RECENZE: Ektor na novém albu Detektor II? To je snad špatný vtip

Vydáno 03.05.2016 | autor: Daniel Nádler

Ektor se po necelém roce opět vrací s novým materiálem. Počtem zhlédnutí svých klipů drtí český You Tube, návštěvostí koncertů společně s Marpem taktéž válcuje konkurenci. A svými menšími skandály na sebe upozorňuje i pro širší spektrum televizních a internetových diváků. Znamená to ale, že je jeho nová deska dobrá? Bohužel ne. 

RECENZE: Ektor na novém albu Detektor II? To je snad špatný vtip Ektor se na novém albu nevytáhl


Ektor

Detektor II

Skladby:
Nejsou rádi, Nasávat ten vibe, Vodskok, Dřep, Zločin, Kdo si ty, Efekt, Nejsi na to stavěnej, Klub, Hladovej, Prázdnej sex, Rozdíl, Moje práce

13 trax / 45:19 min

Vydavatel: vlastní náklad

Ektorův striktní a egoistický rap si razí cestu už dlouhá léta. Najde se spousta lidí, kteří s ním nesympatizují, každopádně starší desky jako Airon Maidan, Topství nebo Tetris patří mezi opravdu povedené hiphopové tituly. Minulý rok nás obohatil albem Detektor, přes všechnu skeptičnost se deska vyvinula zajímavě a nešlo o žádný propadák. Prodejností, čísly, kritikou i chválou od zejména dívčího publika je obdařen - a to i přesto, že ženy ve svých písních často vulgárně uráží. Detektor II v této cestě pokračuje, bohužel však úspěch nezaručuje kvalitu a toto album je toho tím nejlepším důkazem.

Autor se ve své vlastní muzice ztrácí. Produkce kolísá na bodě mrazu, a přestože Ektor nikdy nebyl žádným lyrikem, tentokrát se ve své nesrozumitelnosti a hlouposti rýmů přímo vyžívá. Album neví, jestli hrát na vážnost, vtip, strikci nebo klubový úspěch produkčních patvarů naprosto nesedících do Ektorových vět. Příjemným osvěžením může být DJ Wich, který se po delší odmlce ve spolupráci s Ektorem znovu objevuje. Jenže osvěžení je to příjemné pouze na oko. DJ Wich začíná příliš myslet na tvorbu chlebíčků pro TV Prima, protože zmatečnost jeho beatů je na desce udivující. Ačkoliv dokázal vytvořit nadmíru kvalitní hudbu pro Efekt nebo Rozdíl, jeho obsazenost v písních Dřep a Zločin je opravdovým hříchem zasahujícím do elektro zvuku, který v kombinaci s Ektorovým projevem dopadá otřesně. Jeden track za druhým zní špatně nebo tuctově.

Ektor představil v SaSaZu album Detektor 2. Podpořili ho i Rytmus, Marpo, Ego a další

Album tlačí až příliš na pilu, každý song chce být tím nejlepším a největším hitem, každý se chce zavděčit klubu. V celkovém důsledku to ani trochu neladí a střídání tří producentů je až příliš znatelné. Spásou celé desky jsou aspoň částečně hosté, protože bez nich by bylo dílo odsouzeno ke spláchnutí do záchoda. Většina hostů předčila Ektora snad v každém ohledu. Díky nim se dá slabé minimum alba poslouchat. Svoji syrovost a tvrdost představil Marpo a Separ na tracku Hladovej. Špatně nedopadl ani Efekt, kde hostující Rytmus zarapoval nejlepší sloku na celém albu.



Závěrečný track Moje práce je jediný světlý záblesk sólové písně na tomto albu. Do necelých dvou minut vložil Ektor víc než do celého alba. Bez přehnaného ega a vulgarity ukazuje, že přeci jen v něm je kus vážnosti a náznak seriózního textu. Jenže tento záblesk je příliš málo.

Detektor s pořadovým číslem dva je spíše soubor všech vyřazených a špatně znějících tracků ze stejnojmenné jedničky. Ektor měl nechat dalšímu albu čas dozrát, a ne vychrlit rychlokvašenou desku bez hlavy a paty. Bizarní elektro beaty k němu absolutně nepasují a jednoduše v nich tápe. Doporučujeme se této desce obloukem vyhnout - jedná se totiž pouze o špatnou recyklaci toho, co už tu bylo. 

BEST TRAX: Moje práce, Hladovej, Efekt
ZKUS TAKY: Momo - Heroin, Marpo - Lone Survivor

Daniel Nádler

1,00

čtenáři

hlasuj
zavřít