LIVE: Rammstein rostli a rostli, až nakonec přerostli i Letňany

Vydáno 17.05.2022 | autor: Jan Trávníček

Chcete-li zažít tu nejbombastičtější show na světě, musíte jít na Rammstein. Nebo na Coldplay. Záleží, jaká muzika je vašemu srdci bližší, obě formace jsou ale v audiovizuálním ohromení všech smyslů na hudební scéně nedostižní. A jejich fanoušci to vědí.

LIVE: Rammstein rostli a rostli, až nakonec přerostli i Letňany LIVE: Rammstein rostli a rostli, až nakonec přerostli i Letňany

Rammstein
Praha, Letňany
16. 5. 2022

V obou případech se tak haly a stadiony mění s každým dalším turné za větší a větší prostranství a jít na jejich koncert je spíše už tak nějak společenskou povinností. Narůstající návštěvnost, zde navíc s vědomím toho, že je to dost možná poslední turné německé úderky, s sebou však přináší i jistá úskalí.

Vyladěné outfity, zapálený kočárek i dítě plivající černé papírky. Rammstein slyšela celá Praha

Druhý z pražských koncertů byl v mnoha směrech totožný s premiérovým startem turné konajícím se v Letňanech o den dříve. Setlist byl stejný, rekvizity jakbysmet. A Duo Jatekok opět hrálo na klavír instrumentální verze převážně těch písní skupiny, které se do hlavního programu nevešly. U takového kolosu jako jsou aktuálně Rammstein, není prostor pro improvizaci nebo flexibilitu. Je to svým způsobem ekvivalent korporátu, akorát v hudebním světě. I gigantická scéna zůstala stejná, toto pódiové vybavení ostatně bylo k vidění už na fotbalovém stadionu v Edenu, když k nám muzikanti přijeli naposledy.

A bohužel je třeba říci, že mnoho nových bodů v programu od posledně nepřivezli. Máme tady samozřejmě výbornou novou desku, z níž se mimo jiné dostalo na skvělé singly Zick Zack nebo Zeit, žádná z nových skladeb si ale bohužel nevysloužila žádnou speciální pódiovou prezentaci. Tedy takovou, jakou dobře známe u jiných hitů – zapalování kočárku v Puppe, převlékání se za řezníka přitápějícím plamenometem pod kotlem v kanibalistické hymně Mein Teil, jízdu na ocelovém penisu ejakulujícím pěnu a konfety a podobně. Ty nápady, které si s Rammstein neodmyslitelně spojujeme, samozřejmě fungují stále, jen jsme je už od nich viděli mnohokrát dříve a chtělo by to přijít zase s něčím novým.

Ostatně dobrou první třetinu jsme žádné pořádné pódiové číslo ani neviděli – ohně se objevovaly spíše v druhé polovině setu a kapela tak spoléhala převážně na světelnou show. Jedna taková novinka ale přece jen přišla. Možná se objevila už dříve a nebylo o ní kvůli dobrému počasí na předchozích pražských vystoupeních tolik vědět, ale tím, že obloha byla v pondělí večer zatažená a celý koncert doprovázel lehký déšť, párkrát se objevil skvělý efekt. Vypadalo to, jakoby se mraky v jednom místě rozestoupily a měsíc skrze padající tmu zasvítil přímo na pódium. Reálně to samozřejmě bylo přesně naopak a byly to naopak reflektory, které mířily do nebe, ale to je fuk. Bylo to úchvatné.

Bohužel to ale byl jeden z mála efektů, které si mohli vychutnat návštěvníci s levnějšími lístky. Jakkoliv totiž celé pódium vypadalo bombasticky a jen pohled na něj přiváděl lidi v úžas, tak bohužel s jeho praktickým využitím už to bylo horší. Vidět to bylo už v Edenu, na Letňanech to ale bylo ještě horší. Pokud jste totiž neměli lístky přímo k pódiu nebo alespoň do prvního sektoru pro stání, z muzikantů jste po celý večer viděli spíše jen drobné tečky v dáli. Druhý sektor pro stání i lidé sedící na tribunách tak asi dost zalitovali, že si nepřiplatili, protože po většinu vystoupení mohli koukat na statickou stage, přímo do dění ale i díky do boku vykloněným a sporadicky využívaným led obrazovkám zapojení nebyli.

Zlepšilo se to až v závěru. To když v Du Hast letěly jiskry z pódia až k visutým věžím a na nich se pak konečně začaly objevovat plameny. Ty plameny, které jsou vždy tak omračující v písni Sonne, vrcholu každého jejich koncertu. Kvůli Engel navíc pánové přecestovali na menší pódium uprostřed davu, aby se pak, jak je jejich dobrým zvykem, zase v nafukovacích člunech vydali zpátky na hlavní stage dokončit všechny přídavky. A právě to byly momenty, kdy se součástí dění mohli cítit opravdu všichni.

Zatím stále nevíme s jistotou, zda jsou tyto koncerty skutečně těmi posledními, byť indicií už máme asi dostatek. Pokud by se ale Rammstein přece jen rozhodli ještě někdy na turné jet, je jasné, že to bude zase bomba. Že to znovu bude patřit ke špičce toho, co můžete při živých koncertech zažít. Stejně jako v Letňanech. Pokud by se ale vrátili do arén, kde je mnozí z nás viděli při jejich vrcholu, a třeba tam dali více vystoupení za sebou a k tomu se u toho mohlo platit místo otravných čipů zase starými dobrými penězi, byli bychom za to moc rádi.

Text: Jan Trávníček, foto: Lukáš Zima
Témata:  Rammstein, Letňany, Praha, Duo Jakotek, Paul Landers, Flake, Till Lindemann, Richard Kruspe

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít