Příběh českého hitu: The Tap Tap – Řiditel autobusu

Vydáno 14.04.2022 | autor: Hana Bukáčková

Nejznámější hit skupiny The Tap Tap, která je složena z řad studentů a absolventů škol Jedličkova ústavu vedená Šimonem Ornestem, je bezesporu Řiditel autobusu. Lví podíl na tomto úspěchu hořce pravdivé písničky o nespravedlnosti mají i tři interpreti, kteří se podíleli na zpěvu – Xindl X, Dan Bárta a Vojta Dyk. Prvně jmenovaný je zároveň autorem písně.

Příběh českého hitu: The Tap Tap – Řiditel autobusu Příběh českého hitu: The Tap Tap – Řiditel autobusu

Inspirací pro vznik Řiditele autobusu byly útrapy někdejšího člena skupiny bubeníka Marka Valenty, jenž kvůli svému handicapu musí při svých cestách používat kompenzační pomůcku v podobě malého jízdního kola. (Důležité je, že nejde o invalidní vozík, ale malé dětské kolo, které lidé s diagnózou související s malým vzrůstem používají jako kompenzační pomůcku.) S ní ho ale někteří řidiči autobusu nechtěli do dopravního prostředku vzít. Toto jejich počínání však bylo v rozporu se smluvními přepravními podmínkami dopravce, tedy Dopravního podniku hlavního města Prahy, ve kterých je uvedeno, že i s jinými kompenzačními pomůckami, než je invalidní vozík, lze autobusy cestovat.

Příběh českého hitu: Xindl X - Alenka

Píseň prvně zazněla roku 2011 na koncertě skupiny ve Státní opeře Praha. Současně k ní ve filmových ateliérech Barrandov vznikl videoklip, který režíroval Radovan Síbrt. Na YouTube má aktuálně přes osmnáct milionů zhlédnutí. Cestujícího si v něm zahrál sám Valenta a v úlohách řidičů autobusu, kteří ho nechtějí do dopravního prostředku pustit, se střídají Vojta Dyk, Xindl XDan Bárta. Mini role se zhostil například tehdejší generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, ve vizuálu se mihne i herečka Petra Nesvačilová coby nastupující prsatá cestující.

Není to písnička ledajaká, ale podporuje prospěšnou věc a posloužila dobré věci. Pomohla totiž změnit pohled některých dopravních společností. V pražské městské hromadné dopravě se díky ní podařilo tenhle problém vyřešit. Dnes už můžete cestovat s malým dětským nebo skládacím kolem. A nejen to, verš "blbec je blbec a blbcem zůstane, někdo má krátký nohy, někdo dlouhý vedení" je nesmrtelný a trefný snad pro jakoukoliv situaci.

Text: Hana Bukáčková, foto: Youtube
Témata: The Tap Tap, Xindl X, Dan Bárta, Vojtěch Dyk, Řiditel autobusu, Příběh českého hitu

zavřít