeho bude hit, nebo ne, pokud to masověji nedoneseš k fanouškům. Jakákoli bláznovina se v kumštu počítá a Václavák je toho jasným důkazem,“ uvedl Čok, který dodal, že skladbu, jak ji známe dnes, nahrál Pražský výběr v roce 1982 v Karlíně v A Studiu pro již zmiňované album. Poté ho však „bolševici“ zakázali a šlo do trezoru.

SOUTĚŽ: Pražský výběr na Žebříku

„Přišlo mi škoda, že takovej významnej flák nemá svůj videoklip, a tak jsem ho nejdříve natočil v audio verzi se svou partou Delirium Tremens na live CD (Na václavskym Václaváku live – pozn.aut.) a posléze vznikl i klip. Dodnes zmíněný opus s Výběrem hrajeme a hraju ho i se svou kapelou Bypass,“ vzpomněl muzikant.

Pro zajímavost ještě dodáme, že Vilém Čok natočil i takzvanou motofoko verzi a uslyšíte ji na albu Zbožňuju Tvou buchtu.

vilemcok.com
FB: Pražský výběr (OFFICIAL)

Text: Aleš Materna, Andrea Štipčáková, foto: archiv Viléma Čoka, archiv iREPORTu
Témata: Pražský výběr, Vilém Čok, Na václavskym Václaváku, Příběh českého hitu

zavřít